Головне меню

Как правильно класть плитку. Как класть плитку на стену быстро. Класть плитку своими руками. Как выбрать ламинат для квартиры. Какой лучше выбрать ламинат сегодня. Какого цвета выбрать ламинат. Как правильно клеить обои. Как клеить обои на потолок вертикально. Как правильно клеить углы обоями. Интересные самоделки своими руками. Качественные самоделки своими руками фото. Самоделки для дома своими руками. Как сделать потолок в доме. Чем лучше утеплить потолок дома на сегодняшний день. Утепление потолка дома своими руками. Бизнес идеи с минимальными вложениями. Успешные идеи малого бизнеса с нуля. Прибыльные бизнес идеи. Как сделать мебель своими руками. Сделать деревянная мебель своими руками. Сделать мебель своими руками видео. Опалубка для фундамента. Как сделать опалубку для фундамента быстро. Опалубка для фундамента купить.
Головна
Новини
2020р
2021р
2022р
2023р
2024р
Про нас
Наша історія
Лісовий фонд
Мисливська фауна
Природно - заповідний фонд
Червонокнижні види
Структура
Апарат підприємства
Підрозділи
Діяльність
Лісокультурна
Лісогосподарська
Охорона та захист лісу
Фінансово – економічна
Лісова сертифікація
Загальні положення
Репрезентативні ділянки
ОЦЗ
Продукція
Контакти
Карта проїзду
Громадська приймальня
Електронний документообіг процесуальних документів
Комунікація з громадськістю
Механізми громадського контролю
Плани проведення рубок
Доповнення до планів проведення рубок
Громадські слухання
Проведення відводів
Видача дозволів (лісорубних квитків)
Санітарно - оздоровчі заходи
Перелік ділянок на які надано відстрочку на заготівлю та вивезення деревини
Проведення лісовідновлювальних робіт
Використання недеревних продуктів лісу
Рух справ про лісопорушення
Рух справ про браконьєрство
Електронний облік деревини
GPS/GPRS моніторинг руху лісовозного транспорту та рейдових бригад
Антикорупційна програма

2022р


30.11.2022 р. ✅На нараді головних лісничих Львівщини
У Львівському обласному управлінні лісового та мисливського господарства відбулась нарада за участі спеціалістів управління, головних лісничих державних лісогосподарських підприємств.
Нараду провів перший заступник начальника Львівського ОУЛМГ Ярослав Целень.
✔️Нанараді розглянуто питання про стан оформлення речових прав на земельні лісові ділянки і наголошено на терміновості проведення цих робіт.
✔️Далі йшлося про виконання завдань із санітарно-оздоровчих заходів у 2022 році та рекомендовано завершити розробку пошкоджених насаджень в найкоротші терміни.
✔️Детально обговорено питання щодо самозалісених земельних ділянок та подальшої спільної роботи з об’єднаними територіальними громадами щодо їх виявлення, оформлення та закріплення за постійними лісокористувачами.
????Актуальним також було питання проведення ялинкової кампанії 2022-2023 років, по якому були підготовлені спільні заходи з Державною екологічної інспекцією у Львівській області, Департаментом екології та природних ресурсів Львівської ОВА, Головним управлінням Національної поліції у Львівській області та Управлінням патрульної поліції у Львівській області Департаменту патрульної поліції Національної поліції України щодо посилення запобігання здійснення правопорушень під час періоду заготівлі новорічних ялинок.
????А також підготовлено проєкт розпорядження начальника Львівської ОВА про комплекс заходів щодо реалізації ялинок та охорони хвойних насаджень від вирубування у передноворічний період 2023 року.

***

30.11.2022 р. 
????За цей рік у рамках програми Президента «Зелена країна» лісівники висадили ще близько 182 мільйонів деревних рослин — Голова Держлісагентства Юрій Болоховець
????Загалом за весь час реалізації програми висаджено майже 240 мільйонів деревних рослин. Так, ми продовжуємо висадку молодого лісу навіть під час війни. Висаджуємо там, де зараз це безпечно. А на Херсонщині, наприклад, ми встигли в цьому році висадити ліс ще до початку повномасштабного вторгнення.
????Детально по областях:
▫️Вінницька – 4 111,6 тисяч штук;
▫️Волинська – 12 229,7 тисяч штук;
▫️Дніпропетровська – 2 646,5 тисяч штук;
▫️Донецька – 11 тисяч штук;
▫️Житомирська – 42 452,2 тисяч штук;
▫️Закарпатська – 5 094,1 тисяч штук;
▫️Запорізька – 21 тисяча штук;
▫️Івано-Франківська – 2 834,4 тисяч штук;
▫️Київська – 14 146 тисяч штук;
▫️Кіровоградська – 1 964,0 тисяч штук;
▫️Львівська – 7 251,9 тисяч штук;
▫️Миколаївська – 902,3 тисяч штук;
▫️Одеська – 147 тисяч штук;
▫️Полтавська – 7 191,0 тисяч штук;
▫️Рівненська – 26 748,64 тисяч штук;
▫️Сумська – 7 676,2 тисяч штук;
▫️Тернопільська – 2 023 тисяч штук;
▫️Харківська – 2 079,9 тисяч штук;
▫️Херсонська – 352,3 тисяч штук;
▫️Хмельницька – 3 282,9 тисяч штук;
▫️Черкаська – 5 488,8 тисяч штук;
▫️Чернівецька – 2 900,1 тисяч штук;
▫️Чернігівське – 12 276,0 тисяч штук;
▫️УкрНДІЛГА – 968,3 тисяч штук;
▫️УкрНДІгірліс – 30,4 тисяч штук;
▫️Шацький НПП – 82,8 тисяч штук.
????Відслідкувати хід реалізації програми можна на сайті https://zelenakraina.gov.ua/.
????До речі, через сайт ще можна допомогти онкохворим діткам, підопічним благодійного фонду «Таблеточки». Донати напряму йдуть на рахунок фонду. Завдяки вашої підтримки зібрано вже 84 550 грн.
????Також ми продовжили будівництво сучасних насіннєво-селекційних центрів. Восени ми відкрили такий комплекс на Житомирщині. Розширили вже існуючий завод на Хмельниччині. Незабаром відкриємо насіннєві центри на Кіровоградщині і Волині. Далі за планом – Закарпаття та Івано-Франківщина. На наступний рік – Київщина, Чернігівщина, Сумщина та розширення вже працюючого комплексу на Тернопільщині.
????????Лісгоспи вже починають підготовку до весняної лісокультурної кампанії. Віримо в наших військових, віримо в перемогу і віримо в Україну!

***

25.11.2022 р. ✅Колегія лісівників Львівщини: кадрова робота, здоров’я лісу і перспективи виконання річних завдань
 
Колегія Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства провела чергове засідання під головуванням начальника управління Анатолія Дейнеки.
✅Розпочалося засідання із розгляду питання про стан роботи з управління персоналом на підприємствах Львівського ОУЛМГ в умовах воєнного стану.
На підприємствах фактично працює 2535 особи.
Керівних працівників і спеціалістів з фаховою освітою працює 716 осіб, що складає 73 % від загальної кількості, що на 5 % більше в порівнянні з минулим роком.
В сфері управління працює 978 працівників, які відносяться до державної лісової охорони. Це складає 38 % від загальної кількості працюючих.
Навчається на даний момент 71 працівник, з них 60 вступило на навчання цього року.
Станом на 01.10.2022 року мобілізовано до лав Збройних Сил України 114 працівників, 1 працівник НПП «Сколівські Бескиди» при виконанні військового обов’язку загинув, 4 працівників підприємств отримали поранення.
Голова колегії наголосив на збереженні фахового потенціалу державної лісової охорони, важливості підвищення кваліфікації кадрів лісового господарства та вимогливості до кандидатів, які пропонуються для призначення на посади керівників виробничих підрозділів державних підприємств щодо відповідності їх освіти, кваліфікації, стажу роботи на керівних посадах у лісовому господарстві.
З наступного питання порядку денного керівники структурних підрозділів управління поінформували про результати господарсько-фінансової діяльності підприємств управління за 9 місяців 2022 року і перспективи виконання річних завдань.
✅Основні показники діяльності:
✔️Проведено відтворення лісів на площі 1220,8 га. Зокрема, створено 708,5 га лісових культур, природне поновлення лісів забезпечене на площі 512,3 га. Проведене лісорозведення на площі 89,2 га, доповнення лісових культур на площі 1323 га, доглядів за лісовими культурами - 6114 га.
✔️Підприємствами управління заготовлено близько 27 т лісового насіння основних лісотвірних порід, що становить 111% до річного плану.
✔️Держлісгоспи провели рубки формування та оздоровлення лісів на площі 10,3 тис. га, в ході яких заготовлено 386,4 тис. кбм ліквідної деревини, в тому числі рубки догляду в молодняках проведені на площі 2,2 тис.га.
✔️Від всіх видів рубок заготовлено 740,1 тис. кбм. деревини, або 113,4% до відповідного періоду минулого року , в тому числі на рубках головного користування – 354,3 тис. кбм.
✔️Об’єм незаконних рубок склав 415 м3, і зменшився у порівнянні з аналогічним періодом 2021 року на 192 кбм. або 32%.
✔️В круглому вигляді реалізовано 632,6 тис.кбм. деревини. На власних виробничих потужностях перероблено 122,4 тис.кбм. деревини.
✔️Збудовано 19,8 км земляного полотна, 17,4 км – влаштоване дорожнє покриття. Відновлено 25,2 км лісових доріг.
✔️Обсяг реалізації продукції склав 1 757 581,0 млн грн або 151,3% до відповідного періоду минулого року.
✔️Підприємства Львівського ОУЛМГ сплатили до бюджетів усіх рівнів податків та зборів (обов’язкових платежів) та єдиного соціального внеску 541,6 млн. грн, або 30,8% від загальних доходів підприємств, що на 177,8 млн грн більше аналогічного періоду минулого року.
✅Наступним колегія розглянула питання про санітарний стан лісів, проведення заходів з поліпшення санітарного стану в насадженнях, пошкоджених стихійними явищами, шкідниками та хворобами лісу. Відмічено, що за матеріалами санітарного огляду лісів на початок 2022 року на облік було поставлено 23569га пошкоджених насаджень, що на 919га менше ніж за аналогічний період минулого року. Площа пошкоджених насаджень по управлінню становить 5 відсотків від загальної площі держлісфонду.
Керівникам підприємств наголошено першочергово розробляти пошкоджені насадження, вжити дієві заходи щодо забезпечення лісовідновлення у насадженнях, де проводились вибіркові санітарні і суцільні санітарні рубки.
????Також на колегії обговорено стан заготівлі дров’яної деревини непромислового використання та створення її запасів на складах підприємств. З метою безперебійного забезпечення дровами паливними на протязі опалювального сезону посталено завдання наростити обсяги залишків дров до середньомісячних обсягів реалізації.
Окрім того, залишаються актуальними поставки лісопродукції для Збройних сил України та територіальних громад.
✅Голова колегії наголосив, що у зв’язку із різким падінням ринку як оброблених так і необроблених лісоматеріалів кожен керівник підприємства повинен збалансувати витрати з надходженнями.
За підсумками засідання прийняті відповідні рішення колегії.

***

31.10.2022 р. ????«Зелена країна»: на Львівщині висаджено 7,5 млн дерев
Сьогодні начальник управління Анатолій Дейнека провів чергове засідання колегії Львівського обласногоуправління лісового та мисливського господарства.
Участь у засіданні взяли члени колегії, директори державних лісогосподарських підприємств та голова Львівської обласної організації профспілки працівників лісового господарства Василь Максимець.
✅На початку засідання йшлося про реформування лісової галузі.
Голова колегії поінформував про утворення державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України». Про цей йдеться у Постанові Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 2022 р. № 1200 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 7 вересня 2022 р. № 1003».
Також, згідно виданих Постанови Кабінету Міністрів України від 07 вересня 2022 року №1003 «Деякі питання реформування управління лісової галузі» та наказу Державного агентства лісових ресурсів України від 23.09.2022 року №733 «Про утворення комісій з ліквідації територіальних органів Державного агентства лісових ресурсів України» Львівське обласне управління лісового та мисливського господарств знаходиться в стані ліквідації.
Учасники колегії обговорили блок питань, пов’язаних з реформуванням та забезпеченням безперебійної ефективної роботи лісогосподарської галузі області на цьому етапі.
✅Наступним розглянуто питання про стан роботи з громадськістю та засобами масової інформації.
Лісівники Львівщини продовжують висаджувати ліс у рамках реалізації ініціативи Президента «Зелена країна». У зв’язку із російською агресією та запровадженням на території України воєнного стану лісогосподарські заходи та акції проводилися при обмеженій кількості громадськості та учнівської молоді.
За спільної ініціативи Львівської обласної військової адміністрації, Львівського ОУЛМГ та ГО «Добро.Дій», у День довкілля 16 квітня, лісівники разом з учасниками висадили «Ліс Перемоги»: 87 тисяч дерев на площі 37,5 га. До акції «Ліс Перемоги» долучились майже 700 чоловік, серед яких родини вимушено переміщених осіб із дітьми.
Восени цього року, 15 жовтня, на локаціях – лісокультурних ділянках лісівники з громадськістю висаджували «Ліси єдності». Підтримали захід Львівська ОВА, Львівське ОУЛМГ, ГО «Добро.Дій». Загалом, на 38 локаціях у Львівській області спільними зусиллями висаджено 200 тисяч дерев. Захід цього дня зібрав 5 тис. учасників.
Задля розширення еколого-лісівничої пропаганди та просвіти населення у 2022 році тривали роботи з облаштування діючих та створення нових рекреаційних об’єктів:
- в урочищі «Павлів Потік» працівниками НПП «Сколівські Бескиди» облаштовано дитячий ігровий майданчик для активних пізнавальних ігор на свіжому повітрі;
- у межах НПП «Бойківщина» відкрито історико-краєзнавчу стежку «Історичні та природні таємниці урочища Бабінець» протяжністю 5 км.
За підсумками Всеукраїнського конкурсу науково - дослідницьких робіт випускників учнівських лісництв, який проводило Товариство лісівників України у 2022 році, почесне ІІІ місце конкурсу посіла випускниця учнівського лісництва Труханівського учнівського лісництва ДП «Сколівське лісове господарство», фіналісткою ІІ туру конкурсу стала вихованка Бродівського учнівського лісництва.
✅З метою ознайомлення та участі громадськості в процесах управління лісами оприлюднюється інформація про використання та відтворення лісових ресурсів області у рубриці «Механізми громадського контролю» на сайтах лісогосподарських підприємств та Львівського ОУЛМГ.
✅Голова колегії наголосив, що діяльність лісогосподарських підприємств потребує широкого висвітлення, у тому числі у місцевих засобах масової інформації. Лісогосподарські підприємствам в сьогоднішніх умовах залишаються соціально важливими надавачами послуг для громад, на території яких вони функціонують, тому важливо активно висвітлювати інформацію про лісогосподарську та виробничу діяльність, а також інформувати про основні здобутки та результати роботи на ввірених територіях.
✅Значну увагу приділено розгляду питання про виконання екологічної ініціативи Президента «Зелена країна». Станом на сьогодні, в лісах області висаджено більше 7,5 млн дерев на площі понад 3 тис. га.
✅Акцентовано увагу керівників підприємств на виконанні запланованих обсягів з лісовідновлення та створення нових лісів у 2022 році, а також завдань у межах екологічної ініціативи Президента «Зелена країна».
✅Окрім цього, на колегії обговорено питання зростання попиту на дров’яну продукцію та функціонування сайту інтернет-магазину “ДроваЄ”, який запустило Держлісагентство. Акцентовано увагу на забезпеченні дровами населення та соціальної сфери області.
З розглянутих питань порядку денного прийнято ряд рішень та доручень колегії.
 
***

19.10.2022 р. ????Позашляховики та квадрокоптери для ЗСУ
????????????????У рамках ініціативи голови Львівської ОВА Максима Козицького «1000 автомобілів свободи» наші захисники- Збройні сили України від польських лісівників отримали 11 позашляховиків та 20 сучасних квадрокоптерів.
Передавали техніку військовослужбовцям - голова Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький, начальник Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства Анатолій Дейнека, начальник Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій у Львівській області Юрій Кагітін за участі представників Збройних сил України.
Отець Петро здійснив чин освячення техніки.
Загалом, за період збройної агресії російських окупантів лісівниками Львівського обласного управління лісового передано на потреби української армії 122 транспортних засоби, з яких: 49 – від лісівників Польщі.
Від початку повномасштабного російського вторгнення польські лісівники надають суттєву гуманітарну допомогу українським біженцям та на потреби ЗСУ.
????????Дякуємо лісівникам Польщі за підтримку та допомогу в боротьбі з російською агресією!
????????Віримо в Збройні сили України!.
Працюємо задля спільної перемоги!

***

19.10.2022 р. "ДроваЄ"
⚡️Друзі, Декржавне лісових ресурсів України запустили інтернет-магазин “ДроваЄ”.
????“Це додатковий майданчик, через який ви зможете ознайомитися із асортиментом, який пропонують лісгоспи, цінами на продукцію, знайти найближче до себе підприємство, а також придбати дрова онлайн”, - пояснив заступник Голови з питань цифрового розвитку Victor Smal.
❗️Через інтернет-магазин ви напряму контактуєте з лісгоспом, який реалізує продукцію.
????Посилання на ресурс: https://drovae.gov.ua/
Як оформити замовлення в інтернет-магазині ДроваЄ❓
1️⃣Увійдіть до системи за допомогою ID.GOV.UA
Щоб сформувати замовлення, увійдіть до системи. При вході ви зможете авторизуватися через банк, яким користуєтеся. Це потрібно для ідентифікації Вас як фізичну особу.
2️⃣Оберіть постачальника, тип дров та інші параметри
Спочатку вкажіть зручне для себе місце розташування. Далі система запропонує найближчих до вас постачальників дров. Коли ви обрали лісгосп, оберіть із запропонованого переліку тип дров та їхню кількість. За 1 рік кожен громадянин має можливість замовити 15 м3 дров.
3️⃣Очікуйте підтвердження вашего замовлення від постачальника та здійснюйте оплату
Якщо виникне необхідність для уточнення деталей, постачальник зв’яжеться з вами.
Потім вам стає доступна функція онлайн оплати замовлення в особистому кабінеті.
‼️Важливо щодо доставки: не всі лісгоспи мають таку можливість і пропонують цю функцію. Їхня першочергова задача – забезпечити населення дровами. Тому пропонується також функція доставки через посередників.
4️⃣Під час отримання дров ви маєте пред’явити документи, які посвідчують особу та РНОКПП особи, яка оформлювала замовлення.
????Ажіотаж на ринку дров зберігається, тому просимо відноситися із розумінням до часу очікування.
????Крім того, ви можете придбати дрова напряму в лісгоспі чи лісництві. Мобільні телефони відповідальних осіб опубліковані на сайтах та фейсбук-сторінках обласних лісогосподарських управлінь та державних лісогосподарських підприємств.

***

15.10.2022 р. ????«Зелена країна»: на Львівщині зростають «Ліси єдності»
   В умовах воєнного стану лісівники Львівщини працюють в посиленому режимі та продовжують висаджувати лісиу рамках екологічної ініціативи Президента «Зелена країна».
✅«Ліси Єдності» - ліс об'єднює людей, а люди - країну!». Під таким гаслом сьогодні проходить осіннє садіння лісу на Львівщині.
Підтримали захід у Яворівському лісництві - начальник Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький, начальник Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства Анатолій Дейнека, директор ДП «Рава-Руське лісове господарство» Антон Косовський, голова ГО «Добро.Дій» Ігор Дулин та ініціаторка глобального міжнародного проєкту «Greening of the Planet» Ганна Крисюк.
Долучилися до висадки «Лісів єдності» голова Яворівської районної державної адміністрації Ярослав Коминський, лісівники Рава-Руського лісгоспу, громадські активісти та школярі.
????????????Учасники заходу на локації площею 1 га висадили 4 тис. шт. сіянців сосни звичайної та дуба звичайного. Сіянці із закритою кореневою системою вирощені у розсаднику Річківського лісництва ДП «Рава-Руське лісове господарство».
Присутні вшанували пам'ять захисників України хвилиною мовчання.
????????Дерева, які висадили сьогодні на території Яворівського лісництва присвятили пам’яті Героїв України. Герої не вмирають! Слава Героям України!
На ділянці встановили пам’ятний інформаційний стенд «Лісові культури створені на честь загиблих воїнів Яворівського району внаслідок агресії росії проти України 2014-2022 років».
✅Також на локації відбувся телеміст за участі 30 країн світу - дякуємо за таку важливу підтримку України!
????Загалом, 5 тисячі людей зібралися сьогодні на 38 локаціях у Львівській області, щоб висадити 200 тисяч дерев.
✅Кожен українець обрав свій фронт роботи й допомоги для спільної мети - Перемоги! І вже традиційно до садіння лісу долучилися люди, які не причетні до професії лісівника та виявили бажання зробити свій внесок у примноження лісів країни!
✅Щиро дякуємо співорганізаторам з ГО «Добро.Дій» та усім учасникам, які взяли участь у садінні «Лісів Єдності» разом з лісівниками Львівщини!
✅Відзначаємо, що «Ліси Єдності» – це не лише добра справа разом посадити дерева, що принесуть користь довкіллю, а й можливість допомогти нашим захисникам. Ціль учасників заходу, організованого ГО «Добро.Дій» - купівля автомобіля вартістю 6500 $ для потреб ЗСУ .

***

07.10.2022 р. Колегія лісівників Львівщини: обігріти людей взимку і посадити більше лісу
   Під головуванням начальника управління Анатолія Дейнеки відбулося засідання колегіїЛьвівського обласного управління лісового та мисливського господарства.
Участь у засіданні взяли члени колегії, директори державних лісогосподарських підприємств, голова Львівської обласної організації профспілки працівників лісового господарства Василь Максимець.
Війна в Україні, спричинена російським агресором, спричинила ризики для опалювального сезону. Через можливі проблеми із централізованим теплопостачанням комунальна сфера і громадяни запасаються дровами. Відтак, виникає потреба у збільшенні надходженні дров на ринок.
????Щодо можливості додаткової заготівлі деревини від рубок головного користування та рубок догляду підприємствами Львівського ОУЛМГ поінформував заступник начальника управління Юрій Громяк.
Додаткова заготівля деревини для забезпечення потреб в дровах населення та об’єктів соціальної сфери буде здійснюватися за рахунок невикористаного ліміту заготівлі деревини за попередні роки.
Потреба у дровах паливних територіальних громад області в опалювальний період 2022-2023 рр., за інформацією Львівської обласної військової адміністрації, становить 130,4 тис. м3.
На сьогодні проблем у виписці дров паливних для населення не має.
Доповідач також розповів про функціонал інтернет-магазину “ДроваЄ”, який незабаром запрацює в Україні і дрова можна буде купити онлайн.
Голова колегії акцентував увагу на наявності у кожному лісництві на залишку дров паливних у достатній кількості, щоб гнучко реагувати на потреби соціальної сфери, адже чим ближче до зими попит на дрова зростатиме.
????????????З настанням сприятливих погодних умов на Львівщині розпочинається осіння лісокультурна кампанія.
Перший заступник начальника управління Ярослав Целень повідомив, що державними лісогосподарськими підприємствами восени цього року заплановано провести лісорозведення на площі 27,8 га, доповнення лісових культур на площі 169 га та сприяння природному поновленню на площі 93,3 га.
Триває заготівля лісового насіння. У цьому році вже є хороший врожай насіння таких порід як дуб, бук, ялиця біла. Керівникам підприємств звернено увагу прикласти максимум зусиль щодо збору насіння для створення резерву на майбутні роки.
У рамках виконання екологічної ініціативи Президента «Зелена країна», з метою ознайомлення громадськості із процесом створення лісових насаджень, у області підготовлено локації – лісокультурні ділянки, на яких лісівники разом зі всіма бажаючими будуть висаджувати ліс.
За підсумками розгляду питань порядку денного прийнято рішення колегії.

***
 
24.08.2022 р. З ДНЕМ НЕЗАЛЕЖНОСТІ УКРАЇНИ!
Напевно, тільки в цьому році ми дійсно зрозуміли значення цих слів, хоча Незалежність держави українцівідстоювали практично весь час існування нації.
Тепер наша черга відстоювати країну. Не маємо права підвести наших нащадків — Перемога буде за нами.
Сьогодні півроку з моменту повномасштабної війни росії проти України. Що ми зробили за цей час? Розказав про це детально у відео⤵️
https://www.facebook.com/100010028957829/videos/5888265201184165
 
Голова Державного агентства
лісових ресурсів України
Юрій Болоховець
***


23.08.2022 р. З ДНЕМ ДЕРЖАВНОГО ПРАПОРА, УКРАЇНО❗️

***

11.08.2022 р. Хто такий лісівник❓

????Друзі, ми починаємо нову рубрику “Професія ЛІСІВНИК”, у якій хочемо познайомити вас із нами????
????Перший випуск – про майстриню лісовогорозсадника. Про це розказує Ольга Фомченко із Тетерівського лісгоспу, що на Київщині.
????Колеги називають пані Ольгу Мамою сіянців. Її робота полягає у тому, щоб із насіння виростити рослинку та підготувати до висадки у лісі.
????Дивіться також на YouTube https://youtu.be/_bcQU4Yp6qo

***

05.08.2022 р. ❗️Друзі, нам дуже важлива ваша думка. Тому запрошуємо прийняти участь в опитуванні⤵️
????Якщо у вас виникли проблеми із купівлею опалювальних дров, будь ласка, розкажіть нам про це. Ми спробуємо якнайшвидше це вирішити.
????Опитування анонімне, але, за бажанням, ви можете залишити свій контактний номер телефону для зворотнього зв’язку.
????Нагадуємо, купити дрова можна в будь-якому лісгоспі чи лісництві.
????Розрахунок відбувається через термінал, онлайн-банкінг або у відділенні банку.
????Контакти відповідальних за продаж дров можна знайти на сайтах обласних управлінь лісового та мисливського господарства, лісгоспів та лісництв.
‼️Обережно. В мережі поширюються «привабливі» пропозиції щодо продажу дров. Це можуть бути шахраї. Купуйте офіційно????

***

28.07.2022 р. ????????Україна… Сильна та незалежна. Вільна та незламна.

❕Від часів Київської Русі і до сьогодення ми будуємо свою державність.
????Ліс – це надбання народу України.Це окраса і гордість країни, джерело цілющого повітря, легені нашої землі.
????Дерева зберігають в собі тисячолітню історію. Вони памʼятають десятки поколінь зі своїми звичаями, традиціями, культурою.
????Завдання лісівників – берегти та примножувати зелене багатство для майбутніх поколінь.
????Державність – це фундамент, коріння держави, яке ми одвічно відроджуємо, посилюємо, доповнюємо.
????????Створюємо ліси – створюємо майбутнє України. Разом до Перемоги!

***

01.07.2022 р. ????????????????Поляки справжні друзі України!

????Отримали чергову партію позашляховиків для наших військових від лісівників Польщі.
????Цього разу ще 16 позашляховиківвідправляться на передову. Загалом польські лісівники вже передали 38 машин для наших військових.
❗️Одразу після нападу рф на Україну Польща протягнула українцям руку допомоги. Для нас це надважливо! Весь цивілізований світ розуміє, якщо оперативно не протистояти країні-терористу, наслідки будуть страшні.

***

23.06.2022 р. ✅На шляху до наближеного до природи лісівництва

На Львівщині розпочалося засідання виїзної розширеної колегії Державного агентства лісових ресурсів України затемою застосування вибіркових та поступових систем рубок під керівництвом голови Державного агентства лісових ресурсів України Юрія Болоховця.
«Переходимо до наближеного до природи лісівництва. Так, це дійсно означає, що «лисих» Карпат ви більше не побачите», - підкреслив Голова Юрій Болоховець.
Участь у засіданні взяв також голова Стрийської районної військової адміністрації Богдан Янко.
????????????На підприємствах Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства за науковим супроводом Національного лісотехнічного університету впроваджуються засади наближеного до природи лісівництва починаючи з 2006 року, коли був виданий наказ обласного управління від 01.11.2005 року №143 «Про перехід в 2006 році на вибірковий спосіб рубання».
Практичний шлях переходу на інноваційні методи ведення лісового господарства розпочався з вивчення досвіду в країнах Західної Європи (Німеччина, Швейцарія).
✅Начальник Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства Анатолій Дейнека поінформував про етапи впровадження вибіркової системи рубок на Львівщині.
Держлісагентство України, Львівська обласна рада підтримали ініціативу Львівського ОУЛМГ проводити рубки переформування деревостанів на підставі наукового супроводу Національного лісотехнічного університету України.
З метою нормативно-правового забезпечення проведення рубок переформування на засадах наближеного до природи лісівництва Львівським ОУЛМГ спільно з Національним лісотехнічним університетом України напрацьовані пропозиції про внесення змін до чинних нормативних актів, в тому числі щодо проведення рубок переформування в лісах, і скеровані Львівською облрадою для розгляду Кабінету Міністрів України, Верховній Раді України та Держлісагентству України.
Принципи наближеного до природи лісівництва базуються на таких способах лісокористування, за яких забезпечується постійно вкрита лісом площа. На цих ділянках відтворюється структура природних різновікових лісів, а також підтримується стійкість та продуктивність деревостанів.
✅Позитивні ефекти від рубань переформування:
- Лісівничо - екологічні : формування багатоярусних, складних за породним складом, кліматично-стійких деревостанів, примноження біорізноманіття;
- Економічні: збільшення обсягів заготівлі деревини та стабільність надходження її на ринок, економія коштів порівняно з традиційним лісовирощуванням;
- Соціальні: ліс постійно виконує екологічну, економічну та соціальну функції, внаслідок чого мінімізуються ризики виникнення конфліктів з громадами.
Учасників колегії ознайомлено з ретроспективним аналізом проведення рубок переформування за період 2008 - 2022 роки у державних лісогосподарських підприємствах Львівщини.
За цей період в лісах області проведено рубки переформування деревостанів на 2060 лісових ділянках на площі 8055 га і заготовлено 627,6 тис м3 деревини.
✅Про науково-виробничий стаціонар «Моршинський» та перспективу проведення рубок переформування деревостанів розповів завідувач кафедри лісівництва НЛТУ України, професор Г.Т. Криницький.
Науково-виробничий стаціонар «Моршинський» закладено у 2008 році в Задервацькому лісництві ДП «Стрийське лісове господарство» з метою переформування одновікового деревостану у мішаний різновіковий, багатоярусний на основі природного поновлення для організації наближеного до природи ведення лісового господарства.
Учасникам колегії на 4 лісових ділянках продемонстровано результати проведення прийомів рубок переформування після яких сформоване складне двох-трьох ярусне насадження головних лісотвірних порід, що відповідає корінним умовам місцезростання.
✅За ваговий внесок у запровадження ведення лісового господарства на засадах наближеного до природи лісівництва завідувачу кафедри лісівництва НЛТУ України професору Г.Т. Криницькому оголошено Подяку Голови Держлісагентства та нагороджено нагрудним знаком «Почесний лісівник України".
✅Голова Держлісагентства України Юрій Болоховець нагородив нагрудним знаком «Відмінник лісового господарства» України» Павліва Ростислава Йосиповича, директора державного підприємства «Стрийське лісове господарство».
✅ Подяку Голови Держлісагентства України Федорківу Василю Юрійовичу, лісничому Задеревацького лісництва ДП «Стрийське лісове господарство».
У травні минулого року Держлісагентство провело виїзну нараду щодо використання вибіркової системи рубок на базі державних лісогосподарських підприємств Львівського ОУЛМГ, на якій учасниками спільно з науковцями напрацьовано пропозиції до Правил рубок в лісах України і підтвердили пріоритетність продовження шляху до наближеного до природи лісівництва.
За новими правилами, які розробило Держлісагентство, має відбуватися перехід від суцільних до поступових і вибіркових методів заготівлі деревини, де перевагу матимуть рубки переформування та природне поновлення лісів. Нові правила погоджені з усіма зацікавленими сторонами і перебувають на погодженні центральних органів виконавчої влади.

***

20.06.2022 р. ????Самосійні ліси тепер захищені! Верховна Рада України схвалила у другому читанні законопроєкт про збереження лісів №5650.
Цей довгоочікуваний документ допоможезмінити невтішну статистику розораності земель України. Закинуті малопродуктивні поля, які перетворилися на самосійні ліси, луки та пасовища – будуть захищені. Тепер ми маємо для цього усі правові підґрунтя.
Узаконення самосійних лісів, що виросли на сільськогосподарських землях – збільшить лісистість України на 500 тис га. А близько 300 тис га деградованих земель будуть відновлені та перетворяться на ліси, луки та пасовища.
До того ж, ми зможемо заощадити сотні мільйонів гривень державних коштів, адже створення та догляд гектару лісу коштує декілька десятків тисяч гривень.
Важливо, що документ сприятиме втіленню амбітних планів із висадження 1 млрд дерев до 2025 року та виконання програми Президента України «Зелена країна».
Не можу не зачепити тему зміни клімату, адже ліс є менш затратним та найактивнішим поглиначем вуглекислого газу. Щороку один гектар лісу поглинає 6,5 тонн вуглекислого газу та виділяє 5 тонн кисню. Тож збереження самосійних лісів, це ще й внесок у подолання кліматичної кризи!
Тож дякую усім народним обранцям, що підтримали важливий для українського довкілля законопроєкт!

***

09.06.2022 р. ????За рік програми Президента “Зелена країна” висаджено 174,8 млн деревних рослин.
????За рік програми Президента “Зелена країна” висаджено 174,8 млн деревних рослин.
????Тепер детально по областях. Цифри охоплюють висадку восени 2021 і весною 2022:
▫️Житомирська 39,7 млн;
▫️Рівненська 27,2 млн;
▫️Чернігівська 13,5 млн;
▫️Київська 11,3 млн;
▫️Львівська 10,5 млн;
▫️Волинська 9,8 млн;
▫️Сумська 7,1 млн;
▫️Черкаська 7 млн;
▫️Полтавська 7 млн;
▫️Вінницька 5,9 млн;
▫️Хмельницька 4,9 млн;
▫️Луганська 4,4 млн;
▫️Запорізька 4,3 млн;
▫️Івано-Франківська 3,7 млн;
▫️Закарпатська 3,6 млн;
▫️Чернівецька 3,9 млн;
▫️Тернопільська 2,4 млн;
▫️Дніпропетровська 2 млн;
▫️Кіровоградська 2 млн;
▫️Херсонська 1,2 млн;
▫️Донецька 796 тисяч;
▫️Миколаївська 737 тисяч;
▫️Харківська 518 тисяч;
▫️Одеська 388 тисяч.
Так, війна негативно вплинула на динаміку реалізації екологічної ініціативи, але цієї весни ми все одно продовжували висаджувати молодий ліс, де це було можливо. Логіка проста: нам і надалі жити в цій країні. Ми піклуємося про наше довкілля.
????За весняну лісокультурну кампанію лісівники висадили 116,4 млн сіянців на загальній площі 16 897,7 га, з яких 1366,7 га — це лісорозведення (висадження нових лісів). Також проведено доповнення лісових культур, створених у попередні роки, на площі 13174,6 га.
Додам стосовно бюджету на реалізацію програми “Зелена країна”. Висадка відбувається за рахунок лісгоспів. Крім того, до нас долучаються спонсори і громадськість. Дякуємо вам, друзі! Це наш спільний результат.
????Стежити за тим, як йде програма, ви можете на сайті https://zelenakraina.gov.ua/.

***

05.06.2022 р. Всесвітній день охорони довкілля ????
Всесвітній день охорони довкілля був заснований Генеральною асамблеєю ООН на її 27-й сесії 15 грудня 1972 року. Саме тоді понад 2 тис. науковців з усього світу звернулись до генерального секретаря ООН із гаслом: «Або ми покінчимо із забрудненням, або воно покінчить із нами».
Проблема захисту довкілля зовсім не втратила своєї актуальності, а навпаки лише загострилась за останні 50 років.
Колектив ДП «Стрийський лісгосп» направду гордиться тим покликанням бути лісівниками – дбати та охороняти не тільки ліс, а й все, що нас оточує. Саме таким є покликання справжнього лісівника, який готовий сумлінно працювати на благо природи та свого краю.
Щоденна важка робота у лісі, охорона насаджень від пожеж та браконьєрства, садіння лісових культур і догляд за ними, можливість кожного дня спілкуватись з місцевими жителями у різних ситуаціях – це лише частина з буденного робочого дня лісівника.
Наше підприємство максимально працює у напрямку наближеного до природи лісівництва.
Проходження двох індивідуальних аудитів з Лісової Сертифікації FSC та PEFC свідчить про високий рівень ведення лісового господарства.
Ведення наближеного до природи лісового господарства, перехід до вибіркової системи господарювання – це основні наші здобутки. У 2008 році нами спільно з Львівське обласне управління лісового та мисливського господарства (Я.П. Целенем) та Національний лісотехнічний університет України (Г.Т. Криницьким) було закладено стаціонар «Моршинський» та вперше проведено рубку переформування для створення складних за структурою та породним складом різновікових насаджень на кшталт Плентервальд (Plenterwald) та Дауервальд (Daerwald). Відтоді наше підприємство утримує лідируючу позицію в Україні по об’ємах впровадження даних рубок та переходу від суцільних зрубів до неперервно існуючого лісу.
Сьогодні нам всім варто задуматись над тим, як ми ставимось до навколишнього середовища та старатись жити, працювати та розвиватись у гармонії з довкіллям. ????????????????

***

27.04.2022 р. 28 КВІТНЯ ДЕНЬ ОХОРОНИ ПРАЦІ

Цінність результатів будь-якої трудової діяльності не може бути вище цінності здоров’я та життя працівника.

Міжнародна організація праці оголосила 28 квітня Всесвітнім днем охорони праці для того, щоб привернути увагу світової громадськості до масштабів проблеми, а також до того, яким чином створення та просування культури охорони праці може сприяти зниженню щорічної смертності на робочому місці. Вперше він відзначався у 2003 році.

Ідея проведення Всесвітнього дня охорони праці бере початок від Дня пам’яті загиблих працівників, уперше проведеного американськими та канадськими трудящими в 1989 році в пам’ять про працівників, які загинули та отримали травму на виробництві.

У цей день більш ніж в ста країнах світу проводяться заходи, спрямовані на привернення уваги громадськості до невирішених проблем охорони праці.

Новий девіз 2022 року Всесвітнього дня безпеки та здоров’я на роботі: «Формуємо разом позитивну культуру безпеки та здоров’я».

У МОП наголосили, що наявність надійної системи охорони праці, яка включає конструктивну участь урядів, роботодавців, працівників, суб’єктів охорони здоров’я та всіх відповідних сторін на національному рівні та рівні підприємств, має вирішальне значення для захисту умов праці та забезпечення безпеки і здоров’я працівників.

На робочому місці з сильною культурою охорони праці працівники почуваються комфортно, беззастережно повідомляють про ймовірні ризики або небезпеки в сфері охорони праці на робочому місці, а керівництво активно співпрацює з відповідними фахівцями і працівниками для пошуку відповідних і ефективних рішень.

Як наголосили у МОП, оскільки ми продовжуємо жити в умовах глобальної кризи в галузі охорони здоров’я і наражатися на постійні ризики у сфері охорони праці, необхідно продовжувати діяльність щодо створення сильної культури безпеки та здоров’я на всіх рівнях.

Благаємо - дотримуйтесь правил з охорони та безпеки праці!

Охорона праці – запорука життя!

 

Відділ лісових ресурсів, машин

та технологій Львівського ОУЛМГ


***

05.04.2022 р. "Ліс Перемоги"


   Львівська обласна військова адміністрація, Львівське обласне управління лісового та мисливського господарства, ГО «Добро.Дій» 16 квітня 2022 року на Львівщині оголошують проведення масової акції з висадки лісів «Ліс Перемоги».

   ДП «Стрийський лісгосп» активно підтримує проведення даної акції та запрошує всіх охочих долучатися до посадки лісу та зробити свій внесок у збільшення лісистості області та України в цілому.

   «Ліс Перемоги» − це свідчення нашої віри у Збройні Сили України і силу нашого народу.

   «Ліс Перемоги» стане нагадуванням нашим нащадкам про теперішні героїчні часи.

   Через роки, у квітучій і могутній Україні вони приходитимуть у цей Ліс Перемоги і пишатимуться тим, що є  УКРАЇНЦЯМИ.

   

ВСЕ БУДЕ УКРАЇНА!


   Усім бажаючим необхідно звернутись за тел. 0988717357 - провідний інженер лісового господарства  Лужецький Захар Васильович


***

03.02.2022 р. Інформація про санітарні рубки стала максимально відкритою для громадськості
Із цього року всі документи, які супроводжують санітарні рубки, публікують на офіційному сайті Держлісагентства за посиланням: https://forest.gov.ua/.../perelik-zahodiv-z-polipshennya...
Ознайомитися із тим, як це працює в ДП "Стрийський лісгосп":
- Листи про погодження суцільно-санітарних рубок в лісах області розміщуються на сайтах лісогосподарських підприємств та управління.
У рубриці "Механізми громадського контролю в лісгоспах Львівського ОУЛМГ":
- Переліки заходів з поліпшення санітарного стану лісів розміщуються на сайтах лісогосподарських підприємств та управління.
У рубриці "Механізми громадського контролю":
«Ми змінюємо стан речей у висвітленні інформації про санітарні рубки в лісах України. До недавнього часу ці дані у конкретних лісгоспах були або недоступні взагалі, або важко доступні для громадськості. Точилося багато дискусій. У суспільстві накопичувався запит до лісової галузі і зростало невдоволення через відсутність цих даних у відкритому доступі. Тепер це питання вирішено», - повідомив заступник Голови Держлісагентства з питань цифровізації Віктор Смаль.
Перелік документів, які будуть збиратися до кожному лісгоспу:
• Матеріали обліку осередків шкідників і хвороб;
• Повідомлення про появу ознак погіршення санітарного стану лісових насаджень (Форма документу відповідно до Додатку №2 до САНІТАРНИХ ПРАВИЛ В ЛІСАХ УКРАЇНИ, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27 липня 1995 року №555 – далі Санітарні правила в лісах України);
• Акти лісопатологічних обстежень;
• Рішення науково-технічної ради установи природно-заповідного фонду про доцільність здійснення санітарно-оздоровчих заходів (санітарного стану лісів);
• Нумераційні відомості дерев, призначених для вибіркової санітарної рубки (Форма документу відповідно до Додатку №4 до Санітарних правил в лісах України);
• Картки пробних площ обстеження санітарного стану насаджень (Форма документу відповідно до Додатку №5 до Санітарних правил в лісах України);
• Зведені відомості пробних площ, закладених у насадженнях, що потребують суцільної санітарної рубки (Форма документу відповідно до Додатку №7 до Санітарних правил в лісах України);
• Зведені відомості насаджень, що потребують суцільної санітарної рубки (Форма документу відповідно до Додатку №6 до Санітарних правил в лісах України);
• Перелік заходів з поліпшення санітарного стану лісів (Форма документу відповідно до Додатку №1 до Санітарних правил в лісах України).
Відділ охорони, захисту лісу та
мисливського господарства ДП "Стрийський лісгосп"

***

03.02.2022 р. ДП «Стрийський лісгосп» сплатив 57 млн грн податків у бюджет за 2021 рік

Відзначимо, що у 2021 році лісівники Державного агентства лісових ресурсів України досягли кращих показників галузі за 30 років. «У бюджети всіх рівнів сплачено 8,9 млрд грн податків. Це на 148% більше, ніж у 2020 році», - підкреслив Голова Держлісагентства України Юрій Болоховець.

«Державні лісгоспи - донори бюджетів. Так, лісівники Львівщини сплачують щодня понад 1,5 млн грн податків та інших обов’язкових платежів. А це – заробітні плати лікарям, вчителям, соціальним працівникам, пенсії, видатки на оборону України», - зазначає начальник Львівського ОУЛМГ Анатолій Дейнека.

У 2021 році ДП «Стрийський лісгосп» було сплачено 57 млн грн податків, з яких: до державного бюджету – 46 млн грн; до місцевого бюджету – 6 млн грн; Єдиний соціальний внесок – 5 млн грн – наголосив директор ДП «Стрийський лісгосп» Ростислав Павлів.

Середньомісячна заробітна плата працівників підприємств Львівського ОУЛМГ, у порівнянні з 2020 роком, зросла на 181,4% і склала на кінець року 30531 грн.

У 2021 році на території держлісфонду ДП «Стрийський лісгосп» було висаджено понад 250 тис. дерев, на території Львівщини було висаджено понад 8 млн дерев, а лісівниками України було висаджено близько 240 млн дерев. У 2022 році заплановано висадити понад 300 млн дерев та реалізувати програму «Зелена країна» - 1 млрд дерев за три роки.

Відслідкувати хід реалізації програми, а також взяти в ній участь можна на сайті https://zelenakraina.gov.ua/.

***

28.01.2022 р. Ліси – народу України!

Хочемо розвіяти сумніви щодо можливої приватизації лісу.

Держлісагентство вважає, що ліси державної форми власності повинні перебувати виключно в державній власності.

Відповідно до статті 16 та 17 Лісового кодексу України ліси на землях державної власності для ведення лісового господарства без встановлення строку надаються у постійне користування спеціалізованим державним лісогосподарським підприємствам, іншим державним підприємствам, установам та організаціям, у яких створено спеціалізовані лісогосподарські підрозділи.

Ліси на землях державної власності, спеціалізовані лісогосподарські підприємства не є об’єктами державно-приватного партнерства згідно із Законом України «Про державно-приватне партнерство», зокрема об’єктами концесії згідно із Законом України «Про концесію».

Крім того, у першому читанні Верховною Радою України прийнято законопроєкт «Про перелік об’єктів права державної власності, що не підлягають приватизації» (реєстраційний № 4020 від 02.09.2020) яким до об’єктів лісового господарства, що не підлягають приватизації включено державні лісогосподарські підприємства.

Наразі законопроект готується до другого читання.

Норми Лісового кодексу України носять імперативний характер (який вимагає беззастережного підпорядкування, реагування і виконання).

Корисні посилання:

Посилання на Лісовий кодекс України https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3852-12#Text

Посилання на Закон України «Про державно-приватне партнерство» https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2404-17#Text

Посилання на Закон України «Про концесію» https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/155-20#Text

Посилання на законопроєкт http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=69796