Головне меню

Как правильно класть плитку. Как класть плитку на стену быстро. Класть плитку своими руками. Как выбрать ламинат для квартиры. Какой лучше выбрать ламинат сегодня. Какого цвета выбрать ламинат. Как правильно клеить обои. Как клеить обои на потолок вертикально. Как правильно клеить углы обоями. Интересные самоделки своими руками. Качественные самоделки своими руками фото. Самоделки для дома своими руками. Как сделать потолок в доме. Чем лучше утеплить потолок дома на сегодняшний день. Утепление потолка дома своими руками. Бизнес идеи с минимальными вложениями. Успешные идеи малого бизнеса с нуля. Прибыльные бизнес идеи. Как сделать мебель своими руками. Сделать деревянная мебель своими руками. Сделать мебель своими руками видео. Опалубка для фундамента. Как сделать опалубку для фундамента быстро. Опалубка для фундамента купить.
Головна
Новини
2020р
2021р
2022р
2023р
2024р
Про нас
Наша історія
Лісовий фонд
Мисливська фауна
Природно - заповідний фонд
Червонокнижні види
Структура
Апарат підприємства
Підрозділи
Діяльність
Лісокультурна
Лісогосподарська
Охорона та захист лісу
Фінансово – економічна
Лісова сертифікація
Загальні положення
Репрезентативні ділянки
ОЦЗ
Продукція
Контакти
Карта проїзду
Громадська приймальня
Електронний документообіг процесуальних документів
Комунікація з громадськістю
Механізми громадського контролю
Плани проведення рубок
Доповнення до планів проведення рубок
Громадські слухання
Проведення відводів
Видача дозволів (лісорубних квитків)
Санітарно - оздоровчі заходи
Перелік ділянок на які надано відстрочку на заготівлю та вивезення деревини
Проведення лісовідновлювальних робіт
Використання недеревних продуктів лісу
Рух справ про лісопорушення
Рух справ про браконьєрство
Електронний облік деревини
GPS/GPRS моніторинг руху лісовозного транспорту та рейдових бригад
Антикорупційна програма

Хто он-лайн

На сайті один гість та відсутні користувачі

Корисні посилання

2015р

Засідання Громадської ради

 

         У вівторок, 22 грудня біжучого року в залі засідань Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства відбулося засідання Громадської ради при ЛОУЛМГ з наступним порядком денним:

         1. Про план проведення підприємствами Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства лісогосподарських заходів на 2016 рік.

         2. Про діяльність Львівського ОУЛМГ та підвідомчих підприємств у напрямку взаємодії з громадськістю і засобами масової інформації.

         3. Інформація комісій Громадської ради про проведену роботу у ІІІ кварталі 2015 року та план роботи на 2016 рік.

         На засідання громадської ради також були запрошені керівники всіх лісогосподарських підприємств Львівського ОУЛМГ та керівники «Галсільліс» і Військового лісгоспу.

         Засідання проводив голова Громадської ради Миклуш С.І.

          По першому питанню з доповіддю виступив перший заступник начальника Львівського ОУЛМГ Целень Я.П.. У своєму виступі доповідач окреслив попередні плани роботи підприємств управління щодо лісокультурних та лісогосподарських робіт, наголосивши на тому, що плани можуть коректуватися в силу тих чи інших суб’єктивних та об’єктивних причин. Щодо планів роботи управління по лісозаготівельній та лісопромисловій діяльності з короткою доповіддю виступив головний інженер Львівського ОУЛМГ  Громяк Ю.О.

         По першому питанню також з короткими інформаційними довідками щодо роботи своїх підприємств виступили директори ОКС ЛГП «Галсільліс» Пешко П.С. та ДП «Львівський військовий лісокомбінат» Сідорков В.Г.

Доповідачі відповідали на всі запитання присутніх. В ході обговорення відбувалися жваві дискусії з тих чи інших питань, де кожен старався довести правильність свого бачення ситуації.

         Щодо роботи управління у напрямку взаємодії з громадськістю і засобами масової інформації перший заступник начальника Львівського ОУЛМГ Целень Я.П. висвітлив напрацювання колективу управління. З початку нового, 2016 року, на сайтах підприємств управління буде висвітлюватись вся необхідна інформація доступна для громадськості.

         З інформацією про проведену у ІІІ кварталі біжучого року роботу виступили голови комісій. Із-за відсутності голови комісії по лісовому господарству, доповідав найбільш активний учасник цієї комісії Майборода В., який в черговий раз звернув увагу на самовільні рубки.

         Від профспілок лісівників Львівщини із проханням, про підтримку членами громадської ради, звернення щодо реформування галузі виступив голова Львівської обласної організації профспілки працівників лісового господарства Максимець В.Й.

Інженер лісового господарства

ДП «Стрийський лісгосп»                                                   Підгаєцький Н.Г.

 

 




Ялинкова компанія 2015-2016 р.р.

 

З настанням зими та приближенням новорічно-різдвяних свят у працівників лісової галузі добавляється клопотів. Так уже повелося, що на новорічні свята кожен прагне прикрасити свій дім живою, вічнозеленою лісовою красунею – ялинкою. Мало хто задумується над тим, що задля своєї примхи доводиться рубати молоде деревце, яке тішитиме вас всього кілька тижнів, а потім викинеться на смітник, немов непотріб.

У вівторок, 15 грудня біжучого року інженер з охорони та захисту лісу ДП «Стрийський лісгосп», Цимбалюк О.Т. виступив на місцевому радіо «Стрий FM» з роз’ясненням широким колам громадськості, як правильно і де саме придбати новорічне деревце.

Основні питання озвучені у виступі додаємо на свою сторінку:

 

 




Будьмо відповідальними перед лісом!

 

Наближається Новий 2016 рік. Напередодні свята, наші співгромадяни бажають мати у своєму домі новорічну ялинку. І виникає питання: де її взятии?

Необхідно знати, що заготівлю новорічних ялинок проводять тільки спеціалізовані лісогосподарські підприємства на ділянках і в обсягах, погоджених відповідними органами охорони природи.

При реалізації кожна новорічна ялинка обов’язково  маркується пластиковими бирками зі штрих-кодом. Лісництво виписує споживачеві ТТН (товарно-транспортну накладну) завірену гербовою печаткою лісгоспу з підписом лісничого.

При затриманні громадян за відсутності відповідно оформлених документів на придбання лісової продукції, її буде вилучено працівниками державної лісової охорони і працівниками органів внутрішніх справ. На винних  накладається штраф залежно від ступеня пошкодження і категорії захищеності насаджень, в яких скоєно самовільну порубку дерев та незаконну заготівлю лісової продукції. Крім цього, стягується шкода завдана лісовому господарству.

Тому, необхідно задуматись над тим, чи варто йти самовільно рубати дерево, чи краще придбати необхідну продукцію у встановленому законом порядку. Розуміння громадянами Стрийського, Жидачівського та  Миколаївського районів в необхідності бережливого ставлення до лісових насаджень, повага до чинних законів і правил стане запорукою того, що новорічна ялинка принесе у наші домівки лише радість та щастя.

Шановні громадяни! У випадку, якщо вам стало відомо про факти самовільної заготівлі новорічних ялинок та інших порушень лісового законодавства, просимо повідомити про це працівникам лісової охорони ДП «Стрийський лісгосп» за номером (03 245) 5-34-74

 

 

 

Інженер з охорони та захисту лісу

ДП «Стрийський лісгосп»                                             Цимбалюк О.Т.

 

 

Сформовано виробничу програму 1 кварталу 2016 року

У першому кварталі 2016 року ДП «Стрийський лісгосп» планує заготовити 12 тис.м3 деревини, в т.ч. 9,56 тис. мвід рубок головного користування та 1,99 тис. мвід рубок формування і оздоровлення лісів.

З метою забезпечення сировиною вітчизняних деревообробних підприємств на аукціонні торги виставлено 7,5 тис.м3 лісопродукції

 

 

Роздільське учнівське лісництво

 

         Учнівське лісництво – об’єднання учнівської молоді, яке діє в загальноосвітньому або позашкільному закладі. Учнівське лісництво, як структурний підрозділ закладів освіти, забезпечує потребу школярів та учнівської молоді у здобутті знань і навичок у галузі лісівництва, сприяє вихованню свідомого ставлення до праці, до охорони природи, використання та відтворення лісових ресурсів і в кінцевому результаті до вибору майбутньої професії.

         Роздільське шкільне лісництво створене на базі Роздільської середньої загальноосвітньої школи І – ІІІ ступенів при Роздільському лісництві ДП «Стрийський лісгосп». Керівником  учнівського  лісництва  від  Роздільської СЗОШ І –ІІІ ст. є вчитель біології, Оприск Тетяна Михайлівна. Для ефективності роботи  від лісового господарства призначили фахівця, який безпосередньо відповідає за роботу шкільного лісництва – це лісничий Роздільського лісництва ДП «Стрийський лісгосп», Левко Роман Миколайович. Теоретичні заняття проходять у школі, в кабінеті біології, де спеціально обладнаний куточок для проведення занять. Під час навчання діти дізнаються про ліси рідного краю та їх значення, проблеми догляду за ними, збереження і захисту їх від пожеж, хвороб та браконьєрів. Через трудові навички вихованці учнівського лісництва вивчають закони природи, проводять пізнавальні та наукові дослідження. За допомогою наставників діти знайомляться з новими технологіями у вирощуванні та догляді за лісовими культурами, охоче вивчають методи вегетативного розмноження рослин, допомагають лісівникам у заготівлі жолудів. Крім того вихованці учнівського лісництва проводять фенологічні спостереження, досліди та експерименти, виконують науково-дослідницьку роботу, приймають активну участь у різних акціях, заходах, конкурсах. Працівники лісництва та представники лісгоспу проводять у школярів змістовні, цікаві лекції на природничу тематику.

 

 LISOVA SHKOLA

 

 

 

LISOVA SHKOLA 1 

 

 

Провідний інженер з лісових культур

ДП «Стрийський лісгосп»                                                                 Л.Боярчук

25.11.2015

 

 

 

 

 Осінь в лісі

 

      Чудова краса лісу захоплює людину в будь-яку пору року, особливо на весні, коли все цвіте і восени, коли все навкруги дістає золотисте забарвлення. Недарма ж період пожовтіння листя восени називають золотим. Вересень починає одягати дерева в багрянець і золото, а жовтень завершує . Починаючи з вересня, замість одноманітної зелені і ніби трохи злинялої фарби, листя розмальовується всіма кольорами веселки. Осінь не шкодує різноманітних фарб, всі дерева вбираються у святкові шати. Кожна деревна порода одягає своє, лише їй властиве вбрання. Ліс, наче приміряє пурпурово-золотисті, лимонно-жовті, жовто-червоні і багряні наряди. В мішаних лісах на фоні різнобарвного листя яскраво виділяється темно-зелена хвоя мідно стовбурних сосен, червоні китиці горобини та калини. Під ласкавим промінням щедрого сонця ліс виграє різноманітними барвами і переливається чудовою кольоровою гамою. Золото першого опалого листя вкриває землю яскравим килимом. У період „золотої осені” в лісі тиша і спокій розлиті навкруги, пахне свіжістю, прілим листям і специфічним грибним ароматом. Дерева стоять, немов зачаровані. Тремтять від легенького подиху вітру полохливі осики. Ліс вже знає – це його прощальні акорди. Фарби осені – барви в’янення. Вони викликають захоплення і разом з тим навіюють легкий смуток, змушуючи задуматись про плинність часу. У цей період природа ніби влаштовує прощальне свято, а тому і не шкодує різноманітних барв. Хто може залишитись байдужим до цієї величної краси?

      Та навіть в такому чудовому осінньому лісі не припиняється робота працівників лісової охорони. Саме тепер, коли закінчилась вегетація більшості рослин, у лісівників починається відповідальна пора – осіння посадка лісових культур. На ділянках, що вийшли із під суцільних рубок, проводиться підготовка ґрунту під посадку лісових культур наступного року. За зиму земля вляжеться і саджанці не будуть потрапляти в повітряні подушки (це коли скиба не прилягла до землі і коренева система саджанця залишається між скибою та землею). На ділянках, де підготовку ґрунту провели ще весною, проводять осінню посадку культур. З розсадників лісгоспу викопують молоді деревця дубів для того, щоб висадити їх до лісу на постійне місце проростання, адже в розсадниках вони ростуть лише 2 – 3 роки. Для того, щоб створити1 галісових культур необхідно висадити 5 тисяч молодих дубочків, а ще й цьогорічна спека додала зайвих клопотів лісівникам. В результаті довготривалої спекотної, сухої погоди багато саджанців, що були посаджені весною повисихали від недостачі вологи у ґрунті і тепер доводиться проводити доповнення лісових культур.

      Одночасно із посадкою та доповненням  лісових культур проводиться і заготівля лісового насіння. Саме тепер в період золотої осені заготовлюється насіння майже всіх лісоутворюючих порід. ДП „Стрийський лісгосп” в переважній більшості заготовляє насіння дуба звичайного, дуба північного та бука лісового. Цього року видався врожайний рік для дуба звичайного та бука лісового. Тому наше підприємство старається заготовити жолудя дуба звичайного якомога більше, щоб забезпечити власні потреби у стандартному садивному матеріалі не лише на рік, але й в перспективі на наступний період. Так на даний час ДП «Стрийський лісгосп» вже заготовив понад 5 тонн жолудя при плані заготівлі – 3 тонни та продовжує заготівлю. До заготівлі жолудя дуба звичайного нашим підприємством залучаються шкільні лісництва, учнівська молодь та інші свідомі громадяни. Заготовлене насіння проходить перевірку якості (апробацію) у Львівській лісонасіннєвій лабораторії, яка встановлює клас якості насіння та дає рекомендації щодо покращення посівних якостей насіння. Після проведення апробації лісове насіння висівається на розсадниках для одержання стандартного садивного матеріалу. Сьогоднішні дні воістину можна назвати золотими, адже стоїть ясна, сонячна погода тому ми максимально використовуємо ці чудові дні та проводимо посів жолудя в лісових розсадниках.

  

 

 

 

У четвер, 29 жовтня 2015 року, проведено висівання жолудя дуба звичайного в розсаднику Роздільського лісництва. На площі, де висівався жолудь, попередньо проведено комплекс механізованих робіт по підготовці ґрунту (оранка, дискування, боронування, нарізання рядочків і т.п.). В таку погожу, сонячну днину працівники Роздільського лісництва запросили собі на допомогу жителів прилеглого до лісової ділянки села Радів для проведення висівання заготовленого жолудя. На призив лісівників відгукнулися всі небайдужі до лісу громадяни. Після короткого інструктажу та проведення майстер-класу учасники заходу організовано приступили до висівання насіння. Закипіла робота, одні підносили жолудь до ділянки, інші висівали, ще інші загортали рядочки. Спільними зусиллями лісівників та громадських активістів с. Радів було посіяно2561 кгжолудів. Таким чином продовжується безперервний процес вирощування лісів: від насінини до отримання зрілих насаджень, що досягають віку головної рубки.

 

 

 

 

 

 

 

Провідний інженер з лісових культур

ДП „Стрийський лісгосп”                                                             Л.Боярчук

 

 

 

 

 

 

Проведено виїзний семінар головних лісничих


Львівським обласним управлінням лісового та мисливського господарства 12 – 13 жовтня проводився виїзний семінар головних лісничих по впровадженню вибіркової наближеної до природи системи рубок на підприємствах управління. Під час проведення семінару проводився огляд піднаметових культур бука та ялиці білої, огляд природного поновлення бука лісового, огляд насіннєвої ділянки псевдотсуги Мензіса та огляд лісового розсадника в лісництвах Рава-Руського лісгоспу.

В Суходільському лісництві Бібрського лісгоспу головні лісничі оглянули стаціонар рубок головного користування в букових лісах, а в Романівському лісництві цього ж лісгоспу в кв.41 вид.15 пл. 1,8га провели огляд ділянки наміченої під рубку переформування на 2015 рік.

В Задеревацькому лісництві ДП «Стрийський лісгосп»  кв 528 та 529 «Стаціонар Моршинський» до уваги учасників семінару представлено огляд рубок переформування проведених в 2014 – 2015 роках.

Науково-виробничий «Стаціонар Моршинський» було закладено у 2008 році Національним лісотехнічним університетом  спільно з Львівським обласним управлінням лісового і мисливського господарства на території держлісфонду Задеревацького (колишнього Моршинського) лісництва ДП «Стрийський лісгосп» на площі 0,8га. Стаціонар закладено з метою апробації способів переформування мішаних одновікових деревостанів у різновікові, багатоярусні, наближені до природи на основі природного поновлення. Рубкою переформування було вирубано 107 м3ліквідної деревини (інтенсивність – 44 % від запасу) в основному за рахунок другорядних порід – береза та граб (65,4 % від вирубаної деревини). Щорічно працівниками Національного лісотехнічного університету спільно з спеціалістами лісгоспу здійснюється спостереження за природними процесами формування різновікового корінного деревостану (підраховується кількість життєздатного підросту, його приріст та інші заміри) з багатоярусною вертикальною структурою за участю усіх, властивих для певного типу лісу деревних порід. Проте цей процес є довготривалий та займе близько 70-ти років. Однак в майбутньому це дозволить відмовитись від суцільнолісосічної системи рубок і перейти на вибіркову, з постійним існуванням лісу та виконня ним ґрунтозахисних, водорегулятивних, середовище твірних та інших корисних функцій.

У зв`язку з доцільністю розширення експериментально-виробничих робіт з переходу до вибіркової системи господарювання та використовуючи набутий на стаціонарі досвід з переформування одновікових деревостанів у різновікові на основі природного поновлення у 2013 році у Задеревацькому лісництві було проведено рубки переформування на площі 30,9 га,а у 2015 році на площі57,6 га.

Після огляду стаціонару у Стрию учасники семінару відправились в ДП «Сколівський лісгосп», де продовжили огляд рубок переформування в лісництвах лісгоспу.

 Krynytskiy

 

SEMINAR

 

Начальник відділу лісового господарства

ДП «Стрийський лісгосп»                                                                    І.Ю.Ємець

 16.10.2015

 

Найбільше диво на землі – ліс !


         Ліс – одне з найбільших багатств землі. Споконвіку люди користувалися його дарами – деревиною, лікарською сировиною, грибами, ягодами, полювали в лісі на дичину, знаходили притулок в лісових нетрях у часи лихоліття.

Ліс – це чудовий пейзаж і здоровий клімат, чудове місце відпочинку, саме тому лікарні, будинки відпочинку, санаторії і дитячі табори, як правило, розташовують  в лісових насадженнях. Своєю красою ліс благотворно впливає на психіку людей, що відпочивають в ньому, заспокоює нервову систему. Зелень, шелест листя, спів птахів, своєрідний аромат і шум лісу, чисте вологе повітря та лісова тиша – все це створює спокійний, бадьорий і життєрадісний настрій, підвищує працездатність. Краса лісу глибоко вражає людину та проникає в її серце і душу, доходить до свідомості. Ліс відриває людину від прози життя, збагачує її духовно, пом’якшує людську біль і тугу. Перебуваючи в лісі ми шукаємо тихий, гарний і незасмічений куточок, щоб нічого не засмучувало наш відпочинок. Та знайти такий куточок дедалі важче, бо самі ж залишаємо неприбраними після себе пошматовані газети, недоїдки, пляшки, консервні банки, целофан, чорні плями від багаття. Природним шляхом місце наших відвідин очищається цілі десятиліття. А ще ж бува і вогнище після себе забуваємо погасити, чи недопалок викинемо прямо у суху траву цим самим спричиняючи лісову пожежу. Лісова пожежа чи не найстрашніше лихо для лісових насаджень, а особливо для лісових культур. Молоді дубочки мають дуже ніжну кору, яка швидко пошкоджується вогнем, що призводить до їх загибелі.

А як же важко створити нові лісові насадження! Як відомо, ліс починається з насіння. Якраз тепер, восени, в самому розпалі заготівля лісового насіння основних лісоутворюючих порід. Наше підприємство в переважній своїй більшості спеціалізується на заготівлі жолудів дуба звичайного. Урожайні роки дуба бувають через кожні 4 – 5 років. Тому в урожайний рік стараємося заготовити якомога більше жолудів для того, щоб забезпечити себе на майбутнє стандартним садивним матеріалом. Щорічно нашим підприємством за участі школярів старшокласників заготовлюється 3 – 5 т. жолудів. Заготовлене насіння надсилається для перевірки якості у Львівську лісонасіннєву лабораторію. Після проведення перевірки насіння висівається в лісових розсадниках, де протягом 2-ох – 4-ох років вирощуються деревні сіянці. Ці сіянці в подальшому викопуються з розсадників та використовуються для садіння лісових культур на лісових площах, які вийшли з під суцільних рубок. Щоб створити 1га лісових культур необхідно висадити 5 тис.шт. сіянців дуба звичайного.

Для того, щоб виростити ліс мало лише посадити лісові культури, за ними потрібно постійно доглядати (обкошувати траву навколо рядів посадки, рихлити грунт навколо саджанців, вирубувати другорядні породи, що пригнічують ріст дубочків). Коли лісові культури переводяться у вкриту лісом площу в них проводяться рубки догляду в молодняках – це освітлення до 10-ти річного віку та прочищення до 20-ти річного віку, а дальше проводяться проріджування, прохідні рубки та комплекс різних санітарно-оздоровчих заходів. Та щоб сформувати високопродуктивні насадження необхідно працювати не одному поколінню лісівників, адже щоб зрубати насадження наприклад, дуба звичайного, необхідно щоб воно досягло хоча б сторічного віку. Вік стиглості (період коли найбільш продуктивна деревина) у різних деревних порід різний. Коли дерева бука лісового, дуба звичайного, граба звичайного, берези, вільхи та інших порід досягають віку стиглості, їх призначають у рубку головного користування і зрізають. Заготовлену деревину використовують для потреб народного господарства. Всі державні лісогосподарські підприємства і наше в тім числі, чітко виконують поставлені перед ними державою завдання. Жоден з нас не може уявити свого життя без домівки, яка обов’язково включає в себе дерев’яні вироби: дах на домівці, двері, вікна (нажаль тепер модні пластикові), ліжко, стіл та інші меблі. Мало хто з нас задумується, що навіть звичайний учнівський зошит також виготовляється з деревини. Дрова паливні стали альтернативною сировиною для опалення наших осель.

Отже деревина є стратегічною сировиною для потреб економіки нашої країни, а особливо в теперішній час коли так шалено зросли ціни на енергоносії.

 

 

Провідний інженер з лісових культур

ДП «Стрийський лісгосп»                                                    Л.М.Боярчук

09.10.2015

 

Громадська рада

 

 

        У вівторок, 29 вересня 2015 року в залі засідань Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства відбулося засідання Громадської ради при ЛОУЛМГ. На порядок денний засідання було винесено 4 питання, а саме:

 

  1. Про пріоритетні напрямки роботи Львівського ОУЛМГ.
  2. Розгляд і затвердження «Регламенту роботи Громадської ради».
  3. Стан виявлення самовільних рубок а ДП «Дрогобицький лісгосп»,
  4. Про проект «Положення про організацію та проведення біржових

 

торгів з продажу необробленої деревини».

 

До участі в роботі на засідання громадської ради були запрошені

 

директори державних підприємств Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства.

 

         По першому питанню з короткою доповіддю виступив начальник Львівського ОУЛМГ п. Дейнека А.М., який окреслив шляхи та напрямки роботи управління на наступний 2016 рік. Зокрема значну увагу було приділено роботі підприємств управління по співпраці з громадськістю. Відтак, на сайтах підприємств, будуть висвітлюватись дозвільні документи на проведення тих чи інших заходів спрямованих на покращення якісного стану насаджень.

 

         Засідання Громадської ради пройшло в бурхливому обговоренні всіх винесених на засідання питань. В ході обговорення та суперечливих поглядів було досягнуто компромісних рішень та прийнято виважені рішення.

 

 


GERB


ДЕНЬ ПРАЦІВНИКА ЛІСУ !

 

         Щиро вітаю усіх, хто пов’язав свою долю з лісом, примноженням та використанням його невичерпних ресурсів, з професійним святом – Днем працівника лісу!

         Ваша професія – одна з найважливіших на Землі. Оскільки ліси – це прекрасний, здатний до відтворення природний комплекс, надійний екологічний щит, який захищає природу і забезпечує охорону здоров’я людини. Для України це безцінний дар, особливе неоціненне багатство, унікальний витвір природи та людської праці. Охорона цього безцінного дару природи – високе покликання працівників лісового господарства. Щоденна праця в усі пори року за будь-якої погоди покликана примножувати зелене багатство країни, забезпечувати екологічну безпеку людей та гармонійну взаємодію суспільства і природи. Спрямовуючи зусилля на зміцнення лісового фонду України, лісівники вносять вагомий внесок у захист земельних угідь та поліпшення стану довкілля, забезпечують потреби суспільства у різноманітній лісовій продукції. Сьогодні, як ніколи важливо розширювати лісові насадження, підвищувати ефективність лісового господарства, якомога раціональніше використовувати природні багатства на благо розвитку і процвітання нашої країни. Саме від вашої професійної, невтомної та самовідданої праці залежить збереження зеленого багатства, його відтворення та ефективне використання.

         Збереження, примноження, дбайливе використання цього безцінного національного скарбу - обов’язок не лише лісівників, а й громадськості, кожного жителя краю. Адже ліси і надалі потерпають від самовільних рубок, найстрашнішого ворога лісу – лісових пожеж, які в більшості випадків спричинені людиною. Перебуваючи на лоні природи слід дотримуватися простих правил поведінки: не залишати після себе всілякий непотріб (сміття, консервні банки, скляні та пластикові пляшки, тощо), не залишати непогашеним багаття, не викидати недопалки у суху траву, не ламати гілля та не зривати оберемками лісові квіти. Саме працівникам лісового господарства доводиться ліквідовувати всі ці негативні явища, спричинені людською байдужістю та бездумною поведінкою. Для нас та наших нащадків ліси завжди будуть живим свідченням невтомної, самовідданої праці лісівників багатьох поколінь. Адже ми користуємося тим, що створила матінка природа та наші попередники і в свою чергу створюємо насадження якими будуть користуватися наші нащадки.

День працівника лісу – це не лише професійне свято, яке за традицією відмічається золотої осені. Це можна сказати, своєрідний іспит совісті для наших співвітчизників у самооцінці ставлення до рідної природи і до лісу. 

Шановні працівники та ветерани лісового господарства ! У цей чудовий осінній день, на передодні нашого професійного свята, вітаю Вас і Ваші родини з Днем працівників лісу! Прийміть, шановні лісівники, слова щирої вдячності й пошани за вашу невтомну, самовіддану, важку та благородну працю задля добробуту нинішнього та майбутніх поколінь. Сердечно бажаю Вам та Вашим родинам міцного здоров’я, щастя, добра і достатку, миру та злагоди, нових успіхів у праці, віри і наполегливості у досягненні поставленої мети !

 

 ВІД ІМЕНІ КОЛЕКТИВУ ТА ВІД СЕБЕ ОСОБИСТО

 

ВІТАЮ ВСІХ ПРАЦІВНИКІВ ЛІСОВОЇ ГАЛУЗІ УРКАЇНИ

 

З ПРОФЕСІЙНИМ СВЯТОМ

 

 

 

 

 

Директор ДП «Стрийський лісгосп»                                                                                             Р.Павлів

 

 

 

 

 

 

Шановні колеги, друзі !

 

 

 

 

         Від імені колективу ДП «Стрийський лісгосп» та від себе особисто, щиро вітаю вас з Днем Незалежності України!

 

         Наша країна, наш народ святкує вже 24 річницю, відколи здійснилася споконвічна мрія українців – бути господарями на своїй прекрасній і чарівній землі. Майже тисячу років, з часів Київської Русі, українці прагнули вільно жити, сповідувати свої традиції та звичаї не знаючи при цьому поневірянь та утисків. Та історичні умови складалися так, що на українській землі панували більш згуртовані центральною владою народи-сусіди. Та попри все українці боролися за свою свободу. Безумовно, ці роки незалежності стали випробуванням для всіх нас – випробуванням на зрілість, на терпіння, на толерантність, врешті – на здоровий глузд. І не може бути сумніву в тому, що працелюбний народ України в змозі поліпшити життя у своїй власній державі, захистити її від агресора, зберегти її цілісність! Адже наша держава вистраждана поколіннями українців, за яку віддано стільки життів і крові, крові  наших предків та сучасних героїв. Впевнений у безхмарному завтрашньому дні України. Цей день обов’язково настане і тим швидше, чим більш свідомо ми працюватимемо сьогодні на благо Батьківщини та проникнемося почуттям патріотизму до своєї малої Батьківщини, свого міста, села і всієї України. Повірте, без цього дуже важко досягти поставленої мети. Вірю – ми її досягнемо!

 

Шановні колеги, співвітчизники!

 

Бажаю вам здоров’я, щастя, успіхів у всіх ваших справах і нехай мрія про краще життя окриляє вас на нові звершення, на нові добрі справи в ім’я нашої України, та її майбутніх поколінь. З великим святом Вас!

 

СЛАВА УКРАЇНІ !!!

 

 

 

 

 

 

 

Директор ДП «Стрийський Лісгосп»                                                  Р.Павлів




Що таке ліс…?

 

     Лісові насадження захищають нашу землю, вони є головним фактором у збережені річок та у боротьбі з ерозією ґрунтів, протистоять катастрофічним явищам природи, дають необхідну продукцію для народного господарства держави. Тому проблеми примноження лісових насаджень, створення нових парків, скверів, алей, упорядкування сміттєзвалищ, розчищення та упорядкування джерел, здійснення інформаційно-просвітницьких заходів є загальнодержавною турботою.

 

Ліс, як і все живе на Планеті, мусить поновлюватись. Коли дерева дуба звичайного, бука лісового, вільхи чорної, берези повислої досягають віку стиглості (періоду коли найбільш продуктивна деревина) їх зрізають. Більшість наших громадян чомусь думають, що ліси вирубуються самовільно, але якщо своєчасно не провести рубку то деревина не тільки втратить свою товарну вартість, а взагалі загине. Перестійні насадження найбільш вразливі до пораження шкідниками та хворобами та становлять загрозу стати осередком розповсюдження шкідників лісу. Саме тому і проводяться рубки головного користування та санітарні рубки. Заготовлену деревину використовують для потреб народного господарства. Кожен з нас не може уявити свого життя без домівки, яка обов’язково включає в себе дерев’яні вироби: верх на хаті, вікна, двері, меблі, ліжко, письмовий та комп’ютерний стіл тощо. Мало хто з нас задумується, що навіть звичайний учнівський зошит також виготовляється з деревини.

 

Ліси відновлюються або природним шляхом, коли створюються сприятливі умови для проростання насіння, та штучним шляхом (створення лісових культур).При створені нових насаджень надзвичайно важливо враховувати умови місце зростання . Навіть дерева однієї породи потребують не завжди однакових умов для зростання, а що вже казати про представників різних порід! Так у вологих дібровах висаджується дуб звичайний, а у сирих дібровах – дуб північний; в бучинах – бук лісовий; в сирих грудах – вільха чорна.

 

Для того щоб виростити високопродуктивні насадження мало лише посадити лісові культури, за ними ще потрібно постійно доглядати. Ряди посадки постійно обжинаються та обкошуються, вирубуються другорядні породи, що пригнічують ріст головної породи – дуба. Мабуть всі зауважили, що в стиглих насадженнях, під наметом лісу, дуже мало трав’янистої рослинності, але варто зрубати дерева як зруби починають інтенсивно заростати як бур’янами так і порослевими відприсками липи, ліщини інших деревних порід. Зруби дуже швидко починають заростати кущами малини та ожини. Не рідко збираючи в лісі малини чи ожини,  ми навіть не звертаємо уваги як масово витоптуємо та ламаємо молоді саджанці дуба, яких навіть не помічаємо в траві. Чомусь вважаючи що на зрубах нічого немає люди топчуться по рядах посадки ще й обурюються, що ті лісники понаробляли рівців по лісі. Ліс потребує постійної уваги та турботи.

 

     Ліс – це майже єдиний об’єкт біогеоценозів, який позитивно впливає на оздоровлення екологічного стану. Але, підтримуючи нормальний стан природних екосистем, регулюючи та пом’якшуючи протікання природних процесів, позитивно впливаючи на навколишнє середовище, лісові насадження  дуже часто самі потребують захисту.

 

Ми звикли, що в ліс можна прийти будь-якої пори, коли маєш бажання: чи то з кошиком по гриби або ягоди, чи то на лижах зимової сонячної днини. Приїздять сюди і на власному транспорті разом із друзями або родиною, щоб весело і корисно відпочити. Після таких відвідин у лісі залишається всілякий непотріб. Наступного разу оберуть інше місце для розваг – чисте, ще незасмічене. Люди не розуміють, що в лісі потрібно так само дотримуватись чистоти і порядку, як і в домівці. А ще ж бува й вогнище після себе не загасять чи недопалок непогашений викинуть прямо в траву. Ось від цього може виникнути лісова пожежа.Перебуваючи в лісі, ні на мить не можна забувати про найстрашніше для нього – пожежу. З одного дерева можна зробити мільйон сірників – і одним сірником можна спалити мільйон дерев. За статистикою 99% лісових пожеж виникає з вини людини. Існують чіткі правила пожежної безпеки, які необхідно знати і виконувати всім. А ще ліси потерпають від стихії, буреломів, хвороб, шкідників, самовільних рубок тощо.

 

Державне підприємство «Стрийське лісове господарство» щорічно займається відновленням та відтворенням лісів. Так у біжучому, 2015 році, було посаджено77,9 га. лісових культур та залишено під природне відновлення175,5 га. лісокультурних площ.  Під природне зарощування залишаються зруби переважно букових ділянок на яких проводяться двох та трьох прийомні рубки та перезволожені зруби вільшаників на яких неможливо проводити посадку лісових культур.

 

Щорічно в розсадниках підприємства вирощується понад 400 тис. шт.. сіянців головних лісоутворюючих порід, для забезпечення потреб підприємства у садивному матеріалі. У вегетаційний період, (травень – вересень) постійно проводиться догляд за лісовими культурами. Станом на 27.07.2015 року по підприємству проведено доглядів за лісовими культурами та природним поновленням  на площі338,1 га.

 

Пам’ятаймо, що ліс – це культура поколінь. Ми користуємося тим, що створила природа і наші діди-прадіди й в свою чергу вирощуємо ліси для наших онуків та правнуків.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Провідний інженер з лісових культур

 

ДП «Стрийський лісгосп»                                                             Л.М.Боярчук

 

 29.07.2015

 

 

 ОХОРОНА ЛІСУ ВІД САМОВІЛЬНИХ РУБОК

 

 

Ліси є глобальним і життєво важливим чинником усього комплексу екологічних систем Землі. Ліс як ніхто інший задовольняє потреби людини, та при цьому, йому самому потрібна безкорислива допомога. Він не може сам захистити своїх багатств або поставити лічильники. Таким "лічильником" повинна бути наша совість. На превеликий жаль, ще є люди, які вважають, що в лісі все дозволено: можна розводити багаття, залишати сміття, ламати дерева, топтати, рвати і знищувати рослинність.

В останні роки увага влади та суспільства до лісового сектора постійно зростає. Деревина з року в рік стає всебільш затебуваним та дефіцитним ресурсом, зростає й розуміння найбільш важливої – екологічної ролі лісу.

Одним з важливих завдань стабільного та ефективного ведення лісвого господарства є забезпечення раціонального використання лісової продукції, ефективного відтворення лісових насаджень та захисту лісу від самовільних рубок.

Основними причинами здійснення населенням самовільних рубок дерев є:

­– уявлення про традиційне право мешканців на користування лісовими ресурсами;

– складність, заплутаність, забюрократизованість, недостатня відкритість офіційних шляхів доступу до лісових ресурсів;

– посилання на поширеність тіньового сектору в екнономіці, шкода якого істотно перевищує шкоду від самовільних рубок;

– низький рівень соціально-економічного забезпечення населення;

– низький рівень екологічної культури населення та громадянської правосвідомості;

– можливості до швидкого збагачення.

На думку фахівців лісового господарства найбільше незаконних порубок дерев скоюється для задоволення власних потреб, таких як опалювання житла, використання лісу як будівельного матеріалу, менше для переробки деревини та її продажу з метою отримання прибутку.

Заходами, які найбільш дієво запобігають скоєнню незаконних порубок є:

– зменшення рівня безробіття населення та зростання добробуту;

– посилення адміністративної та кримінальної відповідальності, підвищення штрафних санкцій;

– посилення громадського контролю;

– участь громади у плануванні проведення лісогосподарських заходів.

Проте, найбільш ефективно незаконним рубкам протидіють співробітники підприємств лісового господарства, співробітники Державної екологічної інспекції та представники громадських організацій. Натомість представники самих міцевих громад, на думку фахівців, недостатньо ефективно протидіють незаконним рубкам у своїй місцевості, місцеві громади швидше пасивні, аніж активні до охрони лісу від незаконних  рубок.

Для більш ефективного контролю та захисту лісу від самовільних рубань на думку багатьох фахівців галузі є:

–  розширення прав та повноважень лісової охорони всіх відомств, а саме щодо контролю, транспортування, вилучення незаконно добутої деревини за межами територій лісового фонду;

– кошти, які надходять від штрафів залишати лісогосподарським підприємствам для стимулювання працівників лісової охорони, а також для покращення матеріально-технічної бази підприємств.

– систематичне проведення еколого-просвітницької роботи серед населення з акцентуванням уваги на підвищення обізнаності громадян у ставленні до лісу.

Слід зазначити, що на громадян, що скоїли самовільну порубку дерев накладається штраф, величина якого залежить від ступеня пошкодження і категорії захищеності насаджень, в яких скоєно самовільну порубку дерев та незаконну заготівлю лісової продукції. Крім цього, стягується шкода завдана лісовому господарству. Тому необхідно задуматись над тим чи варто йти самовільно рубати дерева, чи краще придбати необхідну продукцію у встановленому законом порядку.

 

 

Інженер о/з лісу                                                                                                     06.02.2015 

 

 

 

 

 

16 жовтня під час робочої зустрічі першого заступника голови Стрийської райдержадміністрації Миколи Дмитришина із головним лісничим державного підприємства «Стрийське лісове господарство»  Олегом Левчуком мова йшла про подання Стрийської міжрайонної прокуратури стосовно раціонального використання лісів на території регіону. Олег Левчук розповів, що нині ДП «Стрийське лісове господарство»  проводить  всі заплановані роботи з догляду за існуючими насадженнями в районі, триває підготовка до осінньої посадки лісу. «Кожен особливо відчуває за це відповідальність, бо робота лісової галузі – це одна з ланок внутрішньої стабільності країни». Крім того, обговорили питання щодо повного забезпечення шкіл району дровами.

 

 

{PAGEBREAK) 

Закладено сквер пам’яті героям «Небесної сотні»

 

03 квітня 2014 року  на території Станківської сільської ради з ініціативи голови Стрийської районної ради п. Козака Романа Васильовича при безпосередній участі працівників ДП «Стрийський лісгосп» проведено закладання скверу пам’яті героїв «Небесної сотні». В проведені Акції взяли участь голова Стрийської районної ради Козак Р.В., заступник голови райради О.Курило, в.о. голови Стрийської райдержадміністрації М.Дмитришин, депутати Стрийської райради, голови сільських та селищних рад, представники громадських організацій: «Спілки ветеранів УНСО УПА», учасники «Майдану», «Спілки жінок України»; представники державних установ, районного відділу освіти, студенти Стрийського аграрного коледжу на чолі з директором В.Дмитришин, школярі та педагоги Станківської ЗОСШ. Перед початком проведення посадки дерев проведено мітинг - реквієм присвячений світлій пам’яті загиблих героїв, які віддали своє життя за волю та незалежність України, за краще життя для нащадків. Святі отці провели молебень та освятили деревця дуба звичайного і площу на якій їх висаджували. Учні Станківської ЗОСШ підготували коротенький театралізований виступ присвячений героям «Небесної сотні».

 

 

 

Інженер з лісових культур                                                            Л.Боярчук

04.04.2014     

 

1212