Головне меню

Как правильно класть плитку. Как класть плитку на стену быстро. Класть плитку своими руками. Как выбрать ламинат для квартиры. Какой лучше выбрать ламинат сегодня. Какого цвета выбрать ламинат. Как правильно клеить обои. Как клеить обои на потолок вертикально. Как правильно клеить углы обоями. Интересные самоделки своими руками. Качественные самоделки своими руками фото. Самоделки для дома своими руками. Как сделать потолок в доме. Чем лучше утеплить потолок дома на сегодняшний день. Утепление потолка дома своими руками. Бизнес идеи с минимальными вложениями. Успешные идеи малого бизнеса с нуля. Прибыльные бизнес идеи. Как сделать мебель своими руками. Сделать деревянная мебель своими руками. Сделать мебель своими руками видео. Опалубка для фундамента. Как сделать опалубку для фундамента быстро. Опалубка для фундамента купить.
Головна
Новини
2020р
2021р
2022р
2023р
2024р
Про нас
Наша історія
Лісовий фонд
Мисливська фауна
Природно - заповідний фонд
Червонокнижні види
Структура
Апарат підприємства
Підрозділи
Діяльність
Лісокультурна
Лісогосподарська
Охорона та захист лісу
Фінансово – економічна
Лісова сертифікація
Загальні положення
Репрезентативні ділянки
ОЦЗ
Продукція
Контакти
Карта проїзду
Громадська приймальня
Електронний документообіг процесуальних документів
Комунікація з громадськістю
Механізми громадського контролю
Плани проведення рубок
Доповнення до планів проведення рубок
Громадські слухання
Проведення відводів
Видача дозволів (лісорубних квитків)
Санітарно - оздоровчі заходи
Перелік ділянок на які надано відстрочку на заготівлю та вивезення деревини
Проведення лісовідновлювальних робіт
Використання недеревних продуктів лісу
Рух справ про лісопорушення
Рух справ про браконьєрство
Електронний облік деревини
GPS/GPRS моніторинг руху лісовозного транспорту та рейдових бригад
Антикорупційна програма

Хто он-лайн

На сайті один гість та відсутні користувачі

Корисні посилання

2016р

  

      31 грудня 2016 року близько 08 години ранку державною лісовою охороною ДП «Стрийський лісгосп» в держлісфонді Лотатницького лісництва було затримано громадянина А, який  незаконно зрубав одне дерево ялиці на новорічну ялинку. Свою вину лісопорушник визнав в повній мірі, на нього було складено адмінпротокол згідно чинного законодавства  за ст. 65 КУпАП.

 

Адміністрація ДП «Стрийський лісгосп»

05.01.17

{PAGEBREAK)

На Львівщині розпочато ялинкову кампанію 2016-2017 років

 

 

 

        13 грудня 2016 року у приміщенні Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства було проведено міжвідомчу виробничу нараду з нагоди початку ялинкової кампанії 2016-2017 років на Львівщині.

           У нараді взяли участь перший заступник начальника управління-головний лісничий Целень Я.П., інспектор управління превентивної діяльності Головного управління Національної поліції у Львівській області Гараміта Р.Б., начальник відділу біоресурсів, заповідної справи та моніторингу Департаменту екології та природних ресурсів Львівської облдержадміністрації Шемелинець І.Л, заступник начальника Держекоінспекції у Львівській області Стрищак В.І., провідний спеціаліст лісового господарства ОКСЛГП «Галсільліс» Парубій Р.О., головні лісничі та інженери охорони, захисту лісу всіх державних лісогосподарських підприємств управління, військових лісгоспів та представники засобів масової інформації.      

 

 

       На нараді були розглянуті питання охорони, заготівлі, маркування та реалізації новорічних ялинок.

       На ялинкову кампанію 2016-2017 років лісогосподарські підприємства Львівського ОУЛМГ запропонували заготівлю новорічних ялинок в обсязі 14,5 тис.шт.

           Середня ціна на ялинки 1-3м буде становити від 55 до 250 грн. На сайтах лісогосподарських підприємств можна дізнатися про ціну на ялинку в залежності від породи та висоти деревця.

          Реалізація ялинок буде проводитися з дворів лісництв, лісгоспів, на ринках районного та місцевого значення та в місті Львові.

    Як і в минулому році, кожна ялинка буде маркуватися біркою або самоклеючою стрічкою із штрих-кодом, яка містить інформацію про місце заготівлі, що підтверджує законність її реалізації.

     Відпуск новорічних ялинок буде проводитись по товарно-транспортних накладних (ф-ТТН-ліс), скріплених гербовою печаткою лісогосподарського підприємства.

   Для організованого проведення цьогорічної ялинкової кампанії та попередження випадків незаконної заготівлі і реалізації новорічних ялинок Львівським ОУЛМГ, Головним управлінням Національної поліції у Львівській області, Державною екологічною інспекцією у Львівській області видано спільний наказ від 24 листопада 2016 року №64 “Про додаткові заходи щодо забезпечення охорони шпилькових насаджень від незаконних рубок в передноворічний період”, яким визначений порядок реалізації та перевезення новорічних ялинок.

       З ініціативи Львівського ОУЛМГ, Головою Львівської облдержадміністрації видано розпорядження від 29.11.2016р. № 930/0/5-16 «Про комплекс заходів щодо реалізації ялинок та охорони хвойних насаджень від вирубування у передноворічний період 2017 року».

       З працівників державної лісової охорони, держекоінспекції, органів поліції будуть створені мобільні рейдові групи з метою охорони хвойних насаджень та перевірки законності придбання і перевезення новорічних ялинок.

За кожну незаконно зрубану новорічну ялинку накладатиметься штраф розмір якого становить від 85,0 до 170,0 грн. та нараховуватиметься шкода завдана природному середовищу розмір якої за одне деревце в залежності від величини становить від 355 грн. і більше. (Постанова КМУ від 23.07.2008р. №665).

         Наближаються свята Нового року та Різдва Христового. Звертаємось до всіх громадян - не купувати у передноворічний період незаконно зрубані ялинки без відповідного маркування. Спільними зусиллями державної лісової охорони, екоінспекції, органів поліції, засобів масової інформації та громадськості зможемо упорядкувати торгівлю новорічними ялинками та зберегти наші ліси від незаконних вирубок.

 

 

Прес-служба Львівського ОУЛМГ



Інфографіка: площа відтворення лісів у 2015 році перевищує площу зрубів в 1,1 рази

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    

       Протягом 2015 року в Україні були відтворені ліси на площі 51 тис. га, що в 1,1 рази перевищує площу суцільних зрубів – 47 685 га.

Так, на Поліссі в 2015 році було відновлено 22 121 га лісів при площі зрубів 21 245 га (коефіцієнт 1,0); в Лісостепу – 12 855 га при площі зрубів 11 805 га (коефіцієнт 1,1), в степовій зоні – 4 112 га при площі зрубів 2 859 га (коефіцієнт 1,4), у Карпатах було висаджено 11 901 га лісів при площі зрубів11776 га(коефіцієнт 1,0).

      Значне перевищення темпів відтворення лісів над їх зрубами фіксується і в 2016 році. Так, за перше півріччя поточного року коефіцієнт відтворення лісів (співвідношення відновлених лісів до площі суцільних зрубів) становить 0,9 – за цей період на підприємствах Держлісагентства відтворення проведено на площі 44,9 тис. га. Зокрема, посаджено 32,2 тис. га лісових культур, з яких 2,4 тис. га нових лісів. Цей показник майже на 5% перевищує планове завдання відтворення на цей період, яке становить 30,8 тис. га. До вищезазначеної площі відтворення лісів зараховано 12,7 тис. га природного поновлення.

Плановий обсяг садіння лісових культур виконали лісогосподарські підприємства Полісся, Лісостепу і Карпатського регіону.

Відновлення і вирубка лісів за природно-кліматичними зонами на підприємствах Держлісагентства, перше півріччя 2016 року, га

Лісорослинні зони

Відтворення

 

Суцільні зруби у 2015 р.

висівання і садіння лісу

природне відновлення

Полісся

13600

3990

22384

Лісостеп

11103

1212

12538

Степ

2850

894

3301

Карпати

4470

6586

12045

Дані: Державне агентство лісових ресурсів України


       Як зазначає т.в.о. Голови Держлісагентства Христина Юшкевич, відновлення та розширення лісових насаджень є одним з основних пріоритетів відомства. «Фактична лісистість в Україні становить 15,9%, у той час як за розрахунками науковців, оптимальним показником для нашої держави є 20%, - повідомила вона. -  Тому наші зусилля спрямовані на поступове підвищення цього показника шляхом контролю та запобігання несанкціонованим рубкам, а також впровадження розширеної програми відтворення лісів».

Окрім того, Христина Юшкевич нагадала, що Уряд ухвалив нову редакцію Санітарних правил у лісах України, які унеможливлюють зловживання під час проведення санітарно-оздоровчих заходів.

    Т.в.о. Голови відомства наголосила, що санітарна вирубка лісів є цивілізованою європейською практикою оздоровлення лісового фонду за умови ефективного державного та громадського контролю за їх проведенням і своєчасного відтворення. 

 

 Прес-служба Держлісагентства

04.11.2016

  

Проведення  лісокультурних заходів

 

    З метою налагодження співпраці з громадським суспільством, запровадження відкритості та прозорості лісогосподарської діяльності, інформуємо жителів Вільхівецької та Зарічанської сільських рад, жителів м. Миколаїв, смт. Розділ та навколишніх сіл, а також громадських активістів, щодо проведення лісокультурних заходів на території Зарічанської сільської ради, Миколаївської міської ради та Роздільської селищної ради. ДП «Стрийське лісове господарство» запрошує взяти участь у посадці лісу з 19.10.2016р. по 28.10.2016р. на території Зарічанської сільської ради держлісфонду Держівського лісництва та з 25.10.2016р. по 28.10.2016р. на території Миколаївської міської ради та Роздільської селищної ради держлісфонду Роздільського лісництва.

      Усіх бажаючих приймати участь у посадці лісу просимо телефонувати за номером: +380974759206 – інженер лісових культур ДП «Стрийський лісгосп» Боярчук Ліля Миколаївна та за номером: +380962673712 – лісничий Роздільского лісництва Левко Роман Миколайович.

 

Адміністрація ДП «Стрийський лісгсоп»

19.10.2016 року

 

{PAGEBREAK}

Необхідно відновити лісовий фонд України, - Христина Юшкевич

 

Необхідно відновити лісовий фонд України, - Христина Юшкевич

Залучивши молодих спеціалістів та науковців, ми зможемо замінити лісові насадження, адаптувати їх до наших кліматичних умов, зробити їх довговічнішими та відновити лісовий фонд країни. На цьому наголосила тимчасово виконуюча обов'язки голови Державного агентства лісових ресурсів України Христина Юшкевич в інтерв’ю «112.ua».

«Сьогодні ми зіткнулися з проблемою всихання лісів. Якщо раніше вона мала винятковий характер, то зараз проблема набула досить таки загрозливих масштабів. Можемо сказати, що площа висихання лісів, особливо ялинників, щорічно збільшується майже на 8 тис. га. І ситуація буде тільки погіршуватися», - повідомила Христина Юшкевич.

За її словами, частина лісів нинішніх Карпат створена штучно. Повоєнна радянська Україна, для відновлення зруйнованих міст і сіл, потребувала багато деревини, і масштаби рубок були досить таки значними, а потім зруби засадили лісовими культурами. «Втім, на жаль, у ті часи при створенні карпатських лісів не було враховано всю специфіку ґрунтових та мікробіологічних умов. У результаті ми отрималинедовгостійкі насадження. І тепер ми зіткнулися з проблемою патологічних процесів, пов’язаних із всиханням. А ліси у всьому світі вважаються зеленим золотом. Тому, щоб зупинити цей процес, ми повинні проводити заміну насаджень», - підкреслила т.в.о. Голови відомства.

Також вона повідомила, що окрім Карпат проблема масового всихання існує на більшості території України: «Це спричинено зниженням рівня ґрунтових вод. І для дерев з поверхневою кореневою системою така ситуація стала критичною. Дерева просто не отримують необхідну кількість води. Це один із чинників всихання, є й інші, зокрема шкідники».

Христина Юшкевич наголосила, що в України майже не має досвіду, щоб боротися із цією проблемою, тому до її вирішення планують залучити українських науковців та міжнародних експертів і провести 15 вересня тематичну конференцію, на якій розглянуть дану проблему.

Більш детально читайте в інтерв’ю за посиланням: http://ua.112.ua/interview/lisy--zelene-zoloto-ukrainy-338019.html

                                                                 Прес-служба Держлісагентства

13.09.2016

 

      На виконання листа Львівського ОУЛМГ від 01.07.2017 року № 943/02 «Щодо встановлення інформаційних стендів та надання GPS-координат ділянок рубок» працівниками лісової охорони лісництв ДП «Стрийський лісгосп» завершується встановлення відповідних стендів по ділянках де проводяться рубки 2016 року.

 

Адміністрація ДП Стрийський лісгосп"

02.08.2016 року


 

 

 

 

 

       

Сформовано виробничу програму 4 кварталу 2016 року


 

 

      На виконання розпорядження голова Стрийської райдержадміністрації Василя Зубрицького про боротьбу з борщівником Сосновського та враховуючи ситуацію, що склалась з приводу інтенсивного розповсюдження цієї агресивної рослини, ДП «Стрийський лісгосп» вирішило приєднатись до боротьби з борщівником Сосновського. Так на землях держлісфонду Лотатницького лісництва   у кв.346 вид.13 пл.1,9 га та кв.347 вид.16 пл. 0,4 га було проведено скошування даної небезпечної рослини.

 

 

 

 

    В подальшому, адміністрація лісгоспу буде проводити аналогічні заходи по мірі виявлення осередків даної рослини.

 

Адміністрація ДП «Стрийський лісгосп»

18.07.2016р.

 

 

У Держлісагентстві цілодобово працюють "гарячі телефонні лінії" для повідомлення про лісові пожежі, - Христина Юшкевич

 

      У Державному агентстві лісових ресурсів України цілодобово працюють «гарячі телефонні лінії» для повідомлення про лісові пожежі. Про це повідомила т.в.о. Голови відомства Христина Юшкевич під час ефіру на одному з телеканалів.

     «У Держлісагентстві працює загальна телефонна лінія з 9.00 до 18.00 години, її номер 0-800-604-473. Якщо люди виявляють загорання у лісі, перш за все, потрібно телефонувати на номер 101. Також, у зв’язку зі значним підвищенням температури повітря та великоюпожежонебезпечною ситуацією у лісах, у Держлісагентстві цілодобово працюють телефонні лінії, на які громадяни можуть повідомляти про випадки загорання у лісових масивах. Номери цих телефонів - (044) 235-56-20, 226-32-53», - підкреслила Христина Юшкевич.

Також вона звернулася до всіх громадян дотримуватися правил пожежної безпеки. «Попереду в Україні буде декілька вихідних днів. Це дуже небезпечний період з огляду на те, що велика кількість людей може перебувати у лісах на відпочинку. Як відомо більшість загорань у лісах відбувається через людський фактор. Тому Держлісагентство наполегливо рекомендує за можливості відмовитися від відвідування лісів у зв’язку із підвищенням температурного режиму та зростанням кількості лісових пожеж», - наголосила т.в.о. Голови відомства.

    Христина Юшкевич додала, що за умови відсутності фінансування на протипожежні заходи, зокрема в південно-східних регіонах України, можливість виникнення лісових пожеж значно зростає.

 

    Зазначимо, що за оперативними даними Державного агентства лісових ресурсів України минулої доби (22 червня) працівниками державної лісової охорони ліквідовано 4 пожежі на площі 6,58 га в лісах державних підприємств, установ та організацій, що належать до сфери управління Держлісагентства. Зокрема, пожежі відбулися в Луганський, Херсонській, Київській та Харківській областях. Загалом з початку тижня було виявлено та ліквідовано вже 11 пожеж у лісах.


Прес-служба Держлісагентства

23.06.2016

Держлісагентство закликає громадян відмовитися від відвідування лісів у спекотну погоду у зв'язку зі зростанням кількості пожеж

      За оперативними даними Державного агентства лісових ресурсів України минулої доби працівниками державної лісової охорони ліквідовано 6 пожеж на площі 2,4 га в лісах державних підприємств, установ та організацій, що належать до сфери управління Держлісагентства.

     Держлісагентство закликає громадян України дотримуватися правил пожежної безпеки, рекомендує відмовитися від відвідування лісів у зв’язку із підвищенням температурного режиму та зростанням кількості лісових пожеж.


      «У деяких областях уже запроваджено особливий протипожежний режим, який передбачає обмеження перебування громадян у лісах, переведення всіх служб, задіяних у виявленні і гасінні лісових пожеж на цілодобове чергування, встановлення шлагбаумів, інформаційних щитів, облаштування мінералізованих смуг і місць відпочинку, рекреаційних пунктів, створення мобільних груп з працівників державної лісової охорони і співробітників держслужби з надзвичайних ситуацій», – повідомила т.в.о. Голови відомства Христина Юшкевич.

      Вона також зазначила, що більшість пожеж в екосистемах виникають через людський фактор: кинутий недопалок, непогашене багаття та ін.Лісові пожежі – це найбільше лихо для лісу. За лічені хвилини вони можуть знищити або пошкодити лісові насадження, що вирощувалися десятиріччями на сотнях, а інколи й тисячах гектарів. При цьому знищується не тільки лісова рослинність, гинуть також дикі тварини, птахи, комахи.

       «Проблема пожеж є особливо актуальною для державних підприємств південного та східного регіонів, де лісові насадження виконують захисні функції і вимагають значного бюджетного фінансування», – зазначила Христина Юшкевич.

За участі працівників державної лісової охорони, ДСНС та правоохоронних органів регулярно проводяться лісові рейди з метою виявлення порушників, які не дотримуються вимог пожежної безпеки в лісах. Зокрема, на Закарпатті вживаються заходи з обмеження доступу транспорту в ліси. Ця робота проводиться переважно у лісових масивах, де найбільша ймовірність виникнення лісових пожеж.

        З початку року відомчими протипожежними формуваннями ліквідовано 205 лісових пожеж на площі 125 гектарів. Державна лісова охорона продовжує здійснювати профілактичні організаційні заходи з метою запобігання виникненню лісових пожеж та оперативного їх гасіння.

Прес-служба Держлісагентства



 

ВІДБУЛАСЯ VI ПОЗАЧЕРГОВА СЕСІЯ ЖИДАЧІВСЬКОЇ РАЙОННОЇ РАДИ

  16 червня, за участі першого заступника голови райдержадміністрації Василя Татарина та керівників структурних підрозділів РДА, відбулася VI позачергова сесія Жидачівської районної ради. Учасники заходу хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблого захисника України, уродженця с. Дем’янка-Лісна Ярослава Цапа та Героїв, які загинули на Сході України, захищаючи суверенітет й територіальну цілісність держави, а також Героїв Небесної Сотні.

  На  VI позачерговій сесії районної ради було розглянуто питання: про затвердження технічної документації із землеустрою щодо поділу земельної ділянки, переданої на обслуговування корпусу № 4 Журавнівського НВК „СЗШ-ліцей”, яка знаходиться в смт. Журавно, про передачу приміщення поліклініки Ходорівської районної лікарні в комунальну власність Ходорівської міської ради, про затвердження Положення про порядок надання одноразової матеріальної допомоги малозабезпеченим громадянам Жидачівською районною радою, про внесення змін до рішення Жидачівської районної ради від 22.02. 2016 року № 80 „Про розподіл вільного залишку коштів районного бюджету”, про внесення змін до показників районного бюджету Жидачівського району  на 2016 рік, про затвердження районної цільової Програми технічного і фінансового забезпечення, удосконалення та розвитку системи централізованого оповіщення і зв’язку Жидачівського району на 2016 рік та ряд інших питань.

 У сесійному засіданні взяв участь і виступив міський голова м. Жидачева Володимир Левко й проінформував про ситуацію на Жидачівському сміттєзвалищі. Мова йшла про ліквідацію осередків загорання, про приймання побутових відходів із м. Львова, яке було припинено з 10 червня. Володимир Левко інформував, що рішенням виконкому Жидачівської міської ради  узгоджено питання про відновлення приймання побутових відходів із м. Львова до 1 липня 2016 року (два дні в тиждень). В обговоренні даних питань взяли участь: перший заступник голови Жидачівської РДА Василь Татарин, депутати районної ради Роман Баліцкий, Володимир Гаврон, Володимир Мелех, Тарас Матвіїв та громадські активісти. За підсумками обговорення було узгоджено рішення про необхідність проведення позачергового засідання районної комісії з ТЕБ та НС для обговорення цього важливого питання.

    Депутати районної ради розглянули питання про діяльність лісогосподарських підприємств на території району. Перед учасниками засідання виступили керівники лісогосподарських підприємств „Галсільліс” та Стрийського лісгоспу. На сесії обговорили ще одне актуальне питання – про стан моста через р. Дністер у с. Залісках й підтримали Звернення до керівництва Львівської обласної ради, ЛОДА та Служби автомобільних доріг у Львівській області, в якому порушуються питання стану моста через р. Дністер в с. Залісках, дорожнє полотно на якому відремонтовано, однак при обстеженні моста відмічено підмивання опор, руйнування балок прогонової будови та деформаційних швів.

    „Аварійний стан моста, - йдеться у Зверненні районної ради, - створює загрозу зупинки руху транспорту по автошляху міжнародного значення М12 та залишення без автомобільного сполучення двох частин району (Ходорівщини  та Жидачівщини).

   Виходячи з вищеназваного та з метою недопущення техногенної катастрофи (обвалу моста), загострення соціальної напруги серед мешканців району, виникнення напруженої ситуації на автодорозі М12, просимо Вас передбачити кошти на виготовлення проектно-кошторисної документації на ремонт моста в с. Заліски Жидачівського району та вжити заходів щодо його ремонту у 2016-2017 роках”.   

17.06.2016, 13:14

сайт Жидачівської РДА - http://zhydachivrda.org.ua/?page=news&nid=12920


ЩОБ ДИКІ ЗВІРІ НЕ ЗАВДАВАЛИ ШКОДИ

Настає період стиглості сільсько-господарських культур, збільшується кількість випадків нанесення шкоди дикими кабанами. В зв’язку з чим ДП «Стрийський лісгосп» повідомляє, що право власності на диких тварин належить народу України. Добування (відстріл, відлов) мисливських тварин регламентується державою, відповідно до Закону України «Про мисливське господарство та полювання», затвердженими лімітами та нормами добування мисливських видів фауни. З метою зменшення шкоди нанесеної дикими тваринами, Відповідно до чинного законодавства користувачі мисливських угідь не несуть відповідальність за поведінку диких тварин. Відшкодування збитків завданих дикими тваринами на законодавчому рівні не врегульовано. Рекомендуємо загороджувати Ваші присадибні ділянки та посіви з метою запобігання нанесення шкоди дикими тваринами та страхувати їх від  потрави. 

Мисливствознавець ДП «Стрийський лісгосп»           Цимбалюк О.Т.

21.06.2016р.

 

 

Христина Юшкевич звернулася до голів ОДА з проханням сприяти на місцях вирішенню проблеми незаконних рубок

15.06.2016

  

 

Сьогодні т.в.о. Голови Державного агентства лісових ресурсів України Христина Юшкевич звернулася з листом до голів обласних державних адміністрацій з проханням на місцях напрацювати шляхи вирішення проблеми незаконних рубок.

«Протидія незаконним рубкам у  лісах  сьогодні потребує  системних та комплексних  підходів. У постійному користуванні підприємств, підпорядкованих Держлісагентству, перебуває 73% від загальної кількості лісів України, 27% знаходяться у підпорядкуванні інших лісокористувачів, зокрема органів місцевого самоврядування», - йдеться у листі т.в.о. Голови Держлісагентства.

Зокрема, Христина Юшкевич повідомила, що у 2015 році, незважаючи на заходи, що були вжиті із охорони лісів, обсяг незаконних рубок склав 24,1 тис. куб. м. Загальна кількість випадків склала 6565. Сума шкоди, заподіяної лісу, становила  84,7 млн грн, відшкодовано – 4,6млн грн. Всього по галузі до правоохоронних органів передано матеріали по 1705 випадках лісопорушень, судами розглянуто лише 181 справу.

«У  І кварталі 2016 року, в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, ситуація з незаконними рубками погіршилась. За оперативною інформацією обсяг незаконних рубок склав 11 тис. куб. м. Загальна кількість випадків склала бизько 4000, сума шкоди, заподіяної лісу, становить 36 млн грн, відшкодовано – 1,4 млн грн. До правоохоронних органів передано матеріали по 501 випадкулісопорушень, судами розглянуто 219 справ», - зазначила т.в.о. Голови відомства.  

У зв’язку з цим вона підкреслила, що для ефективного забезпечення охорони лісів необхідна взаємодія державної лісової охорони, працівників територіальних органів поліції, Служби безпеки України, Державної фіскальної служби, Державної екологічної інспекції, органів виконавчої влади і органів місцевого самоврядування, представників засобів масової інформації.

Також Христина Юшкевич у листі до голів ОДА звернула увагу на недостатність бюджетного фінансування лісової галузі, що є загрозою втрати рукотворних лісів, відсутністю можливості здійснювати попереджувальні протипожежні заходи в лісах.

«Під загрозою дестабілізації довкілля, посилення водної та вітрової ерозії, деградації сільськогосподарських угідь опиняться сотні тисяч гектарів земель особливо південних та східних областей. Усе це в подальшому багатократно збільшить державні витрати на ліквідацію наслідків таких негативних явищ. І це є не відомча, а загальнодержавна проблема», - наголосила т.в.о. Голови Держлісагентства. 

З огляду на зазначене, Христина Юшкевич звернулася до голів ОДА з пропозицією провести наради на місцевих рівнях за участю працівників територіальних органів поліції, СБУ, ДФС, Держекоінспекції та керівників обласних управлінь лісового та мисливського господарства для напрацювання спільних заходів щодо вирішення ситуації.

Прес-служба Держлісагентства

 

 

В рамках проведення навчальної практики з дисципліни «Лісомеліорація девастованих ландшафтів» 10 студентів-екологів групи ЕКм-51 Інституту екологічної економіки і менеджменту Національного лісотехнічного університету України із викладачем, доцентом кафедри екології Башуцькою У.Б., 7 червня 2016 року ознайомились з основними напрямками діяльності Задеревацького лісництва (ДП "Стрийське лісове господарство").

     

 

      Спеціалісти лісогосподарського підприємства - головний лісничий Левчук Олег Романович та лісничий Федорків Василь Юрійович - детально висвітлили теоретичні й практичні аспекти створення змішаних різновікових лісових насаджень, відповіли на всі запитання студентів. Відвідування ділянок лісовідновлення сприяло закріпленню знань щодо особливостей росту й розвитку лісових культур у різних лісорослинних умовах, необхідності доглядів за ними. Як зазначає студентка групи, Медвідь Софія, отримані знання забезпечують розуміння технологічних прийомів лісовідновлення, шляхів формування стійких насаджень для лісомеліорації ґрунтів і будуть корисними у майбутній професійній діяльності інженера-еколога.

 

Адміністрація ДП "Стрийський лісгосп"!

13.06.2016

 

  

03.06.16

У Львівському ОУЛМГ пройшов семінар з розгляду проекту національного стандарту лісоуправління для України

 

 

 

       Сьогодні, 03 червня 2016 року, за ініціативи Національного представництва FSC в Україні та підтримки Дунайсько-Карпатської програми WWF у Львівському обласному управлінні лісового та мисливського господарства відбувся семінар щодо обговорення проекту національного стандарту лісоуправління для України.

   

   В семінарі крім представників державних лісогосподарських підприємств, прийняли участь представники Львівської державної лісовпорядної експедиції, аудиторських компаній з лісової сертифікації «СЖС» та «НЕПКОН», громадські діячі.

     З вступним словом учасників семінару привітав перший заступник начальника управління Ярослав Целень. Він зосередив свою увагу на важливості прийняття національного стандарту лісоуправління та внесенні змін до нормативних та законодавчих актів, які б відповідали принципам та критеріям FSC. Розповів про значну роботу проведену підвідомчими державними лісогосподарськими підприємствами за 10-річний період користування лісовими сертифікатами і запровадження стандарту FSC, а також невідповідності, які мали місце при проведенні аудитів.

    Директор національного представництва FSC в Україні Павло Кравець повідомив, що розробляється національний стандарт з лісової сертифікації адаптований до законодавства України. Створена робоча група з опрацювання національного стандарту і на даний час проводиться його публічне обговорення. Акцентував увагу на актуальності внесення змін до нормативно-правових актів відповідно до вимог міжнародного стандарту FSC. Відзначив значний поступ підприємств Львівського ОУЛМГ у питаннях відповідності управління лісового господарства принципам та критеріям FSC.

       

    Менеджер Національного представництва FSC в Україні Оксана Павліщук презентувала проект національного стандарту лісоуправління для України, розроблений робочою групою.

   Учасники семінару прийняли активну участь в обговоренні проекту національного стандарту лісоуправління і надали свої конструктивні пропозиції для врахування в новій його редакції.

 

 

                                                                                                  Відділ лісового господарства Львівського ОУЛ

 

Виробнича програма 3-го кварталу

10.05.2016


Лісогосподарські підприємства Львівського ОУЛМГ завершили формувати виробничу програму третього кварталу поточного року. Така робота проводиться кожним підприємством з метою своєчасного формування лотів на загальні аукціонні та спеціалізовані торги, які відбудуться згідно графіку 2 червня 2016 року.

Таким чином, у третьому кварталі 2016 року планується заготовити 219 тис. м3 деревини, в т. ч. від рубок головного користування – 143,7 тис. м3 та 75,3 тис. м3 від рубок пов’язаних з веденням лісового господарства.

Лісогосподарськими підприємствами на своїх цехах переробки буде перероблено біля 48,9 тис. м3 деревини. Планується випустити 9,3 тис. м3 обрізних хвойних пиломатеріалів, з яких 5,6 тис. м3 реалізувати на експорт; 4,5 тис. м3 заготовок до європіддонів, з яких 3,4 тис. м3 – на експорт; виготовити та поставити внутрішнім споживачам 7,4 тис. м3 технологічної тріски. На цехах переробки наших підприємств постійно працює 425 чоловік. 

Для потреб населення та соціальної сфери буде відпущено 33,9 тис. м3 дров паливних; понад 2,0 тис. м3 пиловника хвойного та 1,4 тис. м3 будівельного лісу – для будівництва та ремонту житла. В програмі також передбачено надання допомоги дровами паливними та діловим лісом учасникам АТО.

Для потреб вітчизняних деревообробних підприємств буде виставлено на загальні аукціонні торги понад 60 тис. м3 лісопродукції та 35 тис. м3 сировини – на спеціалізовані торги. Переробні підприємства зможуть на торгах придбати понад 21 тис. м3 пиловника хвойного; 3,4 тис. м3 – пиловника дубового; 2,9 тис. м3 – пиловника букового; 44 м3 – фанерної сировини дуба та 38 м3 – бука; для малого та середнього бізнесу буде запропоновано понад 30 тис. м3 дров різних порід як для енергетичних потреб, так і для виготовлення колотих дров. Для фанерного виробництва виставимо для реалізації 3,8 тис. м3 фанерної сировини вільхи та берези, для плитного виробництва запропоновано понад 32 тис. м3 технологічної сировини.

Запрошуємо усіх учасників ринку – вітчизняні деревообробні підприємства, для забезпечення своїх виробничих потреб сировиною прийняти участь у аукціонних торгах (загальних – 02.06.2016 р. та спеціалізованих – 02.06.2016 р.).

Загальні аукціонні торги проводитиме Товарна Біржа «Львівська Універсальна», а спеціалізовані – Товарна Біржа «Київська агропромислова біржа».


Відділ лісових ресурсів, машин
та технологій Львівського ОУЛМГ


Сформовано виробничу програму 3 кварталу 2016 року

       У другому кварталі 2016 року ДП «Стрийський лісгосп» планує заготовити 23,96 тис.м3 деревини, в т.ч. 17,11 тис. м3 від рубок головного користування та 6,85 тис. м3 від рубок формування і оздоровлення лісів.

       З метою забезпечення сировиною вітчизняних деревообробних підприємств на аукціонні торги виставлено 20,93 тис.м3 лісопродукції




За чисте довкілля

 

      Стало доброю традицією з приходом весни, коли від зимового сну пробуджується все живе в природі, проводити прибирання прибудинкових територій у містах, наводити лад на своїх обійстях в селах , висаджувати молоді дерева, закладати парки, сквери та упорядковувати вже існуючі. Працівники ДП «Стрийський лісгосп» також долучилися до проведення місячника благоустрою територій населених пунктів. На звернення сільських, селищних та церковних громад виділявся садивний матеріал деревних та чагарникових порід. Крім виділеного садивного матеріалу, працівники лісгоспу розповідали та показували учасникам заходів, як правильно садити дерева та доглядати за ними.

        Лісівники Стрийщини безпосередньо приймали участь у проведенні щорічної Акції «За чисте довкілля» та Дня благоустрою територій населених пунктів. З ініціативи о. Михайла, священика Храму Різдва Пресвятої Богородиці с. Ходовичі, проведено Акцію по висадженню дерев та декоративних кущів біля храму, сільської ради, місцевої школи, каплички, вздовж дороги. В акції прийняли участь голова Стрийської районної ради Козак Р.В., депутати Стрийської райради, депутат Львівської обласної ради Валентина Олексишин, сільський голова с. Ходовичі  Лялька В., учні та вчителі місцевої школи, лісівники ДП «Стрийський лісгосп». Перед тим , як висадити дерева вздовж дороги, узбіччя прибрали від сміття, розчистили від заростів ожини та бур’янів. Головний лісничий ДП «Стрийський лісгосп», Левчук О. відмітив,  що проведення таких Акцій сприяє згуртованості громади, дає можливість спільною працею облагородити свої села, дисциплінує громадян, виховує у молоді повагу до праці та дбайливе ставлення до природи.

 

 

 

 

 

 

 

 

           В цей же день, всі присутні на  акції в с. Ходовичі , організовано вирушили в с. Лисовичі для прийняття участі у закладені «Скверу пам’яті» на честь героїв загиблих у визвольній боротьбі за волю та незалежність України. Сквер розбили перед приміщенням сільської ради. Учасників акції біля Лисовицької сільради зустрічали сільський голова М.Магас, сільські депутати, учні місцевої школи на чолі з директором школи, жителі с. Лисовичі. Голова Стрийської райради Р.Козак наголосив на важливості проведення такого заходу, адже своїх героїв слід завжди пам’ятати, а також зауважив він, що посадивши молоді дерева, ми долучилися до дуже серйозної справи майбутнім поколінням.

 

         Всі, хто долучився до проведення акції, залишили добрий слід на землі. Така праця сприяє не лише чистоті довкілля, а й очищає наші душі від байдужості, відстороненості від суспільних процесів.

 

 

Адміністрація ДП "Стрийський лісгосп" 

25.04.2016 року

 

Підсумки Акції «Майбутнє лісу у твоїх руках»

 

         Закінчився останній тиждень Акції «Майбутнє лісу у твоїх руках».  Метою проведення Акції було: підвищення іміджу лісової галузі, роз’яснення широким колам громадськості важливості та особливостей створення лісових насаджень, значення для суспільства лісівничої професії, виховання у підростаючого покоління шанобливого ставлення до природи.

   В Акції прийняли  участь: учнівська молодь загальноосвітніх навчальних закладів (старшокласники), педагоги, представники ЗМІ та органів місцевого самоврядування, депутати, керівники влади всіх рівнів, громадські організації, свідомі громадяни нашого краю.

 Працівники відділу лісового господарства ДП „Стрийський лісгосп” та лісничі всіх лісництв проводили лекції в загальноосвітніх закладах (в зоні діяльності нашого підприємства) на лісівничі теми. Важливою ланкою у виховній роботі серед молоді є залучення їх до роботи по охороні та розселенню мурашників, виготовлення та розвішування шпаківень, ліквідації стихійних сміттєзвалищ, розчищення джерел та криниць, садіння дерев.

         Лісівники Стільського лісництва разом із учнями Стільського НВК виготовили шпаківні та провели свято зустрічі птахів під гаслом: «Птахи наші друзі». Виготовлені заздалегідь шпаківні розвісили в лісовому масиві поблизу с. Стільське.

Шпаківні стільсько

 

Шпаківні стільсько 1

 

         В рамках Акції «Майбутнє лісу у твоїх руках» та проведення місячника озеленення, прибирання та благоустрою, лісівниками ДП «Стрийський лісгосп» надавалась посильна допомога, як консультативна так і садивним матеріалом, для озеленення населених пунктів в зоні діяльності лісгоспу. Так для озеленення стадіону «Газовик» на території Дашавської селищної ради виділявся високомірний садивний матеріал дуба звичайного в кількості 130 шт. В заході приймали участь учні Дашавського НВК під керівництвом директора Гресько І.О., представники Стрийської райради на чолі з головою Козаком Р.В., представники лісгоспу та Дашавського лісництва. З ініціативою проведення озеленення стадіону виступив голова селищної ради Греськів Т.В.

 

 11

 

      Стадіон Дашава

 

   Подібну  Акцію проведено також в с. Братківці.

Посадка Братківці

 

Для озеленення населених пунктів виділявся садивний матеріал: магонії падудолистої, калини звичайної, барбарису звичайного, айви японської, липи дрібнолистої, граба звичайного та інших деревних порід. Під час проведення Акції із участю учнівських колективів, громадських організації, органів місцевого самоврядування, представників ЗМІ  по нашому підприємству було створено 32,3га лісових культур та висаджено на лісокультурних площах понад 129 тис. шт. сіянців дуба звичайного.




На Львівщині проведено обласний конкурс на краще шкільне лісництво

 

 

 

       

 

14 квітня 2016 року Львівським обласним управлінням лісового та мисливського господарства спільно з Львівським обласним центром еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді та Департаментом освіти і науки Львівської обласної державної адміністрації, Львівською обласною організацією товариства лісівників України, за участі викладачів Національного лісотехнічного університету України проведено «Конкурс на краще шкільне лісництво».

В конкурсі змагалися 17 шкільних лісництв із 13 районів області (Бродівського, Буського, Дрогобицького, Жовківського, Золочівського, Миколаївського, Пустомитівського, Перемишлянського, Радехівського, Самбірського, Сколівського, Старосамбірського, Яворівського) та міста Червонограда.

Учнівські лісництва представили: виставку-презентацію досягнень учнівських лісництв; творчий звіт-презентацію учнівських лісництв та відкритий захист науково-дослідницьких робіт у галузі лісового господарства.

 

За рішенням журі конкурсу були визначені переможці учнівських лісництв та нагороджені грамотами Департаменту освіти і науки Львівської ОДА та кубками від обласного управління лісового та мисливського господарства за:


І місце

• Соснівське учнівське лісництво Червоноградської ЗОШ І- ІІІст. № 14

Керівники: 

Савіцька Наталія Григорівна – вчитель біології ЧЗШ № 14

Звір Василь Петрович - інженер лісових культура ДП «Жовківське лісове господарство»

Члени учнівського лісництва:

Пастушина Ольга

Шиш Василь

Югансон Артем

ІІ місце

• учнівське лісництво Труханівської ЗОШ І-ІІІ ступенів Сколівського району

Керівники: 

Хомин Ольга Володимирівна – вчитель біології Труханівської ЗОШ І-ІІІ ступенів Сколівського району,

Токар Роман Ярославович – провідний інженер лісового господарства ДП «Сколівське лісове господарство»

Члени учнівського лісництва:

Мурдза Марія

Максимів Руслана

Тарахомин Сніжана

ІІІ місце

• учнівське лісництво Бродівської ЗОШ І-ІІІ ступенів № 4 

Керівники: 

Малік Лілія Казимирівна – вчитель біології Бродівської ЗОШ І-ІІІ ступенів № 4 

Кінаш Лідія Лонгинівна – інженер лісових культур ДП «Бродівське лісове господарство» 

Члени учнівського лісництва:

Ковальчук Марія

Батенчук Світлана

Кінаш Вікторія

          Колектив Соснівського учнівського лісництва Червоноградської ЗОШ І- ІІІст. №14 буде представляти Львівську область 11 - 14 травня 2016 року в Черкаській області на Всеукраїнському зльоті учнівських лісництв загальноосвітніх і позашкільних навчальних закладів.

 


Відділ лісового господарства
Львівського ОУЛМГ



{PAGEBREAK}



Лісокультурна компанія 2016 року

 

         ДП «Стрийський лісгосп» вступив на фінішну пряму по створенню лісових культур. Всі лісництва лісгоспу прийняли активну участь у роботі по лісовідновленню. До роботи по відновленню лісів в рамках Акції «Майбутнє лісу у твоїх руках» долучилися учнівські та педагогічні колективи, громадські активісти, всі небайдужі громадяни. На сьогоднішній день вже посаджено 72 галісових культур із 75 га, запланованого на весну 2016р. садіння.

       До садіння лісових культур в Дашавському лісництві на території Йосиповицької сільської ради у кв. 376 вид. 7.1 на площі 3,5 га та кв. 374 вид.11 на пл. 1,8 га долучилися сільські депутати Йосиповицької с.р.: Василишин А. та Федорина С., громадські активісти с.Йосиповичі. Плідно попрацювавши, разом з лісівниками Дашавського лісництва, висадили на лісокультурних площах 26,5 тис. шт. молодих дубочків та висловили надію на те, що посаджені ними тендітні, молоденькі деревця в майбутньому стануть могутніми дубами.

           

 

 

       Працівники Стільського лісництва залучили до садіння лісових культур у кв.26 вид.2.2 на площі 2,7 га учнівську молодь місцевої школи, мешканців з навколишніх сіл. Школярі та лісова охорона Стільського лісництва тісно співпрацюють. Спільними зусиллями організували виготовлення шпаківень та найближчим часом  планують провести свято зустрічі птахів під девізом – «Птахи наші друзі». 

 

 

 

 

            Прийняти активну участь у проведенні Акції «Майбутнє лісу у твоїх руках» зголосилися і представники засобів масової інформації. Так у вівторок, 5 квітня біжучого року, працівники місцевого радіо Стрий  - FM та ТРК ЛАН, спільно з працівниками лісгоспу, провели озеленення території дитячого садочка «Калинонька», що знаходиться в м.Стрию. Медійники завзято висаджували на території садочка молоденькі калини, вічнозелені магонії падуболисті та квітучі кущики айви японської. Проведенню Акції «Майбутнє лісу у твоїх руках» сприяв чудовий сонячний день, прекрасний піднесений настій усіх присутніх.

          

         

Провідний інженер лісових культур                                                

ДП "Стрийський лісгосп"                                                                          Л.М. Боярчук

07.04.2016

 

НА ЗАСІДАННІ ГРОМАДСЬКОЇ РАДИ ПРИ СТРИЙСЬКІЙ РДА ОБГОВОРЮВАЛИ ВИРУБКУ ЛІСУ ТА ПЕРЕВЕЗЕННЯ ПІЛЬГОВИХ КАТЕГОРІЙ

 

         У вівторок, 5 квітня, відбулося засідання Громадської ради при Стрийській РДА. Одне з питань порядку денного було присвячено вирубці лісу. Директор ДП "Стрийський лісгосп" Ростислав Павлів розповів присутнім про те, що уся інформація про рубку лісу є у відкритому доступі, і з нею можна ознайомитись на сайті підприємства. Крім цього вони щорічно до сільських рад надсилають листи, у яких інформують про заплановану роботу на їх території. У селах Йосиповичі, Лотатники та Вівня провели громадські обговорення, де мешканцям розповіли про планові завдання підприємства. Такі обговорення лісове господарство планує проводити й надалі. Ростислав Павлів запевнив, що будь-хто може перевірити, чи дотримуються вони плану рубок, скориставшись відповідними картами та схемами.


       Голова Стрілківської сільської ради Петро Столярський висловив думку своєї громади щодо масштабів рубок. Вони вважають, що запланованих для рубки 5 тисяч кубів дуба надто багато, це означає масове знищення лісу. Тож громада готова вдатися до радикальних дій, якщо до них не дослухаються. 
      У Стрийській райдержадміністрації теж за зменшення об'ємів рубки лісу. Листом вони зверталися до відповідних інстанцій Львівської ОДА. Від обласного управління лісового і мисливського господарства отримали лист-відповідь про те, що обсяги рубок головного користування, які проводить ДП "Стрийське лісове господарство" є в межах розрахункової лісосіки. Про це розповів та зачитав лист заступник голови РДА Микола Дмитришин. Він також повідомив, що планується провести виїзну нараду з керівниками області, де обговорюватимуть саме це питання. 
      Члени Громадської ради при РДА висловили бажання долучитися до громадських обговореннях, які буде проводити лісове господарство. Також вони мають намір виїхати на ділянки, де вирубують ліс, щоб переконатись, чи рубки дійсно співпадають з затвердженими планами. 
      Громадська рада обговорила також питання співпраці РДА з Грабовецькою об'єднаною територіальною громадою. "Той, хто проводить децентралізацію відчуває себе, ніби, між молотом і кувалдою. З одного боку громадськість потребує розвитку, і потребує вже, на даний момент, показати розвитковість і переваги життя в об'єднаній територіальній громаді. З другого боку повне нерозуміння і відсутність механізму для децентралізації. Немає ні документів, ні інструкцій, ні зразків, ні пояснень як потрібно це все проводити," -  зазначила представник громади Романа Лев-караєва. Проте Грабовецька ОТГ вже прожила перший бюджетний квартал. Має певні здобутки і напрацювання. 
      На засіданні також порушили питання пільгових перевезень. Ця проблема одна з найгостріших у даний час. Перевізник відмовляється возити пільговиків, ті у свою чергу скаржаться до органів самоврядування, серед людей наростає соціальна напруга. Та за браком часу достатньо обговорити дане питання не змогли, тож було вирішено додатково зустрітися з керівниками Стрийської РДА і спільно шукати вихід.


Автор

moderator
Середа, 06 квітня 2016
http://stryi.in.ua/statti/item/040020.html




Учнівська молодь Жидачівщини  долучилася до проведення Акції

 

    В рамках проведення Акції «Майбутнє лісу у твоїх руках» на теренах Жидачівського району активну участь приймають учні старших класів Бережницької СЗОШ І – ІІІ ступенів. На заклик лісничого Журавнівського лісництва  Гуменчука В.В. прийняти участь у Акції та допомогти у садінні лісових культур охоче відгукнулися учнівський та педагогічний колективи школи на чолі із директором Телішевським А.Г. Чудова весняна погода сприяла роботі школярів. Перед тим, як приступити до роботи по садінню молодих дубочків лісничий провів інструктаж по техніці безпеки та майстер-клас по правильному садінню. Роботою учнів керував також вчитель місцевої школи Зварич М.І.

      В кварталі 419, вид.9 на площі1,9 гаспільними зусиллями школярів, лісівників та небайдужих громадян з навколишніх сіл (Лівчиці, Заболотівці, Жирівське) протягом кількох годин було висаджено 4400 шт. молодих дубочків, вирощених на власному розсаднику. Діти із задоволенням прийшли на допомогу лісівникам у садінні лісу і на інших лісових ділянках. Всі з розумінням поставилися до справи відновлення зеленого друга. Навіть перебуваючи на весняних канікулах, вони приходили на лісокультурні площі, щоб знову і знову примножувати своєю працею благородну справу – вирощування лісів.

 

       Також, активну участь у проведенні Акції «Майбутнє лісу у твоїх руках» прийняли учні та педагоги Рудянської СЗОШ І – ІІІ ступенів, що на Жидачівщині. Лісівники Журавнівського лісництва  приходили до школи читаючи школярам захопливі лекції на лісівничі теми та пропонували старшокласникам долучитися до проведення всеукраїнської Акції. Дирекція школи, педагоги та учні старших класів виявили бажання особисто прийняти участь у такому заході, що сприяє примноженню та відродженню лісових насаджень. В заходах спрямованих на виховання у підростаючого покоління шанобливого ставлення до лісу та у садінні дерев на лісових ділянках, разом із своїми вихованцями прийняли участь директор Рудянської СЗОШ Цебрій І.В., заступник директора (вчитель хімії ) Павлів О.В., практичний психолог цієї ж школи Шминець С.О.

 

 

 

 

 

 

      За час проведення Акції лише по Журавнівському лісництву було створено лісові культури на площі 21,2га та висаджено понад 53,0 тис.шт. сіянців дуба звичайного.

 

Провідний інженер лісових культур                                                

ДП "Стрийський лісгосп"                                                                          Л.М. Боярчук

01.04.2016

 

 

Акція “Майбутнє лісу в твоїх руках - 2016” - стартувала!

 

Той, хто любить паростки кленові,

Хто діброви молоді ростить,

Сам достойний людської любові,

Бо живе й працює для століть!

                  М.Рильський

 

       ДП „Стрийський лісгосп”, як і всі лісогосподарські підприємства Львівщини, активно включився у проведення Акції „Майбутнє лісу у твоїх руках”. В рамках підготовки до проведення акції директором ДП „Стрийський лісгосп” 18.03.2016 року було проведено технічну раду з лісничими всіх лісництв та працівниками відділу лісового господарства. На технічній раді було розроблено організаційні заходи щодо проведення акції:

- призначено відповідальних осіб за хід проведення акції;

- поставлено завдання ознайомити всю громадськість регіону про мету і учасників акції „Майбутнє лісу в твоїх руках”;

- залучити до участі в акції якомога більшу кількість учнівської молоді.

      З метою розширення еколого-лісівничої пропаганди і просвіти населення, поширення знань про ліси та їх важливість для існування життя на планеті, виховання у підростаючого покоління шанобливого ставлення до природи, дотримання правил поведінки у лісі, роз’яснення широким колам громадськості важливості створення лісових насаджень, ознайомлення та надання можливості учнівській молоді взяти участь у роботах з лісовідновлення лісничі лісництв проводять змістовні лекції на лісівничу тематику в шкільних навчальних закладах у зоні діяльності лісгоспу.

 

 

 

 

     Вчора, 22 березня, в Роздільському лісництві, квартал 39, виділ 7.1 на площі 4,4га в рамках Акції проведено посадку часткових лісових культур  дуба звичайного із вкрапленням ялиці білої. В Акції, крім працівників лісництва та керівництва лісгоспу, прийняли участь голова Миколаївської райдержадміністрації п. Папуга Я.Б., голова районної ради Миколаївського р-ну п. Зубрицький Т.Б., сільський голова Роздільської селищної ради п. Рогуля М.М. учні Роздільського шкільного лісництва начолі із завучем п.Мартинюком І.М. та вчителем біології п. Оприск Т.М., представники ЗМІ Миколаївського р-ну, громадські активісти з навколишніх сіл ( Верин, Крупське, Прийма). Перед тим, як приступити до садіння, директор ДП «Стрийський лісгосп» п. Павлів Р.Й. провів майстер клас по правильному садінню дерев, розповів про схему садіння лісових порід та особливу увагу звернув на дотримання правил техніки безпеки при проведення садіння лісу під меч Колесова.

Закипіла робота. Всі з ентузіазмом приступили до висаджування молодих дубочків та яличок. Одні взялися за мечі, другі підносили садивний матеріал, інші вставляли сіянці у приготовлені мечем лунки – роботи вистачало всім. Тільки безпосередньо прийнявши участь у садінні дерев учасники заходу зрозуміли яка це клопітка і важлива робота із відновлення лісів.

 

Провідний інженер з лісових культур

ДП «Стрийський лісгосп»                                                              Л.М.Боярчук

                                                                                                                                                                                       23.03.2016

 {PAGEBREAK)



Міжнародний день лісів.

 

      21 березня відоме всьому світу, як Всесвітній день лісів. Цей день відзначає значення і внесок лісів та лісового господарства в життя суспільства. Щороку в цей день фахівці з усього світу проводять обговорення корисності лісів. Цю традицію було започатковано ще в 1971 році під час загальних зборів Європейської конфедерації сільського господарства, метою яких було обговорення важливості вміння цінувати, зберігати і примножувати лісовий покрив на планеті.

 

    Міжнародний день лісів — один з найбільш «молодих» днів у системі міжнародних днів ООН. Він був заснований 21 грудня 2012 року резолюцією Генеральної Асамблеї  №А/RES/67/200 і має відзначатися щорічно, 21 березня, починаючи з 2013 року. Основним завданням Міжнародного дня лісу є привернення уваги жителів планети до проблем збереження лісів, інформування про значимість лісових екосистем, основні заходи їх захисту та відновлення.

 

Почалося все з того, що 2011 рік був оголошений Міжнародним роком лісів. Проведені в цей рік заходи були присвячені зміцненню діяльності з невиснажливого використання, збереження та сталого розвитку лісів в інтересах нинішнього і майбутніх поколінь.

 

      Генассамблея ООН відзначила значний внесок заходів, які проводилися на міжнародному,  національному та регіональному рівні, у справу збереження лісових насаджень.

 

         Було також відзначено, що дні і заходи, які присвячені захисту та збереження лісів, є практично в кожній країні світу, а ось єдиної дати, затвердженої на міжнародному рівні, не існує. Так і зародилася ідея проголошення Міжнародного дня лісів, який відзначався б усіма країнами -учасницями ООН.

 

         Починаючи з 2013 року Міжнародний день лісів відзначатиметься в різних країнах світу 21 березня. Завдання свята — підвищити обізнаність населення з особливої ролі не тільки всіх видів лісів, а й навіть окремих дерев, які виростають за межами лісових масивів.

 

         У цей день працівники ДП «Стрийський лісгосп» проводили масові заходи інформаційно-пропагандистського характеру, які присвячені до конкретної діяльності щодо всіх видів лісів. Лісничі Роздільського та Стільського лісництв провели змістовні лекції на лісівничі теми в загальноосвітніх школах. Учні Роздільського шкільного лісництва провели підготовку (майстер клас із садіння) до основного заходу Акції – посадки дерев безпосередньо на лісокультурній площі.

 

        

 

       Провели виступ на місцевому радіо «Стрий FM», щодо охорони лісів від пожеж та проведення Акції «Майбутнє лісу у твоїх руках»


Адміністрація ДП  "Стрийський лісгосп"

21.03.2016

 

Привітання з нагоди

Міжнародного дня лісу

20.03.2016

 

Провесна. По узліссі і на галяві зеленіє перший ряст і цвітуть проліски та сон-трава. Дерева ще безлисті, але вкриті бростю, що от-от має розкритись. На озері туман то лежить пеленою, то хвилює од вітру, то розривається, одкриваючи блідо-блакитну воду…

Леся Українка




       Усі ми зі шкільних років пам’ятаємо драму-феєрію «Лісова пісня», у якій Лесею Українкою оспівано природу Полісся у всій її красі. Ще зовсім юними ми збагнули, що ліс, озеро, кожне дерево живе своїм життям, говорить, дихає, має свій характер і звичаї. І це дійсно так і є.
      Ліси зачаровують своєю красою! Вони є легенями нашої планети, мають неоціненне екологічне, соціальне та економічне значення, адже беруть участь у формуванні клімату планети, забезпечують киснем, переробляють шкідливі викиди, створюють здорове середовище для людей, існування безлічі рослин і тварин, допомагають зберегти ландшафти, водні ресурси, родючість ґрунтів.
21 березня відоме як Всесвітній день лісу. Цю традицію було започатковано Європейською конфедерацією сільського господарства, а Генеральна Асамблея ООН проголосила його Міжнародним днем лісу.

 

         Зазвичай ця дата припадає на день весняного рівнодення, що, за традицією, вважається першим днем весни і є символом нового життя та нових починань.

 

Сподіваюся, що Всеукраїнська акція «Майбутнє лісу у твоїх руках», яка розпочинається за ініціативи Державного агентства лісових ресурсів України та Голови Олександра Ковальчука і триватиме до Дня довкілля, який відзначається 16 квітня, цього року пройде успішно.
    Крім посадки дерев, лісівники, екологи та освітяни пропагуватимуть знання про ліс, проводитимуть заняття у спеціалізованих класах, читатимуть лекції, демонструватимуть виставки, присвячені збереженню лісів. Усі охочі матимуть можливість відвідати лісівничі просвітницькі центри, музеї лісу, пройти екологічними стежками, які створені на базі обласних управлінь та підприємств лісової галузі у всіх куточках держави.
За площею і запасами лісу Україна посідає восьме місце в Європі. Наша мета – підняття позицій у цьому рейтингу, донесення до суспільства ідеї про необхідність дбайливого ставлення до природи та лісу як багатства держави, пропагування екологічної культури.
З нагоди такого свята звертаюся до всіх громадян України з проханням долучатися до акції, посадити своє дерево, бо така праця сприяє не лише чистоті довкілля, а й чистоті наших душ!
        Бережіть ліс, і він вам віддячить своєю красою, чистим повітрям та незабутніми враженнями!

 

 

З повагою,

Перший заступник

Голови Державного агентства

лісових ресурсів України

Христина Юшкевич


 




Проведення громадських слухань в Бережницькій сільраді

 

            13.03.2016 року в приміщенні народного дому с. Бережниця Жидачівського району, було проведено громадські слухання, щодо проведення запланованих лісогосподарських заходів на 2016 рік на території Бережницької сільської ради.  З доповідю виступив лісничий Журавнівського лісництва Гуменчук В.В., який розповів присутнім жителям села про обсяги та місця проведення рубок та проведення лісокультурних робіт  на території сільської ради.

 

Адміністрація ДП "Стрийський лісгосп"

16.03.2016



Відбулась нарада з питань підготовки до пожежонебезпечного періоду 2016 року

 

 

       11 березня 2016 року, відповідно до розпорядження голови Львівської облдержадміністрації Синютки О.М. від 29.02.2016 року №105/0/5-16 «Про підготовку до пожежонебезпечного періоду 2016 року» у приміщенні Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства відбулась спільна нарада з питань протипожежного стану лісів та недопущення спалювання сухої рослинності на сільськогосподарських угіддях за участю першого заступника начальника управління - головного лісничого Львівського ОУЛМГ Целеня Я.П., заступника начальника Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Львівській області Глобенка В.А., заступника начальника Державної екологічної інспекції у Львівській області Стрищака В.І. та постійних лісокористувачів області (лісогосподарських підприємств Львівського ОУЛМГ, ОКСЛГП «Галсільліс», Львівського військового лісокомбінату, військових лісгоспів, Яворівського НПП, Природного заповідника «Розточчя», Страдчанського навчального виробничого лісокомбінату). 

      На нараді обговорювались питання підготовки до пожежонебезпечного періоду 2016 року, які включають в себе розробку і затвердження в райдержадміністраціях мобілізаційно-оперативних планів ліквідації лісових пожеж на основі яких визначається порядок взаємодії органів управління у разі виникнення лісових пожеж, необхідність створення на підприємствах добровільних пожежних дружин, укомплектування опорних пунктів та лісопожежних станцій засобами пожежегасіння та приведення в діючий стан пожежної техніки, доступність під’їзних шляхів до лісових масивів та водоймищ, проведення спільних рейдів з виявлення порушників правил пожежної безпеки. 

 

       Звернуто увагу на співпрацю лісокористувачів з органами місцевого самоврядування, з метою недопущення випалювання населенням сухої рослинності на полях, які є причиною наступного загорання у лісових масивах. Тільки тісна співпраця державної лісової охорони, підрозділів Головного управління державної служби надзвичайних ситуацій у Львівській області, органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, поліції, активна позиція громадських організацій та населення дозволить мінімізувати виникнення лісових пожеж. 

            Відмітимо, що згідно пункту 2 вищезгаданого розпорядження Львівської ОДА діє заборона населенню у період високої пожежної небезпеки (ІV-V клас) відвідування лісів і в’їзд до лісових масивів області (крім доріг загального користування) усіх видів транспортних засобів, за винятком тих, що використовуються для лісогосподарських потреб у цей період.

           За випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю або її залишків Кодексом України «Про адміністративні правопорушення» передбачено накладення штрафу на громадян від 170 до 340 грн., а на посадових осіб від 850 до 1190 грн.

 

Відділ охорони, захисту лісу тамисливського господарства

Львівського ОУЛМГ

12.03.2016 року

 

 

Садіння лісових культур

  

         З приходом весни на лісокультурних площах розпочалися роботи по відновленню лісів. Станом на 10.03.2016 року по ДП «Стрийський лісгосп» проведено обробіток ґрунту під лісові культури біжучого року на площі 19,3 га. Лісівники Стрийщини приступили до весняного садіння лісових культур. Всі ділянки, що вийшли з під суцільних рубок, відповідно до затверджених на лісокультурній раді Львівського ОУЛМГ проектів лісових культур, проектуються до заліснення. Заліснення проводиться двома способами: - штучним, шляхом садіння сіянців головних лісоутворюючих порід на лісокультурних площах та природним з наявністю достатнього поновлення деревних порід.

 

         



     На сьогоднішній день підприємством проведено садіння лісових культур на площі8,7 га. та висаджено 38,5 тис. шт. сіянців дуба звичайного та на одній лісокультурній площі - 1,0га створено плантаційні культури модрини європейської.


11.03.16


Спільними зусиллями збережемо ліс від вогню


Шановні краяни!

           З моменту сходження снігового покриву та настанням весни, стають можливими лісові пожежі і їх причиною часто є випалювання сухої рослинності на полях та луках, так зване «поліпшення сіножатей і пасовищ». Щорічні випалювання в одному й тому ж місці призводять до зміни видового складу рослинності і так сіножать перетворюється на плантацію грубого бур’яну. У вогні гине все живе (комахи, птахи і звірі та їх молодняк). Зупинити вогонь, що набрав сили, буває дуже непросто. Пожежу легше попередити ніж зупинити.

     З димом у повітря вивільняються діоксини - одні з найотрутніших для людини речовини. Про згубні наслідки випалювання свідчить загрозлива статистика останніх років, щодо поширення алергічних та ракових хвороб. Тому, шановні громадяни, перед тим як спалювати суху траву, насамперед подбайте про Ваше здоров’я та Ваших дітей! І не забувайте, що випалюванням завдається шкода здоров’ю всім оточуючим людям!

       Щоб ваша діяльність не стала причиною лісової пожежі будьте дуже обережними з вогнем у межах будь-якої природної території. Ніколи не підпалюйте суху траву на полях та в лісі. Якщо побачите, що це роблять інші, постарайтеся їх зупинити і поясніть, чим небезпечне спалювання трави.


       За випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю або її залишків Кодексом України «Про адміністративні правопорушення» передбачено накладення штрафу на громадян від 170 до 340 грн., а на посадових осіб від 850 до 1190. Не розводьте багаття в недозволеному місці та не дозволяйте дітям гратися з вогнем, не смітіть у лісі, прибирайте за собою, не ламайте та не псуйте альтанки та те, що знаходиться в місцях відпочинку. Тільки в такому

випадку ліс та місця відпочинку служитимуть ще багатьом поколінням.

      Якщо ж ви помітили невелике загорання трави або тліючу лісову

підстилку від покинутого багаття, намагайтеся загасити його самі. Іноді досить просто затоптати полум’я, або залити його водою.

    Якщо ж пожежа розгорілася, і ви не можете загасити її самотужки – якнайшвидше зателефонуйте до служби порятунку за телефоном „101” чи повідомте лісову охорону або органи місцевого самоврядування і вкажіть про місце загоряння та як туди добратися.

   Пам’ятайте! Тільки спільними зусиллями збережемо ліс від вогню.

Львівське обласне управління лісового та

мисливського господарства.

10.03.16 

Стрийська єпархія УГКЦ виносить подяку лісничому Дашавського лісництва Захару Лужецькому



Релігійна громада УГКЦ с. Вівня Стрийського району виносить подяку лісничому П’ятничанського лісництва Гірчаку Богдану Михайловичу

 

Звернення зав. кафедри екології НЛТУ України проф. Л.І. Копія

 

Дорогі школярі, наші майбутні студенти!

            Запрошуємо Вас на навчання у нашому Національному лісотехнічному університеті України – єдиному профільному університеті нашої держави, який має велику освітню і наукову 140-річну історію становлення і розвитку.

              Кафедра екології входить в структуру Інституту Екологічної Економіки і Менеджменту Національного лісотехнічного Університету України. Є базовою випускаючою кафедрою зі спеціальності 04010601 „Екологія та охорона навколишнього середовища“. Готує фахівців освітньо-кваліфікаційних рівнів „бакалавр“, „спеціаліст“, „магістр“. На кафедрі функціонує аспірантура, докторантура, сектор здобувачів наукових ступенів.

            Навчаючись у нас, Ви зможете здобути сучасні екологічні знання з різних дисциплін – біології, екології, кліматології і метеорології, заповідної справи, наближеного до природи лісівництва, грунтознавства, фітомеліорації, екологічної експертизи, моніторингу довкілля, екології людини, міського комунального господарства, систем водокористування, екологічного інспектування, екологічної стандартизації і сертифікації, біотехнології та інших цікавих наук. Наші навчальні і виробничі практики організовуємо у національних парках, заповідниках, державних лісогосподарських підприємствах, промислових підприємствах Львова і інших міст.                    

            Випускники кафедри працюють в обласних та районних структурних підрозділах Міністерства екології та природних ресурсів України, в пунктах пропуску через державний кордон України, на внутрішніх митницях, екологічній інспекції, у природних заповідниках, національних природних парках, установах Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України, підрозділах Державного агентства лісових ресурсів України, на промислових підприємствах. Окремі випускники заснували приватні структури  з надання екологічних послуг. З наступного року кафедра буде готувати фахівців із заповідної справи, працевлаштування яких набагато краще, ніж інших спеціалістів.

              Про наш університет Ви зможете ознайомитися на сайтах університету.

              Сайт нашого університету:

              http://www.nltu.edu.ua/

              Відеофільми про наш університет:             http://nltu.edu.ua/index.php?option=com_content&view=article&id=293&Itemid=113

              Сайт нашої випускаючої кафедри екології:

              http://ecology.nltu.edu.ua/

              Правилами прийому 2016 року конкурсними предметами спеціальності «екологія, охорона навколишнього середовища та збалансоване природокористування» є: українська мова і література, біологія (профільний предмет), математика або географія. Мінімальна кількість балів з профільного предмета 140, з інших – 124. Детальні відомості про правила прийому Ви можете дізнатися із сайту:

              http://pk.nltu.edu.ua/ua/homepage

              Наша адреса: НЛТУ України, 79057, м. Львів, вул. Ген.Чупринки, 134;  тел. (032)238-81-94

              Кафедра екології

              79057, м. Львів, вул. Ген.Чупринки, 134; тел. (032)238-81-94

 

З повагою до Вас завідувач кафедри екології професор Копій Леонід Іванович

 

18.02.2016

 

 

Убезпечення району від пожеж - спільна справа

 

16.02.2016

 

  16 лютого під головуванням першого заступника голови Стрийської райдержадміністрації Миколи Дмитришина відбулось засідання районної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Під час засідання розглянули питання про ситуацію, яка склалась в районі із масовим спалюванням сухої трави, та заходи щодо забезпечення протидії спалюванню сухої трави на території району. 



      Заслухавши з даного питання начальника Стрийського РВ ГУ ДСНС України у Львівській області Віталія Штефана, заступника начальника Стрийського відділу поліції Романа Вовка та старшого інспектора сектору з питань цивільного захисту РДА Зеновія Кравця, комісія ТЕБ та НС прийняла рішення про вжиття конкретних заходів щодо недопущення спалювання сухої трави, стерні, сміття у пожежонебезпечний період, особливо під лініями електричних мереж, поблизу потенційно небезпечних об’єктів, уздовж автомобільних та залізничних доріг тощо.  На засідання комісії були запрошені головний інженер ВП «Стрийська дистанція колії», головний лісничий ДП «Стрийський лісгосп» Левчук О.Р., директор ДЛГП «Галсільліс», голови сільських рад району.

 

Адміністрація Стрийської РДА

 

 

 

Охорона первоцвітів – збереження ранніх квітучих рослин

 

 

 

Ранньовесняні квіти біологи об’єднують однією назвою - ПЕРВОЦВІТИ.

Первоцвіти – це екологічна група рослин, яка нараховує близько 500 видів. Розпускання квітів у них відбувається ще до появи листків на деревах. У багатьох первоцвітів забарвлення яскраве, весняне. Квіти золотисті, блискучі, неначе сонце, голубі, як весняне небо, бузкові та білосніжні. Підсніжники, проліски, ряст, первоцвіт, шафран, цибуля ведмежа, конвалія, вовчі ягоди – це неповний перелік первоцвітів, що можна зустріти у наших лісах. Правда, є і не дуже помітні, невиразні, як, наприклад, ожина волосиста чи копитняк європейський. Але якщо придивитися уважніше, то і ці непомітні квіти по-своєму прекрасні, хоча б тим, що з'являються одними із перших та годують голодних комах, що прокинулись.

Первоцвіти є єдиним джерелом живлення для багатьох видів комах. Зникнуть первоцвіти - зникне величезна кількість метеликів, бджіл, джмелів, інших комашок, котрі захищають ліс від шкідників. Дерева почнуть хворіти й всихати. Цей ланцюжок неважко продовжити й до самої людини, яка, образно кажучи, рубає гілку, на якій сидить...

Хоч у деяких місцях нашого краю первоцвіти є досить поширеними, та загалом вони є рідкісними. Більшість з них занесені до Червоної книги, а саме: підсніжник звичайний, шафран Гейфелів (крокус), цибуля ведмежа (черемша) та багато інших. Ці рослини підлягають суворій охороні. Згідно Положення про Червону книгу України їх не можна зривати.

За зривання червонокнижної квітки в Україні тягне за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією незаконно добутого і на посадових осіб - від тридцяти до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією незаконно добутого.

Бажаючих збути первоцвіти дедалі більшає, адже весняні квіти – ходовий товар і продати його можна вигідно. Проте мало хто замислюється над тим, яку шкоду це несе для природи.

Частина первоцвітів до Червоної книги не занесені. Це проліски, рясти, анемони, первоцвіти та інші. Поки що ці рослини не є рідкісними. Але масове зривання їх може привести до того, що і ці види опиняться на межі зникнення. Тож із лісу краще принести гарний настрій, спогади про тишу та аромат весняного повітря, напоєного чарівними квітами. Польові та лісові рослини найкрасивіші там, де вони виросли, тож залишимо Землі її квіти.

 

Первоцвіт

 

 

 

Первоцвіт 2

 

16.02.2016




Сформовано виробничу програму 2 кварталу 2016 року

       У другому кварталі 2016 року ДП «Стрийський лісгосп» планує заготовити 18,2 тис.м3 деревини, в т.ч. 14,2 тис. м3 від рубок головного користування та 4 тис. м3 від рубок формування і оздоровлення лісів.

       З метою забезпечення сировиною вітчизняних деревообробних підприємств на аукціонні торги виставлено 14,05 тис.м3 лісопродукції



Відбулася лісокультурна Рада Львівського ОУЛМГ

12.02.2016


      11 лютого 2016 року в приміщенні Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства проведено засідання «Лісокультурної Ради Львівського ОУЛМГ». До складу лісокультурної Ради входять науковці Національного лісотехнічного університету України проф. Гузь М.М. та проф. Дебринюк Ю.М., а також головні лісничі державних лісогосподарських підприємств, інженери лісових культур та працівники лісового відділу управління. Відкрив засідання голова лісокультурної Ради - начальник Львівського ОУЛМГ Дейнека А.М.

 


     На засіданні лісокультурної Ради розглянуто всі проекти лісових культур та природного поновлення складені державними лісогосподарськими підприємствами на 2016 рік. Широке їх обговорення дозволяє звести до мінімуму неефективне лісовирощування та лісорозведення. Розгляд проектів за участі науковців підкреслює надзвичайно важливий зв'язок науки і виробництва в питаннях відновлення лісів та дозволяє лісівникам пересвідчитись у правильності своєї роботи, їхні зауваження та пропозиції завжди знаходять своє втілення на практиці. 

      Після рецензування лісокультурною Радою проектів лісових культур та природного поновлення і внесенням необхідних поправок, відповідно до розпорядження Львівського ОУЛМГ від 01.12.2015 року № 18 «Щодо механізмів громадського контролю в лісогосподарських підприємствах Львівського ОУЛМГ», зведені відомості проектів лісових культур та природного поновлення будуть висвітлені на офіційному сайті Львівського ОУЛМГ та на сайтах державних лісогосподарських підприємств.


Відділ лісового господарства
Львівського ОУЛМГ


 

 

{PAGEBREAK}

 

Відсутність фінансування лісової галузі створить соціальні проблеми та вплине

на екологічну безпеку країни

  
 

       Підсумки господарсько-фінансової діяльності підприємств галузі за 2015 рік обговорювались на розширеній колегії Держлісагентства, участь у якій взяли представники Кабінету Міністрів України, Міністерства агрополітики та народні депутати України. 

       На сьогодні лісова галузь забезпечує роботою більше 49 тис. працівників,переважно в сільській місцевості. Порівняно з минулим роком 

чисельність працівників зросла на 1 196 штатних одиниць.

        Минулого року у лісах галузі ліквідовано 2 225 пожеж, якими пошкоджено 2,6 тис. га, у тому числі верховими – 0,2 тис. га. З метою запобігання виникненню лісовимпожежам у лісах влаштовано 71 км протипожежних розривів, заслонів і бар’єрів та 65,6 тис. км мінералізованих смуг, проведено догляд за ними обсягом 242,8 тис. км.

        У 2015 році садіння і висівання виконано на площі 33,6 тис. га, що становить 115 % річного завдання. Весь обсяг лісокультурних робіт проведений на землях лісогосподарського призначення, з яких 2,4 тис. га, або 7 %, – нові ліси.

За 2015 рік підприємствами галузі сплачено до бюджетів усіх рівнів 2 059,7 млн грн податків, зборів та обов’язкових платежів, що на 929,4млн грн (або 82,2 %) більше, ніж за 2014 рік.

       Ці показники свідчать про високу професійність українських лісівників та

їх відданість своїй справі, але нині, як ніколи, всіх хвилює проблема бюджетного фінансування галузі.

      Через відсутність коштів будуть зупинені роботи із створення нових захисних 

насаджень на малопродуктивних і деградованих землях,пропадуть десятки 

мільйонів садивного матеріалу у лісових розсадниках, без догляду загинуть 

рукотворні ліси.

    Крім того,буде відсутня можливість здійснювати попереджувальні проти-пожежні заходи в лісах, що, безумовно, сприятиме масовому виникненню лісових пожеж, осередків шкідників і хвороб лісу, які у специфічних 

кліматичних умовах часто призводять до надзвичайних наслідків.

        Під загрозою дестабілізації довкілля, посилення водної та вітрової ерозії, 

деградації сільськогосподарських угідь опиняться сотні тисяч гектарів земель південних та східних областей. І це є не відомча, а загальнодержавна проблема.

      Усе це в подальшому багатократно збільшить державні витрати на ліквідацію 

наслідків таких негативних явищ.

         Незважаючи на велику роботу керівництва галузі щодо забезпечення 

фінансування лісового господарства, при затвердженні Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» пропозиції Держлісагентства  враховані не були. Однак робота у цьому напрямі триває.

  Розроблено проект  Закону про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» і передано до Міністерства аграрної політики та продовольства України, народним депутатам та профільним Комітетам Верховної Ради України.

Крім того, членами колегії Держлісагентства було прийняте рішення

 про повторне звернення до Міністерства аграрної політики та продовольства України, Міністерства фінансів України та Верховної Ради України з обґрунтуванням необхідності фінансування лісової галузі України.

 

Прес-служба Держлісагентства

 10.02.2016


 

Лісівники ДП "Стрийський лісгосп" ведуть тісну співпрацю з

місцевими громадами

09.02.2016



Навчальний збір керівного складу цивільного захисту Львівської області


09.02.2016

 

   5 лютого 2016 року у Львові на державному підприємстві «Арена Львів» відбувся навчальний збір керівного складу цивільного захисту Львівської області з підведенням підсумків роботи Львівської територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту за 2015 рік з проведенням показових навчань з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації.

     Навчання відбулися під керівництвом голови Львівської обласної державної адміністрації – керівника Львівської територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту Олега Синютки. До участі у навчаннях залучали керівний склад Департаменту з питань цивільного захисту ЛОДА, начальники управлінь (відділів, секторів з питань НС), голів райдержадміністрацій, міських голів міст обласного значення, пожежно-рятувальні підрозділи ГУ ДСНС України у Львівській області.

Під час проведення комплексних показових навчань відбулася демонстрація зразків техніки та засобів механізації, елементів пункту управління та життєзабезпечення у польових умовах. Зокрема під час проведення навчань виконувались такі вправи: проведення аварійно-рятувальної роботи за наслідками умовної ДТП, гасіння умовної пожежі, рятування людей на висотах, розгортання та робота сортувального майданчика для потерпілих на догоспітальному етапі.

По завершенню навчань відбулося підведення підсумків за результатами навчального збору та визначення завдань на 2016 рік.


Головний спеціаліст відділу

лісового господарства

Львівського ОУЛМГ


Кисіль М. С.




Позиція Держлісагентства з приводу останніх публікацій у деяких ЗМІ


09.02.2016


   На сайті http://narodna.pravda.com.ua/politics/56b3c84c45a2e/ та інших сайтах було оприлюднене «Звернення працівників центрального апарату Держлісагентства до всіх, хто працює в лісовій галузі», автори якого називають себе патріотами галузі та закликають до акцій протесту. Така ситуація є небезпечною, оскільки від імені керівних працівників галузі розповсюджується недостовірна інформація, яка свідчить про популізм, непрофесійність та непорядність її анонімних авторів.

    Так, лісова галузь сьогодні має катастрофічне недофінансування, від чого нині страждають південні та східні області.
Держлісагентством вжито заходи для забезпечення фінансування державних підприємств, що знаходяться у сфері управління за КПКВК 2805060 «Ведення лісового і мисливського господарства, охорона і захист лісів в лісовому фонді» у 2016 році:

1. У термін, відповідно до законодавства, направлено Мінагрополітики листом від 18.08.2015 № 05-04/ 6044-15 проект бюджетного запиту в межах доведених граничних обсягів видатків 408,7 млн грн, в якому зазначено потребу в сумі 787,6 млн грн.

2. Направлено лист Міністру аграрної політики та продовольства України О.М. Павленку від 17.12.2015 № 05-04/8646-15 з проханням клопотати перед Комітетом Верховної Ради з питань бюджету щодо додаткового збільшення обсягу видатків для підприємств з вузькою спеціалізацією та лісогосподарським підприємствам нересурсних областей за КПКВК 2805060 «Ведення лісового і мисливського господарства, охорона і захист лісів в лісовому фонді» на суму 282,6 млн грн.

3. Направлено лист Голові Комітету Верховної Ради з питань бюджету А.В. Павелку від 18.12.2015 № 05-04/8670-15 з проханням збільшення обсягу видатків для підприємств з вузькою спеціалізацією та лісогосподарським підприємствам нересурсних областей за КПКВК 2805060 «Ведення лісового і мисливського господарства, охорона і захист лісів в лісовому фонді» на суму 282,6 млн грн при опрацюванні проекту Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік».

4. Направлено лист Міністерству аграрної політики та продовольства України від 29.12.2015 № 05-25/1904-15 з проханням розглянути можливість збільшення обсягу видатків для підприємств з вузькою спеціалізацією та лісогосподарським підприємствам нересурсних областей за КПКВК 2805060 «Ведення лісового і мисливського господарства, охорона і захист лісів в лісовому фонді» на суму 71,3 млн грн на 1 квартал 2016 року.

5. Направлено лист Рахунковій палаті України від 11.01.2016
№ 05-32/60-16, в якому зазначено, що рекомендації Рахункової палати України щодо оптимізації видатків з державного бюджету та проведення комплексу заходів з ведення лісового господарства неможливе, оскільки підприємства не- ресурсних областей та з вузькою спеціалізацією без бюджетної підтримки не зможуть виконати свої функції.

6. Направлено лист Кабінету Міністрів України від 11.01.2016
№ 05-32/61-16, в якому зазначено, що рекомендації Рахункової палати України щодо оптимізації видатків з державного бюджету та проведення комплексу заходів з ведення лісового господарства неможливе, оскільки підприємства нересурсних областей та з вузькою спеціалізацією без бюджетної підтримки не зможуть виконати свої функції.

7. Направлено лист Міністрові аграрної політики та продовольства України Павленку від 26.01.2016 № 05-32/310-16 з проханням звернутися до Прем’єр-міністра України А.П. Яценюка та Міністерства фінансів України з проханням винайти можливість збільшення обсягу видатків за КПКВК 2805060 «Ведення лісового і мисливського господарства, охорона і захист лісів в лісовому фонді» на суму 422,6 млн грн при опрацюванні пропозицій щодо змін до Державного бюджету України на 2016 рік.

8. Направлено лист Міністерству аграрної політики та продовольства України від 05.02.2016 № 05-10/549-16 з проханням звернутися до Міністерства фінансів України з клопотанням щодо збільшення обсягу видатків за КПКВК 2805060 «Ведення лісового і мисливського господарства, охорона і захист лісів в лісовому фонді» на суму 422,6 млн грн при опрацюванні пропозицій щодо змін до Державного бюджету України на 2016 рік.

Крім того, проведено ряд зустрічей з представниками депутатських фракцій, Комітетів Верховної Ради України тощо. 

Відбулися консультації з керівниками територіальних органів Держлісагентства щодо можливості надання допомоги підприємствами ресурсних областей лісовим господарствам півдня та сходу.

Вирішення фінансово-економічного питання Держлісагентство вважає першочерговим. І сьогодні команда центрального апарату галузі та обласних управлінь разом з представниками профспілки, Громадської ради при Держлісагентстві,Товариства лісівників України та громадських організацій над цим працює, незважаючи на прагнення деяких політичних пристосуванців розхитати і без того напружену ситуацію в лісовому господарстві.



Працівники центрального апарату
та прес-служба Держлісагентства
 




У приміщеннях держлісгоспів Львівщини встановлено інформаційні стенди для громадськості

    На виконання протокольного доручення Львівської обласної державної адміністрації, відповідно до наданих пропозицій від громадських активістів, у адміністративних приміщеннях  державних лісогосподарських підприємств встановлено інформаційні стенди для громадсткості.

       На стендах під заголовком «Громадська рада при Львівському   ОУЛМГ інформує» передбачено розміщення інформації про діяльність Громадської ради при Львівському ОУЛМГ. Так, до оприлюднення підлягають установчі документи, плани роботи, прийняті рішення, протоколи засідань, щорічні звіти про роботу Громадської ради та інші інформаційні матеріали.

З метою поглиблення взаємодії з громадськістю на стендах зазначено також контактні дані керівного складу Громадської ради -  голови та його заступників. Отож, кожен бажаючий з усіма питаннями, зауваженнями та пропозиціями щодо діяльності підприємств лісового господарства може звертатись безпосередньо до представників Громадської ради при Львівському ОУЛМГ.

     Крім цього, на стендах передбачено висвітлення додаткової актуальної  інформації -  планів роботи лісогосподарських підприємств, проведення лісівничих та інших заходів, а також важливих новин лісової галузі.


Прес-служба Львівського ОУЛМГ







В Стрийській райдержадміністрації обговорили тему щодо вирубки лісу на території району

08.02.2016 р.


     Дана тема стала головною у розширеній робочій нараді, яку 8 лютого ініціював проведення голова Стрийської райдержадміністрації Л.П. Стадник. У роботі наради взяли участь перший заступник голови РДА М.С. Дмитришин, представники лісових господарств району – директор та головний лісничий ДП «Стрийський лісгосп» Р.Й. Павлів та О.Р. Левчук, голови постійних депутатських комісій, депутати районної ради, голова Йосиповицької сільської ради. Зокрема, мова йшла про невдоволення окремих депутатів Йосиповицької сільської ради шодо вирубки лісу на території даної сільської ради. 

 

 

      За минулих 3 тижні звинувачення окремих громадян Йосиповицької сільської ради на адресу лісівників про те, що вони масово і безконтрольно вирубують і вивозять ліс є безпідставними, оскільки 20.01.2016 року головним лісничим О.Р. Левчук, лісничим Дашавського лісництва З.В. Лужецьким та інженером охорони і захисту лісу О.Т. Цимбалюк було проведено громадське слухання на сесії  Йосиповицької сільської ради. В даному обговернні О.Р. Левчук доповів депутатам про те, що ДП «Стрийський лісгосп» є відкртиий для громадсткості, всі лісогосподарські заходи висвітленні на сайті підприємства, а отже звинувачення щодо безконтрольної вирубки лісу є безпідставними. В своїй доповіді головний лісничий О.Р. Левчук запропонував громаді с.Йосиповичі брати активну участь в обговоренні проведення лісогосподарських заходів, а саме перед кожною новою ділянкою, ДП «Стрийський лісгосп» буде повідомляти Йосиповицьку сільську раду. Аналогічна ситуація стосується і посадки лісу та догляду за ним. На даній сесії було проведено голосування щодо даного питання, з яких 8 депутатів проголосувало «за» проведення робіт, 4 – «проти». Жваві обговорення по Йосиповицькій сільскій раді йшли навколо рубки головного користування  2015 року,  яка була заблокована групою осіб з місцевих жителів в грудні місяці 2015 року. Дана ділянка зрубана, та знаходиться в стадії завершення.   

      На зустрічі в Стрийській РДА було прийнято рішення провести громадське слухання за участю лісівників, громади с.Йосиповичі, представників РДА та інших громадських активістів в найкортший термін з метою розблокування роботи ДП «Стрийський лісгосп» у даному населеному пункті.

 

Адміністрація ДП «Стрийський лісгосп»

 

 


Орієнтовний план-графік зустрічей з місцевими громадами, органами місцевого самоврядування та громадськими організаціями в I кварталі 2016 року

Підприємство

Дата проведення зустрічі

Місце проведення зустрічі

Відповідальний

Питання, винесені на обговорення

ДП «Стрийський лісгосп»

04.02.2016р.

Більченська с/р,

Миколаївський р-н

лісничий П’ятни-чанського л-ва

Гірчак Б.М.

Проведення л/г заходів на території с/р

ДП «Стрийський лісгосп»

04.02.2016р.

Мельницька с/р

Жидачівський р-н

лісничий Мона-стирецького л-ва

Савчин В.М.

Проведення л/г заходів на території с/р

ДП «Стрийський лісгосп»

04.02.2016р.

Монастирецька с/р, Жидачів-ський р-н

лісничий Мона-стирецького л-ва

Савчин В.М.

Проведення л/г заходів на території с/р

ДП «Стрийський лісгосп»

05.02.2016р.

Жирівська с/р, Жидачівський р-н

лісничий Ходорів-ського л-ва

Котуранов А.Б.

Проведення л/г заходів на території с/р

ДП «Стрийський лісгосп»

05.02.2016р.

Молодинченська с/р, Жи-дачівський р-н

лісничий Ходорів-ського л-ва

Котуранов А.Б.

Проведення л/г заходів на території с/р

ДП «Стрийський лісгосп»

05.02.2016р.

Вибранівська с/р, Жидачівський р-н

лісничий Борини-цького л-ва Купець І.І.

Проведення л/г заходів на території с/р

ДП «Стрийський лісгосп»

05.02.2016р.

Дев’ятниківська с/р, Жи-дачівський р-н

лісничий Борини-цького л-ва Купець І.І.

Проведення л/г заходів на території с/р

ДП «Стрийський лісгосп»

03.03.2016р.

Зарічненська с/р, Жидачівський р-н

лісничий Корчів-ського л-ва Коваленко О.В.

Проведення л/г заходів на території с/р

ДП «Стрийський лісгосп»

10.03.2016р.

Бережницька с/р, Жидачівський р-н

лісничий Журав-нівського л-ва Гуменчук В.В.

Проведення л/г заходів на території с/р

ДП «Стрийський лісгосп»

17.03.2016р.

Облазницька с/р, Жидачівський р-н

лісничий Журав-нівського л-ва Гуменчук В.В.

Проведення л/г заходів на території с/р

 

Про проведення зустрічей у сільських радах



            05.02.2016 р. лісничим Бориницького лісництва Купцем І.І. було проведено зустрічі у Вибранівській, Дев’ятниківській та Чорноострівській сільських радах з представниками виконавчого комітету (довідки додаються), де було проінформовано про плани проведення лісогосподарських заходів на 2016 рік на території сільської ради.



         05.02.2016 р. лісничим Ходорівського лісництва Котурановим А.Б. було проведено зустрічі у Молодинченській та Жирівській сільських радах з представниками виконавчого комітету (довідки додаються), де було проінформовано про плани проведення лісогосподарських заходів на 2016 рік на території сільської ради, а саме рубки догляду за лісом та вибіркові санітарні рубки. 






         04.02.2016 р. лісничим Монастирецького лісництва Савчином В.М. було проведено зустрічі у Мельницькій та Монастирецькій  сільських радах з представниками виконавчого комітету (довідки додаються), де було проінформовано про плани проведення лісогосподарських заходів на 2016 рік на території сільської ради.

         

         


       04.02.2016 р. лісничим П’ятничанського лісництва Гірчаком Б.М. була проведена зустріч у Більченській сільській раді з представниками виконавчого комітету (довідка додається) та представниками місцевої громади, де було проінформовано про плани проведення лісогосподарських заходів на 2016 рік на території сільської ради. 

           




     

            


     01.02.2016 р. лісничим П’ятничанського лісництва Гірчаком Б.М. була проведена зустріч у П’ятничанській сільській раді з представниками виконавчого комітету (довідка додається), де було проінформовано про плани проведення лісогосподарських заходів на 2016 рік на території сільської ради.

         

 

 


         25.01.2016 року лісничим Роздільського лісництва Левком Р.М. була проведена зустріч в Роздільській селищній раді, де було проінформовано про плани проведення лісгосподарських заходів на 2016 рік. 

 

 

     22.01.2016 р. та 25.01.2016 р. лісничим Роздільського лісництва Левком Р.М. була проведена зустріч у Веринській та Крупській сільських радах відповідно, де було проінформовано про плани проведення лісогосподарських заходів на 2016 рік на території сільських рад, а саме, догляд за лісовими культурами та рубки догляду за лісом.

 



         22.01.2016 р. лісничим Дашавського лісництва Лужецьким З.В. була проведена зустріч у Гніздичівській селищній раді, де було проінформовано про плани проведення лісогосподарських заходів на 2016 рік на території селищної ради. Заперечень чи зауважень, щодо запланованих л/г заходів, не було. 


Проведення громадських слухань

 

20.01.2016 року в Йосиповицькій сільській раді Стрийського району, було проведено громадські слухання, щодо проведення запланованих лісогосподарських заходів на 2016 рік. З доповідю виступив головний лісничий ДП «Стрийський лісгосп» Левчук О.Р., який розповів присутнім депутатам районної та сільскої рад про обсяги та місця проведення рубок.

Голова Йосиповицької сільскої ради Лапай М.М. виступила з пропозицією, щодо створення ініціативної групи в кількості 3-5 чоловік з компетентних депутатів сільскої ради чи громадян села, які будуть проводити вибірково разом з працівниками державної лісової охорони Дашавського лісництва, громадський котроль у веденні лісового господарства на території сільської ради.

 

На даному громадському обговоренні спільно, було прийнято рішення про прозорість роботи ДП «Стрийський лігосп», та перед кожним проведенням запланованих лісогосподарських заходів інформувати депутатів Йосиповицької сільскої ради та місцевих жителів.

 

Інженер з охорони і захисту лісу                                      Цимбалюк О.Т.