Головне меню

Головна
Новини
2020р
2021р
2022р
2023р
2024р
Про нас
Наша історія
Лісовий фонд
Мисливська фауна
Природно - заповідний фонд
Червонокнижні види
Структура
Апарат підприємства
Підрозділи
Діяльність
Лісокультурна
Лісогосподарська
Охорона та захист лісу
Фінансово – економічна
Лісова сертифікація
Загальні положення
Репрезентативні ділянки
ОЦЗ
Продукція
Контакти
Карта проїзду
Громадська приймальня
Електронний документообіг процесуальних документів
Комунікація з громадськістю
Механізми громадського контролю
Плани проведення рубок
Доповнення до планів проведення рубок
Громадські слухання
Проведення відводів
Видача дозволів (лісорубних квитків)
Санітарно - оздоровчі заходи
Перелік ділянок на які надано відстрочку на заготівлю та вивезення деревини
Проведення лісовідновлювальних робіт
Використання недеревних продуктів лісу
Рух справ про лісопорушення
Рух справ про браконьєрство
Електронний облік деревини
GPS/GPRS моніторинг руху лісовозного транспорту та рейдових бригад
Антикорупційна програма

2018р

На заміну старим ГОСТам – нові ДСТУ: презентація, навчання і контакти для питань

14.12.2018

 

            Відповідно до Наказу № 433 від 20 грудня 2016 р. Національного Органу Стандартизації державного підприємства «Український науково – дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості» (ДП «УкрНДНЦ) з 01.01.2019 р. втрачають дію міждержавні ГОСТи на лісоматеріали круглі. Для виконання цього Наказу, Державне агентство лісових ресурсів України видало Наказ № 910 від 30.10.2018 р. «Про заходи з впровадження національних, гармонізованих з європейськими, стандартів».

Усі державні лісогосподарські підприємства проводять навчання своїх працівників новим ДСТУ. У Львівському обласному управлінні вже провели два такі навчання із головними спеціалістами держлісгоспів.

У лісових господарствах проводять навчання зі спеціалістами, котрі приймають необроблену деревину після заготівлі та реалізовують її.

З 17 грудня розпочинаються дводенні навчання спеціалістів держпідприємств галузі у ДП «Укрцентркадриліс» (м. Боярка). Для проведення навчання залучені викладачі Національного університету біоресурсів та природокористування України (НУБіП України).

Для ознайомлення з новими ДСТУ, гармонізованих з європейськими нормами, надаємо презентаційні матеріали.

 

Нові ДСТУ - презентація

 

Для отримання додаткової інформації можна звертатись в обласне управління за тел. 032-297-61-21 Громяк Юрій Орестович та Кривецький Богдан Богданович.

Також подаємо координати працівників державних лісогосподарських підприємств, відповідальних за впровадження нових ДСТУ (у таблиці).

Придбати ДСТУ можна у ДП «Львівський науково – виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації», інформаційно – довідковий фонд, вул. Князя Романа, 38., кім. 307, тел. (032) 261-61-77, e-mail:  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. ; Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

    

 

Відділ лісових ресурсів, машин 

та технологій Львівського ОУЛМГ


 

З 2019 року запроваджуються нові національні стандарти якості деревини, гармонізовані з європейськими

07.12.2018

 

Лісовій громаді держави та господарюючим структурам, які використовують у виробництві деревину, починаючи з 1 січня 2019 року, необхідно буде користуватися національними стандартами, гармонізованими з європейськими, в яких суттєво змінені підходи до визначення розмірно-якісних характеристик в лісоматеріалах. 

Якщо зараз деревина в Україні розподіляється на три сорти (І, ІІ, ІІІ) та має низку сортиментів (призначення), то з 2019 року буде розподілятися на чотири класи якості (A, B, C, D), як і в європейських країнах.

Нові національні стандарти, гармонізовані з європейськими, розроблялися Технічним комітетом України зі стандартизації лісових ресурсів ТК 18 «Лісові ресурси» та затверджувалися ДП «Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості».

Зокрема, розроблено та затверджено вісім стандартів (ДСТУ EN) класифікації за якістю для хвойних і листяних лісоматеріалів (ялина і ялиця; сосна; модрина та тис; дуб і бук; тополя; ясен, клен та явір), а також класифікації за розмірами для листяних та хвойних порід.

У зв’язку з тим, що з 01.01.2019 р. скасовуються всі стандарти, розроблені до 1992 року (переважно всі міждержавні ГОСТ), на заміну яких мають бути введені європейські стандарти (EN) або, у разі відсутності таких – міжнародні (ISO), складено план робіт, що має бути виконано до 01.01.2019 р.

Наповнення плану робіт обумовлено тим, що на частину продукції лісогосподарських підприємств, не існує ні європейських, ні міжнародних стандартів. Також частина європейських стандартів в Україні не легітимна, а деякі чинні в Україні нормативні документи суперечать між собою.

Відповідно до плану робіт наразі розробляються, уточнюються та затверджуються ще п’ять стандартів та дев’ять Технічних умов.

Окрім того, у зв’язку із переходом на європейську систему стандартизації, розроблена коригуючи форма на класифікацію лісоматеріалів (до кінця 2018 року). Призначення цієї форми – максимально полегшити перший період переходу підприємств галузі до нової системи стандартизації.

Ця форма є наближеною до реальної класифікації за якістю (згідно з європейськими стандартами) лісоматеріалів різних порід деревини, що представлені на ринку деревинної сировини України.

Коригуючою формою передбачається встановлення тимчасового (на перехідний період – до кінця 2018 року) співвідношення між сортиментами певного призначення й сорту за діючими до 01.01.2019 р. стандартами на лісоматеріали (ГОСТ 9462, ГОСТ 9463, ТУУ 56.196) й класами якості за EN 1316:1-2012, EN 1316:2-2012, EN 1927:1-2008, EN 1927:2-2008(АС-2009), EN 1927:3-2008 та проектами ТУУ на лісоматеріали круглі й деревину дров’яну.

Під час користування коригуючою формою, у перехідний період на європейську систему стандартизації, слід враховувати, що:

- у європейській системі стандартизації лісоматеріалів круглих прийнято 10 груп діаметрів, а не звичні для нас 3-и групи;

- групи діаметрів враховують лише обмір колод за серединним діаметром в корі чи без кори (за домовленістю зі споживачем);

- принцип класифікації за європейською системою стандартизації лісоматеріалів круглих не базується на призначенні сортиментів, а в основі його – показники розміру та якості колод; більший діаметр і мінімальний вміст вад деревини за встановленого приросту – вищий клас якості;

- до класу якості А прийнято відносити лісоматеріали найвищого класу якості, які у більшості походять з нижньої частини колоди, із чистою деревиною або з незначними вадами, які не обмежують її використання;

- до класу якості В прийнято відносити лісоматеріали середнього класу якості, без особливих вимог до чистої деревини та сучками у межах середнього значення для кожної породи;

- до класу якості С прийнято відносити лісоматеріали нижче середнього класу якості, в яких дозволяються ті вади, які не значно знижують природні властивості деревини, як матеріалу;

- до класу якості D має бути віднесено лісоматеріали, що не задовольняють жодному з класів якості А, B, C, але з яких ще може бути отримано пиломатеріали для подальшого використання;

- всі інші лісоматеріали круглі, з яких неможливе отримання пиломатеріалів для загального використання, мають бути класифіковані, як:

а) деревина дров’яна для промислового використання, довжиною 2,0-4,0 метри (виробництва трісок технологічних чи паливного призначення, розколювання на паливну деревину тощо);

б) деревина дров’яна для непромислового використання, довжиною до 2,0 метрів (може бути реалізована фізичним і юридичним особам як паливо).

Коригуючі форми між різними системами класифікації лісоматеріалів (ГОСТ та EN) можна ЗАВАНТАЖИТИ.

Зазначимо, що перехід на національні стандарти, гармонізовані з європейськими, передбачено постановою Уряду «Про затвердження Програми діяльності Кабінету Міністрів України» від 09.12.2014 року №695 та у відповідності до наказу державного підприємства «Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості» від 14.12.2015 року №184.

Перехід до нової стандартизації зумовлений розвитком нових технологій переробки деревини та євроінтеграційними процесами в лісовій галузі України.

Прес-служба Держлісагентства

Відбудеться семінар-навчання для переробників деревини та усіх зацікавлених щодо нових стандартів на круглі лісоматеріали

26.11.2018

 

29.11.2018 р. в приміщенні обласного управління о 14.00. год. відбудеться семінар – навчання із введення в дію з 01.01.2019 р. нових стандартів (ДСТУ), гармонізованих з європейськими нормами, на лісоматеріали круглі.

У зв’язку із виконанням Програми діяльності Кабінету Міністрів України затвердженої постановою КМУ № 695 від 09.12.2014 р., та згідно з наказом ДП «Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості» (ДП «УкрНДНЦ») № 184 від 14.12.2015 р. в Україні поступово скасовуються всі нормативні документи, розроблені до 1992 р. Скасовані майже усі нормативні документи з визначення розмірно-якісних характеристик необробленої деревини, якими на практиці масово користуються українські деревообробні підприємства. Натомість мають бути прийняті шляхом гармонізації або погодження Європейські (переважно), а у разі їх відсутності – міжнародні стандарти.

З 01.01.2019 р. більшість стандартів (ГОСТ) втратять свою чинність. Тому підприємства галузі повинні будуть керуватись національними стандартами, гармонізованими з європейськими.

Під час семінару буде висвітлено усі особливості нових норм (ДСТУ) із класифікації лісоматеріалів круглих та їх обміру, визначена основна різниця між діючими на даний момент стандартами (ГОСТ) та новими ДСТУ.

Запрошуємо усіх зацікавлених взяти участь у семінар – навчанні.


Відділ лісових ресурсів, машин 
та технологій Львівського ОУЛМГ

Деревообробні підрозділи лісогосподарських підприємств Львівщини виготовили продукції майже на 210 млн грн

19.10.2018

 

 139 тисяч кубометрів деревини переробили підприємства Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства за 9 місяців 2018 р. У натуральному еквіваленті – це продукція на 209,9 млн грн. Для порівняння – минулоріч ця сума була на 25% меншою (або на 52,4 млн грн).

Найбільші обсяги переробки, вже традиційно, у ДП «Бродівське лісове господарство» - там переробили 40 тис. кубометрів деревини. На другому місці - ДП «Славське лісове господарство» з показником 33,5 тис. м3

Зазначимо також, що цього року Славський, Бродівськиий, Сколівський та Жовківський лісгоспи придбали нове деревообробне обладнання на загальну суму 3 млн грн. І до кінця року запланована подальша модернізація деревообробних цехів та збільшення обсягів переробки. 

 

 

Відділ лісових ресурсів, машин та технологій

Львівського ОУЛМГ

Ліс починається з насінини

 

       Чудова краса лісу захоплює людину в будь-яку пору року, особливо на весні, коли все цвіте і восени, коли все навкруги дістає золотисте забарвлення. Недарма ж період пожовтіння листя восени називають золотим. У період „золотої осені” в лісі тиша і спокій розлиті навкруги, пахне свіжістю, прілим листям і специфічним грибним ароматом. Саме тепер в період золотої осені заготовлюється насіння майже всіх лісоутворюючих порід. ДП „Стрийський лісгосп” в переважній більшості заготовляє насіння дуба звичайного, дуба північного та бука лісового. Цього року видався врожайний рік для дуба звичайного. Тому наше підприємство старається заготовити жолудя дуба звичайного якомога більше, щоб забезпечити власні потреби у стандартному садивному матеріалі не лише на рік, але й в перспективі на наступний період. Так на даний час ДП «Стрийський лісгосп» вже заготовив понад 9 тонн жолудя дуба звичайного при плані заготівлі – 3 тонни. Враховуючи потреби у високоякісному садивному матеріалі з високим генетичним потенціалом, весь жолудь було зібрано на 2 постійних лісонасіннєвих ділянках Ходорівського лісництва. Заготовлене насіння проходить перевірку якості (апробацію) у Львівській лісонасіннєвій лабораторії, яка встановлює клас якості насіння та дає рекомендації щодо покращення посівних якостей насіння. Після проведення апробації лісове насіння висівається на розсадниках для одержання стандартного садивного матеріалу. Сьогоднішні дні воістину можна назвати золотими, адже стоїть ясна, сонячна погода тому ми максимально використовуємо ці чудові дні та проводимо посів жолудя в індивідуальних лісових розсадниках.

 

   На площах, де висівався жолудь, попередньо проведено комплекс механізованих робіт по підготовці ґрунту (оранка, дискування, боронування, нарізання рядочків і т.п.). На сьогодні завершено висів жолудя дуба звичайного у індивідуальних розсадниках Роздільського (08 жовтня), Журавнівського (12 жовтня) та П’ятничанського лісництв (17 жовтня) на площі 1,0 га. Завтра 19 жовтня плаується висів жолудя в Бориницькому лісництві на площі 1,0 га.

Таким чином продовжується безперервний процес вирощування лісів: від насінини до отримання зрілих насаджень, що досягають віку головної рубки.

  

Адміністрація  ДП „Стрийський лісгосп” 

18.10.2018р.

Значення лісового насінництва та лісокультурного виробництва для ведення лісового господарства на засадах наближеного до природи лісівництва

12.10.18

В умовах змін клімату спостерігається масове всихання лісів. З огляду на це, завданням лісівників є формування змішаних, різновікових, біологічно-стійких деревостанів. Це можливо забезпечити шляхом вирощування якісного садивного матеріалу з покращеними генетичними властивостями, оскільки ліс починається з насінини. 

З метою оцінки стану лісовідновлення та якості об’єктів постійної лісонасіннєвої бази у Львівському обласному управлінні відбулась виїзна колегія на базі ДП «Самбірське лісове господарство». В колегії прийняли участь органи державної влади Городоцького та Самбірського району, науковці Національного лісотехнічного університету України, Львівської насіннєвої лабораторії, голова Громадської ради при Львівському ОУЛМГ Степан Білас, директори державних лісогосподарських підприємств області та представники засобів масової інформації.

На даний час лісові генетичні ресурси на території Львівського ОУЛМГ включають в себе генетичні резервати загальною площею 3552,9 га, плюсові насадження на площі 160,1 га, лісонасіннєві плантації площею 59,8 га, постійні лісонасіннєві ділянки площею 1066 га, 491 плюсових дерева і 63,9 га клонових лісонасінних плантацій (модрини європейської, сосни звичайної, ялини європейської, ялиці білої та дуба звичайного)

За період виконання заходів «Галузевої програми розвитку лісонасіннєї справи на 2010-2015 роки» площа об’єктів постійної лісонасіннєвої бази (ПЛНБ) в державних лісогосподарських підприємствах управління збільшилася. Зокрема, державними лісогосподарськими підприємствами Львівського ОУЛМГ створено 25 га – клонових лісонасіннєвих плантацій та 55 га – родинних лісонасіннєвих плантацій, які на стадії атестації. Також підібрано та атестовано 60 плюсових дерев.

Станом на 01.10.2018 року підприємствами управління заготовлено 660 кг насіння, з них сосни – 280 кг, ялини – 132 кг та 248 кг – насіння інших деревних та чагарникових порід. 

На даний час заготовлено понад 60 т шишки ялиці білої, яку завезено в ДП «Львівський ЛСНЦ», де розпочато переробку лісонасіннєвої сировини.

Учасники колегії оглянули розсадник та теплиці Комарнівського та Рудківського лісництв, де вирощують сіянці сосни звичайної, модрини європейської, вільхи чорної, дуба звичайного та інших порід. Серед об’єктів постійної лісонасіннєвої бази були продемонстровані: родинна плантація дуба звичайного та лісонасіннєва ділянка модрини європейської, клонова плантація сосни звичайної, яку створену у 1962 році. Крім цього, були оглянуті лісові культури дуба звичайного різного віку.

Відзначено високий рівень ведення лісонасіннєвої та лісокультурної справи в Самбірському лісгоспі. Значний внесок у створенні високопродуктивних дубових лісів вклав майстер лісу Комарнівського лісництва Михайло Сеньків, який вже на протязі 35 років щоденно доглядає молоді дубові культури.

Науковці Національного лісотехнічного університету України відзначили важливість ведення лісового насінництва та лісокультурного виробництва на науковій основі і готові допомогти підприємствам обласного управління у проведенні інвентаризації об’єктів постійної лісонасіннєвої бази.

Начальник Львівського ОУЛМГ Анатолій Дейнека звернувся до науковців та лісівників щодо необхідності вивчення питання підбору деревних порід та проектування лісових культур в умовах змін клімату.


Відділ лісового господарства
Львівського ОУЛМГ


 

Як лісівники відтворюють українські ліси

08.10.2018

 

Основним завданням лісівників є вирощування та відтворення лісів. Для того, щоб зрозуміти, як відбуваються ці процеси хочемо роз’яснити деякі аспекти лісового господарства.

Відповідно до законодавства, надається два роки, протягом яких необхідно відтворити ліс на місці суцільних зрубів. Такий період обумовлений необхідністю підготовки ґрунту та інших заходів для висаджування лісу або сприянню його природному поновленню.

Зазвичай, лісівники проводять відтворення лісу вже на наступний після рубки рік, а інколи, якщо є всі умови, і того ж року.

Найбільш сприятливі погодні умови для відтворення лісів – навесні та восени.

Розуміючи актуальність теми відтворення українських лісів, просимо засоби масової інформації коректно подавати інформацію щодо загальних площ відтворення лісу. На інфографіці ви можете побачити, що у 2018 році буде відтворено менше лісів, ніж було у 2017 році. Це пов’язано з тим, що відбулося значне зменшення суцільних рубок під час заготівлі деревини.

Варто звернути увагу! Значне зменшення суцільних рубок у 2017 році зумовлене передусім саме зменшенням суцільних санітарних рубок. У 2017 році почали діяти нові Санітарні правила в лісах України, якими і було передбачено обмеження застосування суцільних санітарних рубок.

 

 

Пояснення до інфографіки:

У 2016 році площа суцільних зрубів становила 52,2 тисячі гектарів. У 2017 році площа відтворених лісів становила 53,8 тисячі гектарів (з них нових лісів – 1,7 тис. га)

У 2017 році площа суцільних зрубів становила 40 тисяч гектарів. У 2018 році відтворено лісів на площі 36,6 тисяч гектарів (станом на початок жовтня). До кінця року заплановано виконати завдання з відтворення лісів на площі більше 40 тисяч гектарів (з них заплановано створити нових лісів – 1,4 тис. га).

*Відтворення лісів у поточному році відбувається в основному на зрубах минулого року

**Дані наведені по лісам, підпорядкованим Держлісагентству, загальна площа яких становить 7,6 млнга (73% всього лісового фонду України). Також не враховані ліси, що знаходяться на тимчасово окупованих територіях.

 

Заходи з відтворення лісів відбуваються за кошти лісогосподарських підприємств.

Як бачите зі статистики, лісівникам навіть вдається створювати і нові ліси. Хоча в теперішніх умовах відсутності державного фінансування та небажанням виділення земель під залісення така робота дається дуже важко.

 

 

Довідково.

Суцільні рубки можуть бути двох видів:

1.           Суцільні рубки під час щорічної заготівлі деревини (офіційно вони називаються рубками головного користування – РГК)

2.           Суцільні санітарні рубки

Суцільні рубки під час щорічної заготівлі деревини (РГК) відбуваються на основі планів лісокористування, які розробляються в середньому на 10 років. Основним чинником відведення дерев для таких рубок є їхній віковий стан. Кожен вид дерев має свій так званий вік стиглості, у якому його найоптимальніше можна заготовити для реалізації та подальшого використання в деревообробній промисловості.

Суцільні санітарні рубки проводяться шляхом вирубування сухостійних, відмираючих і дуже ослаблених дерев, пошкоджених пожежами, шкідниками, хворобами лісу і внаслідок аварій та стихійного лиха, лише у деревостанах, в яких проведення вибіркових санітарних рубок призведе до зменшення повноти насаджень нижче 0,1. В обстежені на доцільність призначення суцільної санітарної рубки беруть участь не лише представники лісогосподарського підприємства, а й представники облуправлінь, державних спеціалізованих лісозахисних підприємств, обласних державних адміністрацій, органів місцевого самоврядування. У разі проведення суцільних санітарних рубок у категоріях лісів, де дозволено проведення рубок головного користування в обсягах, які перевищують розрахункову лісосіку (щорічна науково обґрунтована норма заготівлі деревини в порядку рубок головного користування) за весь період її дії, проведення рубок головного користування припиняється.

Також варто звернути увагу на те, що заготівля деревини проводиться відповідно до спеціального дозволу на використання лісових ресурсів (лісорубний квиток).

Під час проведення суцільних рубок застосовуються технології, які дають змогу максимально зберігати дерева, що не підлягають вирубуванню, підріст, підлісок, трав’яний покрив та ґрунти.

dklg.kmu.gov.ua

 

 

Підсумки роботи за 9 місяців

05.10.2018

 

Ось і завершився третій квартал 2018 року. Лісогосподарські підприємства управління підбивають підсумки роботи за 9 місяців – поки що оперативна інформація.

Таким чином, за дев’ять місяців 2018 року лісгоспами області заготовлено 664.1 тис. кбм. деревини, в т. ч. від рубок головного користування 384 тис. кбм.

Для потреб внутрішнього ринку реалізовано 529 тис. кбм. необробленої деревини. На експорт поставлено 21 тис. кбм. дров паливних.

На власних цехах переробки, де постійно працює 500 працівників перероблено 139 тис. кбм. деревини. На експорт реалізовано понад 29 тис. кбм. пиломатеріалів та 17 тис. кбм. різного роду заготовок. 

Загалом лісогосподарськими підприємствами реалізовано продукції на 820,7 млн. грн. що на 180,3 млн. грн. або 28,1 % більше відповідного періоду минулого року.


Відділ лісових ресурсів, машин 
та технологій Львівського ОУЛМГ

Відбулись установчі збори Громадської ради при Львівському ОУЛМГ

28.09.2018


 

 

Сьогодні, 28 вересня 2018 року у приміщенні обласного управління відбулись установчі збори з формування нового складу Громадської ради при Львівському обласному управлінні лісового та мисливського господарства.

Участь в установчих зборах взяли представники 63 громадських організацій та об’єднань, начальник Львівського ОЛУМГ Анатолій Дейнека, перший заступник начальника Ярослав Целень, головний інженер управління Юрій Громяк та директори державних лісогосподарських підприємств.

Відкрив та оголосив регламент роботи проведення установчих зборів уповноважений представник Лісівничої академії наук (ЛАН України), д.с.-г. наук, професор Степан Миклуш, який очолював Громадську раду при Львівському ОУЛМ протягом 2-х попередніх скликань.

Основними питаннями були: формування персонального складу Громадської ради при Львівському ОУЛМГ, розгляд і обговорення організації роботи Громадської ради нового скликання та обрання керівних органів Громадської ради.

Учасниками одноголосно прийнято рішення обрати членами Громадської ради при Львівському ОУЛМГ 63 присутніх на засіданні учасників установчих зборів, які вчасно подали відповідні заяви та документи.

За результатами засідання абсолютною більшістю голосів головою Громадської ради обрано делегованого представника Всеукраїнської спілки учасників бойових дій в АТО «Побратими України» Степана Біласа. Новообраний голова подякував присутнім за довіру та запевнив, Громадська рада й надалі прийматиме зважені рішення задля розвитку лісового господарства області.

За результатами голосувань обрано 2-х заступників голови Громадської ради – Наталю Писарчук (Перемишлянська районна організація роботодавців) та Василя Максимця (Львівська обласна організація профспілки працівників лісового господарства України).

Відповідно до пропозицій учасників установчих зборів прийнято рішення утворити у складі ради 4 комісії: лісового господарства, мисливського господарства, деревообробного комплексу та зв’язків з громадськістю. Представники громадських об’єднань до 19 жовтня мають визначитись і обрати комісію, в якій будуть працювати у новій Громадській раді.

Запропоновано за основу в роботі взяти Положення про Громадську при Львівському ОУЛМГ, що діяло під час попереднього скликання ради, яке буде розміщено на сайті управління для ознайомлення, внесення зауважень та пропозицій, які будуть розглянуті під час засідання Громадської ради. 

Начальник управління Анатолій Дейнека подякував Степану Миклушу за дієву і результативну роботу Громадської ради протягом 4 останніх років у питаннях співпраці з Львівським ОУЛМГ та підпорядкованими йому підприємствами. Наголосив на важливості налагодження ефективної взаємодії у вирішенні проблемних питань у галузі лісового та мисливського господарства з новообраною Громадською радою при Львівському ОУЛМГ на чолі із Степаном Біласом.

Робоче засідання Громадської ради при Львівському ОУЛМГ заплановано провести в першій половині листопада 2018 року.

Прес-служба Львівського ОУЛМГ

{PAGEBREAK)


Ділимось набутим досвідом…


        У четвер, 13 вересня 2018 року, в рамках проведення курсів по підвищенню кваліфікації працівників лісгоспів ЛОУЛМГ, які проходили в НЛТУУ, було проведено виїзний семінар по впровадженню вибіркової наближеної до природи системи рубок. Науковий супровід та консультацію учасникам забезпечили проректор з наукової роботи Національного лісотехнічного університету України, доктор біологічних наук, професор Криницький Г.Т. та перший заступник начальника  Львівського ОУЛМГ, кандидат сільськогосподарських наук, Целень Я.П.

    Учасники семінару відвідали лісові масиви держлісфонду державного підприємтва «Стрийське лісове господарствро, яке представляли директор Павлів Р.Й., головний лісничий Левчук О.Р. та працівники відділу лісового господарства.

      В ході проведення семінару було оглянуто ділянки лісових культур та ділянки залишенні під природне поновлення після проведення лісовідновних рубок у Загальнозоологічному заказнику загальнодержавного значення «Діброва». Як зазанчили науковці, на оглянутих ділянках спостерігалось високий процент природного відновлення дуба звичайного, який дає високий щорічний приріст і є стійким до шкідливих впливів зовнішього середовища, що дозволить в майбутньому сформувати високопродуктивні дубові насадження та виконня ними ґрунтозахисних, водорегулятивних, середовищетвірних та інших корисних функцій впродовж 200 років.

      Також учасникам семінару представлено рубки переформування в ялицево-букових насадженнях проведених в Задеревацькому лісництві, на основі науково-виробничого стаціонару «Моршинський», який було закладено у 2008 році Національним лісотехнічним університетом  України спільно з Львівським обласним управлінням лісового і мисливського господарства на території держлісфонду Задеревацького  лісництва ДП «Стрийський лісгосп» на площі 0,8га.

      Щорічно працівниками Національного лісотехнічного університету спільно з спеціалістами лісгоспу здійснюється спостереження за природними процесами формування різновікового корінного деревостану (підраховується кількість життєздатного підросту, його приріст та інші заміри) з багатоярусною вертикальною структурою за участю усіх, властивих для певного типу лісу деревних порід. Проте цей процес є довготривалий та займе близько 70-ти років. Однак в майбутньому це дозволить відмовитись від суцільнолісосічної системи рубок і перейти на вибіркову, з постійним існуванням лісів та забезпечить підвищення їх стійкості та продуктивності.

 

Адміністрація ДП «Стрийський лісгосп»

21.09.20018 року

 

Львівська обласна рада звернулася до держаних органів з метою запобігти краху лісогосподарських підприємств України.

19.09.2018

 

 

Фото: Львівська обласна рада.

Львівська обласна рада під час пленарного засідання, 18 вересня 2018 року, ухвалила звернення до Президента України, Голови Верховної Ради України та Прем’єр-міністра України з проханням внести зміни до Податкового та Бюджентного кодексу України з метою недопущення фінансового краху лісогосподарських підприємств та комплексного вирішення питань оподаткування і фінансування лісового господарства України.

Львівська обласна рада вважає, що Закон України від 10.07.2018 № 2497-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо стимулювання утворення та діяльності сімейних фермерських господарств» – це прихований спосіб знищення лісового господарства держави шляхом загнання господарств до фіскальної ями.

Вказані поправки також заблокують інвестиції в деревообробну галузь, унеможливлять створення нових робочих місць у лісових регіонах України та завдадуть непоправної шкоди економіці.

 

 

Свято лісівників Львівщини 2018: блискучі успіхи та великі загрози

16.09.2018

 

  Лісівники Львівщини до професійного свята – Дня працівника лісу підійшли з двоякими відчуттями. З одного боку, прекрасні результати лісогосподарської діяльності державних підприємств Управління лісового та мисливського господарства Львівської області, які належать до структур Державного агентства лісових ресурсів України, з іншого − постійна загроза знищення напрацювань непрофесійними, популістськими рішеннями законодавців.

Давайте почнемо з успіхів, усе-таки у лісівників сьогодні свято!

Обсяг реалізації лісогосподарської продукції державними лісогосподарськими підприємствами управління  за 8 місяців цього року становив 732,3 млн грн, або 130,2% до відповідного періоду минулого року.

Це дало лісогосподарським підприємствам змогу виплачувати гідну зарплату своїм 2800 працівникам, яка в середньому сягнула 10 000 гривень і зросла порівняно з минулим роком на 33%, випереджаючи інфляцію та зміну курсу долара.

Лісові підприємства є великими платниками податків. За вісім місяців до державного, місцевого бюджетів та єдиного соціального внеску було сплачено на суму 223,0 млн грн.

Завдяки тому, що лісівники вирощують та заготовляють і продають  ділову деревину, у Львівській області успішно функціонують тисячі малих, середніх та великих деревообробних та меблевих підприємств, які забезпечують споживачів меблями, столярними виробами, підлоговими покриттями тощо, створюючи затишок у наших оселях, адже деревина − це екологічний матеріал. На цих деревообробних і меблевих підприємствах, які функціонують завдяки лісовому врожаю, працюють тисячі фахівців і разом з лісівниками вони створюють близько 10% валового продукту Львівщини. Ви тільки вдумайтеся – 10% економіки Львівщини побудовані на лісовому фундаменті!

Лісівники заготовляють ліс – вирубують його. З погляду екології це може видаватися поганим, але якщо розглядати ліс з господарської точки зору, то лісівник як добрий господар збирає лісовий врожай, який посаджений його попередником, адже господарський цикл у лісі – 60-80 років. І як добрі господарі лісівники насаджують і доглядають ліс, аби було що збирати наступним  поколінням лісівників. За період з початку року лісівники відтворили 1257,4 га лісу.

Щоб добре відтворювати ліси, потрібне якісне лісове насіння та його 5-8 річний запас. З метою забезпечення підприємств Львівщини високоякісним лісовим насінням створене спеціалізоване державне підприємство «Львівський лісовий селекційно-насіннєвий центр» − єдине в Україні, яке забезпечене сучасним технологічним устаткуванням для переробки і зберігання лісового насіння. До кінця 2018 року це підприємство планує завершити будівництво сучасного лісорозсадницького комплексу для вирощування садивного матеріалу із закритою кореневою системою для успішного лісовідновлення. Станом на 1 вересня 2018 року на будівництво комплексу вже витрачено 42,5 млн грн, у тому числі за рахунок власних коштів державних лісогосподарських підприємств – 33,0 млн грн та з обласного бюджету − 9,5 млн грн. І стільки ж планується інвестувати до кінця року. Промислове вирощування садивного матеріалу із закритою кореневою системою кардинально вирішить питання заміни всихаючих ялинників у Карпатах на корінні екологічно стійкі насадження.

Ліс – це не тільки дерева і деревина. Це ще й лісова та мисливська культура.  Станом на сьогодні в області зареєстровано понад 47 тисяч мисливців, які отримали державні посвідчення. Саме тому святкування Дня працівника лісу, яке відбулося 15 вересня цього року на території ландшафтного парку палацу баронів Гределів у місті Сколе, називається міжнародним фестивалем «Мисливська ватра». В межах фестивалю, участь у якому взяли лісівники та всі охочі разом зі своїми родинами, відбулися урочистості з нагоди «Дня працівника лісу» та різноманітні заходи, зокрема конкурс мисливських колективів, презентація книги І. Чудійовича «Мисливська «Атлантида» Львівських Карпат», концерт мисливської музики, імітація голосів мисливських тварин, виведення мисливських собак, виставка експонатів мисливської таксидермії, а також мисливських трофеїв. Усі присутні могли пригоститися стравами мисливської і бойківської кухні та взяти участь у святковій вечері біля «Мисливської ватри».

 

І все було б чудово, якби не ложка дьогтю. Починаючи з липня минулого року Кабінет міністрів України вперто хоче «реформувати» лісову галузь, розформувавши лісогосподарські підприємства і передавши ліси в концесію невідомим вигодонабувачам або створивши єдине підприємство, щоб його легше було приватизувати. Отримавши громадський спротив таким ідеям, цього року Верховна рада України несподівано приймає, здавалося б, далекий від лісу Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо стимулювання утворення та діяльності сімейних фермерських господарств», де з голосу була внесена поправка, що передбачає земельний податок на всі лісові землі України. Якщо лісові підприємства додатково до одного рентного податку – попенної плати оподаткувати ще одним – земельним податком за максимальною ставкою, то підприємства збанкрутують від одного до трьох місяців і ліси можна буде приватизувати чи віддати у концесію. Зараз врятувати лісові підприємства мають можливість місцеві ради, які можуть встановити земельний податок на лісові землі не більше 0,1%, чи Верховна Рада України, відмінивши пункти закону, що загрожують банкрутством лісовій галузі.

Віримо, що в цей святковий для лісівників день здоровий глузд переможе і ми разом радітимемо новим звершенням лісівників Львівщини.

Зі святом Вас!

За інформацією прес-служби ЛОУЛМГ

{PAGEBREAK}

Звернення заступника Голови Держлісагентства Володимира Бондаря з нагоди Дня працівника лісу

14.09.2018

 

Шановні працівники лісу!

Щороку, у третю неділю вересня, в Україні відзначають професійне свято працівників лісового господарства, лісової та деревообробної промисловості – Деньпрацівника лісу.

Ліс – це справжній скарб нашої землі. Лісове господарство відіграє важливе значення для економіки держави і є чинником величезного природного та екологічного впливу на навколишнє середовище.

 

 

Фрідріх Шиллер писав: «Слово героя і поета у порівнянні з заслугами лісівників блідне… Скромна праця лісівників створює щастя наступним поколінням». Дійсно, від професійної, невтомної та самовідданої праці працівників лісової галузі залежить збереження зеленого багатства, його відновлення та ефективне використання нашою державою.

Сфера лісових взаємовідносин стосується не лише лісівників. Лісова галузь тісно пов’язана з багатьма суміжними галузями. Сьогодні передлісівниками, і всією лісовою галуззю, стоять величезні виклики. Тому ми маємо бути єдиними, щоб вистояти ці випробування.

Протягом останніх трьох років проти лісового господарства України точиться інформаційна війна, направлена на створення негативного іміджу лісівника. І ми маємо давати чіткі та обґрунтовані відповіді на всі закиди, які лунають на адресу лісового господарства України.

Ми маємо показати всьому суспільству, що працівники лісової галузі заслуговують на повагу, так як й інші професії. Тому, перш за все, потрібно працювати чесно та відкрито.

Особлива подяка та низький уклін ветеранам галузі, які доклали чимало зусиль, праці та енергії на благо лісу. Потрібно пишатися тим, що у лісовому господарстві працюють цілі родинні династії, а досвід передається з поколінні до покоління.

Прийміть в цей чудовий осінній день найщиріші слова вітання з професійним святом. Нехай він для вас, як і інші дні, буде наповнений гідним визнанням професійного внеску в загальнодержавну справу.

У цей день щиро зичу благополуччя, щоб реалізовувались ваші кращі задуми і була щасливою доля. Всім святкового настрою, удачі, достатку і здоров'я!

З Днем працівника лісу!

 Заступник Голови Держлісагентства                   

  Володимир БОНДАР

 

Новий земельний податок на ліс призведе до здорожчання деревини та зупинки лісовідтворення в Україні

04.09.2018

 

Законом України від 10.07.2018 №2497-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо стимулювання утворення та діяльності сімейних фермерських господарств» була внесена поправка, що передбачає земельний податок на всі лісові землі України. В останній перед відпусткою сесійний тиждень, голосуючи за, здавалося б далекий до лісової галузі закон, було фактично винесено вирок лісовому господарству України, деревообробці, мисливському господарству і всім причетним до цих галузей.

 

Як було?

За попередньою системою оподаткування справлявся податок за лісові землі, як складова рентної плати. Об’єктом оподаткування рентною платою за спеціальне використання лісових ресурсів була заготовлена деревина в деревостанах понад  40 років та другорядні лісові матеріали, побічні лісові користування та використання корисних властивостей лісів (рекреація, спорт, оздоровлення тощо). При цьому сума податку у лісах Державного агентства лісових ресурсів України становила 900 млн грн, з яких 50% вносилися до державного бюджету, а 50% до місцевого. Складовою цього податку був і земельний податок.

Чистий земельний податок надходив до місцевого бюджету, обраховувався на нелісові землі, що є в складі земель лісогосподарського призначення, на яких розміщені сільськогосподарські угіддя, споруди і адмінбудівлі  підприємств лісового господарства, лінії електропередач тощо.

Нові зміни

Зміни вносяться до пункту 273.1 статті 273 Податкового кодексу України. При застосуванні нових норм, окрім рентної плати, передбачається на всі лісові землі ще один податок (фактично це подвійне оподаткування).

Введення нового земельного податку на всі лісові землі України призведе:

  1. До необхідності оподаткування земель, які знаходяться в стадії створення деревостанів (незімкнуті лісові культури, зруби, прогалини) або на яких зростають насадження до 40-річного віку, і в яких неможливо отримати деревину, придатну для реалізації (вигідніше вирощувати сільського господарські культури, аніж ліс).
  2. Оподатковуватимуться всі захисні ліси південних і східних областей Степової та Лісостепової зон, які вже й так останні три роки знаходяться без бюджетної підтримки, де звільнилося 50% працюючих, а площа лісових пожеж з кожним роком збільшується.
  3. Оподатковуватимуться ліси з обмеженим лісокористуванням – в заказниках регіонального і місцевого значення, інших об’єктах природно-заповідного фонду.

При загальному обсязі реалізації майже 14 млрд грн за 2017 рік, загальна сума податків та інших обов’язкових платежів підприємств лісового господарства – понад 5 млрд гривень. Додатковий земельний податок прибавить до цієї суми від 3 до 10 млрд грн, залежно від рішення місцевих громад.

У такому випадку це призведе:

  1. До подорожчання щонайменше у 1,5-2 рази деревини, що реалізовується на ринку.
  2. Через високу вартість деревини більшість підприємств деревообробної промисловості будуть зупинені, а тому припинять роботу й лісогосподарські підприємства.
  3. До ризиків збільшення інтенсивності рубок, що може негативно вплинути на підвищення продуктивності, поліпшення якісного складу лісів і збереження біорізноманіття в лісах.
  4. До значного збільшення вартості утримання мисливських господарств.

Такої системи оподаткування, як передбачено даною поправкою, з урахуванням решти податків, що вже сплачуються, немає в ЄС та розвинених країнах світу.

У зв’язку з цим, до керівництва держави звернулися науковці, громадська рада при Держлісагентстві, Всеукраїнська громадська організація «Товариство лісівників України», Асоціація «Меблідеревпром», Українська асоціація деревообробного обладнання та Українське товариство мисливців і рибалок.

Підписанти звернення пропонують відмінити внесені зміни до законодавства, а для виправлення ситуації прийняти необхідні для розвитку лісового господарства законопроекти.

«Вважаємо, що створення фонду фінансування лісового господарства згідно з Указом Президента України №381/2017 від 21 листопада 2017 р. та проектів законів «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо удосконалення механізму фінансового забезпечення лісової галузі)» № 8239; «Про внесення змін до пункту 256.3 статті 256 Податкового кодексу України (щодо фінансового забезпечення лісової галузі)» № 8240; «Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2018 рік" (щодо фінансового забезпечення лісової галузі)» № 8246; ««Про внесення змін до Лісового кодексу України (щодо удосконалення механізму фінансового забезпечення лісової галузі)» № 8238 могли б вирішити питання фінансування здійснення комплексу заходів з охорони, захисту, розширеного відтворення лісів Півдня та Сходу, а до місцевих бюджетів можна направити 100% плати за спеціальне використання лісових ресурсів», - йдеться у зверненні.

Державне агентство лісових ресурсів України підтримує зазначені хвилювання та пропозиції науковців і громадськості.

У деяких областях місцеві громади вже почали приймати рішення щодо максимального (5% нормативної вартості 1 га лісових земель) відсотку сплати нового податку.

У зв’язку з цим, Держлісагентство звертається до народних депутатів України з проханням створити робочу групу у Парламенті для швидкого напрацювання необхідних змін, щоб врятувати лісове господарство України.

 

 

За інформацією

Державного агентства лісових ресурсів Ураїни

 

 

Лісівники Львівщини розпочали заготівлю шишок ялиці білої

30.08.2018

Цього року, вперше за останні три роки, ялиця біла рясно заплодоносила і лісівники приступили до заготівлі шишок, оскільки ялиця біла є однією з головних лісоутворюючих та затребуваних порід для лісовідновлення в Українських Карпатах на заміну похідних ялинових деревостанів.

З метою формування корінних ялицево-букових деревостанів в Карпатах, потреба у садивному матеріалі ялиці білої щорічно складає близько 2,5-3млн. шт. У зв’язку з тим, що ялиця біла рясно плодоносить один раз в 5-7 років, лісогосподарськими підприємствами заплановано провести заготівлю насіння в кількості більше 3,5 т, з якого частину буде висіяно в лісових розсадниках, а іншу залишено в холодильних камерах насіннєвого центру для зберігання на наступні роки.

Так, 29.08.2018 року відбулась перша поставка шишки ялиці білої державним лісогосподарським підприємством «Сколівське лісове господарство» у цех переробки ДП «Львівський лісовий селекційно-насіннєвий центр» обсягом 5700 кг шишок.

ДП «Львівський лісовий селекційно-насіннєвий центр» заплановано провести переробку близько 40 тон шишки ялиці білої в цьому сезоні.

Відділ лісового господарства
Львівського ОУЛМГ

Шановні краяни!

28.08.2018


Львівське обласне управління лісового та мисливського господарства спільно з Львівською обласною радою, Львівською обласною державною адміністрацією, Сколівською районною радою та Сколівською районною адміністрацією 15 вересня цього року на території ландшафтного парку палацу баронів Гределів у місті Сколе проводить міжнародний фестиваль «Мисливська ватра».

Метою заходу є розвиток та популяризація мисливської культури, ловецьких традицій, а також обмін досвідом у мисливській царині серед численних гостей з України та з-за кордону. У програмі:

10.00 год. Молебень у храмі Різдва Богородиці м. Сколе;

10.30. год. Освячення штандартів мисливських колективів;

10.45 год. Урочиста хода учасників фестивалю містом до палацу Гределів; 

11.30 год. Урочистості з нагоди «Дня працівника лісу».

13.00 год. ЗАХОДИ ФЕСТИВАЛЮ

1. Конкурс мисливських колективів. 

2. Мисливство очима художників та народних умільців, виставка, продаж картин, фотографій, виробів з дерева та шкіри, біжутерії та інших виробів.

3. Презентація книги Чудійовича І. Я. «Мисливська «Атлантида» Львівських Карпат».

4. Дитячі вікторини, конкурси і забави.

5. Виступи художніх етнічних та професійних колективів.

6. Мисливська музика.

7. Імітація голосів мисливських тварин.

8. Виводка мисливських собак.

9. Виставка експонатів мисливської таксидермії.

10. Виставка мисливських трофеїв.

11. Мисливська та бойківська кухня.

18.00 год. Підведення підсумків, оголошення результатів, вручення нагород переможцям.

20.00 год. Святкова вечеря біля «Мисливської ватри», народні гуляння, знайомства та братання мисливців, обмін досвідом тощо. 

Запрошуємо мисливські колективи до участі у конкурсній програмі.

Впевнені, - усім відвідувачам фестивалю буде цікаво і весело!

Організатори фестивалю


Лісівники Львівщини збираються на Всеукраїнські змагання вальників лісу

21.08.2018

30 серпня 2018 року на базі державного підприємства «Тетерівське лісове господарство» відбудуться 21-й Всеукраїнський конкурс-змагання вальників лісу та 10-й Всеукраїнський конкурс професійної майстерності «Кращий оператор гідроманіпулятора-2018».

Організатори: Державне агентство лісових ресурсів спільно з Товариством лісівників України.

У цьому році в змаганнях вальників лісу візьмуть участь 27 команд, серед яких і команда Львівщини. Нашу команду представлятимуть переможці обласних змагань, працівник ДП «Радехівське ЛМГ» Кухта Володимир Романович та працівник ДП «Сколівське ЛГ » Рибак Василь Васильович.

У конкурсі професійної майстерності операторів гідроманіпулятора, який проходить паралельно, візьмуть участь 12 осіб.

Вальники змагатимуться у п’яти конкурсних змаганнях: заміні пилкового ланцюга бензопили, комбінованому і точному розпилюванні колод, обрізуванні гілок та звалюванні дерев.

У лісових насадженнях держлісгоспів щоденно виконують роботу понад 20 тисяч лісорубів. Окрім того, такі ж роботи виконуються в аграрних, військових, лісопаркових та приватних господарствах. Таким чином, чисельність людей із лісозаготівельним інструментом в Україні сягає близько 40 тисяч чоловік. Лісозаготівельні роботи – це одна із категорій надзвичайно травмонебезпечних робіт, за рівнем травмонебезпечності вона знаходиться на одному рівні з роботами у вугільній промисловості. Гірка статистика свідчить: кожен мільйон кубометрів заготівлі деревини забирає одне людське життя. 

Робота вальника лісу не лише вкрай небезпечна, а й надзвичайно відповідальна. Адже від його майстерності залежить результат майже столітньої праці лісівників, які дбайливо з року в рік вирощували ліс, аби насадження були високоякісними. Майстерність роботи вальника дозволяє отримати із вирощеної деревини максимальний економічний ефект. Висока професійна майстерність, вміння передбачити результат, враховувати особливості кліматичних та погодних умов, сезонність – це фактори, які повинні враховувати у своїй роботі вальники лісу. 

Також у заході візьмуть участь: заступник Голови Державного агентства лісових ресурсів Володимир Бондар, Голова Товариства лісівників України Юрій Марчук, керівництво Київської облдержадміністрації, фахівці лісової галузі, представники органів місцевої влади.

Місце проведення: 56 квартал Тетерівського лісництва державного підприємства «Тетерівське лісове господарство» (75-й км автодороги Київ-Ковель).

Початок змагань: 30 серпня о 08:30 год. 

Акредитація представників ЗМІ до 17:00 год. 29 серпня за тел.: 095-445-75-50, (044) 234-23-48 або на електронну адресу: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. (зазначити ПІБ, назву ЗМІ та контактний телефон).

Для журналістів буде організовано трансфер. Від’їзд від будівлі Держлісагентства (вул. Шота Руставелі, 9-а) 30 серпня о 07:00 год.

Прес-служба Львівського ОУЛМГ

За інформацією

Державного агентства лісових ресурсів Ураїни

Збільшення обсягів переробки деревини

07.08.2018

 

У Львівському обласному управлінні лісового та мисливського господарства переробкою низькосортної деревини займаються 15 лісогосподарських підприємств.

Загальний обсяг переробки на власних виробничих потужностях за І-ше півріччя 2018 року склав 94188 м3, що на 11 тис. м3 більше ніж у І-му півріччі 2017 року (+13%). Для переробки переважно використовується низькосортна, сухостійна деревина, будліс, баланси, тарний кряж. Також переробляються відходи лісопиляння: горбиль – під заготовки для європіддонів, кускові відходи – для виготовлення технологічної тріски.

Найбільше у І-му півріччі 2018 року переробили: ДП «Бродівське ЛГ» – 28098 м3 та ДП «Славське ЛГ» –22519 м3 деревини.

Випущено товарної продукції на суму 144096,9 тис.грн., що на 40634 грн. більше, ніж у І-му півріччі 2017 року (+39%).

В цехах підприємств Львівського ОУЛМГ виготовляють пиломатеріали необрізні та обрізні, заготовки пиляні, заготовки для європіддонів, шпали, технологічну тріску та дрова колоті.

На переробці деревини зайнято 499 працівників.

Відділ лісових ресурсів, машин
та технологій Львівського ОУЛМГ


Біологічна пожежа: площа всихання дерев становить майже 400 тисяч гектарів

07.08.2018

 

В останні роки спостерігається значне збільшення обсягів всихання соснових лісів Полісся. Осередки масового всихання вже охопили Волинську, Житомирську, Київську, Львівську, Рівненську, Хмельницьку, Черкаську, Чернігівську області та продовжують збільшуватись по всій території України. Про це йшлося під час колегії Державного агентства лісових ресурсів України.        

Так, станом на сьогодні загальна площа всихання становить 395,4 тисяч га, з яких соснові насадження на площі майже 200 тисяч га,  що вже перевищує річні показники минулого року.

Всихання ялинників у Карпатському регіоні існує давно, але залишається актуальним і сьогодні. Попри всі зусилля лісівників, на площі близько 30 тисяч га цей процес має негативну тенденцію до зростання.

 «У травні цього ороку ми фіксували всихання на площі близько 350 тисяч гектарів, до серпня воно збільшилося майже на 50 тисяч гектарів. Біологічна пожежа поширюється геометричною прогресією, і лісівники мають давати їй відсіч. Заходи не популярні, але вкрай необхідні», - зазначив заступник Голови Держлісагентства Володимир Бондар.

Як було зазначено на колегії, за перше півріччя 2018 року лісогосподарськими підприємствами галузі було проведено заходів з поліпшення санітарного стану лісів на площі більше 70 тисяч га загальною масою 3,4 млн куб. метрів.

Окрім того, підвідомчі лісогосподарські підприємства розробляють насадження, які були уражені внаслідок сильних поривів вітру (вітровали, буреломи). Станом на 1 липня розроблено 6,6 тис. га що становить 74% від загальної площі (8,9 тис. га).

Зазначимо, що в Україні, як і в багатьох інших країнах світу, стрімко поширюється масове всихання хвойних лісів, пов'язане зі зміною клімату, зокрема, глобальним потеплінням. Температура підвищується і зменшується кількість опадів, через це знижується рівень ґрунтових вод. У зв'язку з цим, дерева втрачають опір до заселення шкідливими комахами, зокрема, короїдами.

Зокрема, поширений в Україні верхівковий короїд знищує дерево під корою, воно починає синіти зверху до низу.

 

Більш детально можна прочитати тут:

Лісівники вживають всіх заходів для боротьби з масовим всиханням лісу, - Володимир Бондар (ФОТО + ВІДЕО)

 

 

Лабораторне обладнання з Туреччини допоможе упереджувати поширення "біологічної пожежі", - Володимир Бондар на Харківщині (ВІДЕО)

 

 

Інформаційно-аналітичні матеріали до науково-практичної конференції з питань напрацювання заходів попередження поширення шкідників і хвороб лісу

 

 

 

На фото – процес синіння деревини в результаті пошкодження короїдом. Можна побачити, що пеньок дерева може бути ще здоровим, однак вище стовбур вже синіє та відмирає.

 

 

 

 

 

dklg.kmu.gov.ua

   

Результати роботи рейдових бригад лісогосподарських підприємств Львівського ОУЛМГ

01.08.2018

 

Працівники державної лісової охорони державних лісогосподарських та лісомисливських підприємств, які належать до сфери Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства, постійно проводять рейдову роботу з охорони державного лісового фонду та державного мисливського фонду.

На даний час, вісімнадцятьма рейдовими бригадами лісогосподарських підприємств проведено 824 рейди з охорони лісу та державного мисливського фонду. В результаті проведеної роботи складено 264 протоколи (сума штрафів становить 33,7 тис.грн., сума завданої шкоди -1294,9 тис.грн.).

20 липня 2018 року, працівниками державної лісової охорони Вовченського лісництва ДП «Турківський лісгосп» в кварталі №20 Вовченського лісництва виявлено самовільну рубку лісу породи ялиця в кількості 11 шт., кубомасою 8,67 м3, сумою збитків 65936,04 грн. Лісопорушника виявлено та встановлено на місці, ним виявився житель села Верхня Яблунька Турківського району. На лісопорушника складено протокол про адміністративне правопорушення вимог лісового законодавства. Матеріали по лісопорушенню передані в Турківське відділення поліції, для вжиття заходів та притягнення до відповідальності.

 

Відділ охорони, захисту лісу
та мисливського господарства
Львівського ОУЛМГ

 

 

Лісівники-пенсіонерам

01.08.2018

 

Державними лісогосподарськими підприємствами Львівської області сплачено за 6 місяців 2018 року єдиного соціального внеску (ЄСВ) на суму 39,4 млн.гривень.

У порівнянні з попереднім роком сплачено більше на 9,7 млн.гривень.
ЄСВ є похідним збором від нарахування заробітної плати лісогосподарськими підприємствами області та використовується, як джерело для виплати пенсій.

Найбільшими платниками ЄСВ є:


♦ ДП «Бродівське ЛГ» - 8,2 млн.грн.

♦ДП «Славське ЛГ» - 3,8 млн.грн.

♦ДП «Радехівське ЛГ» - 3,2 млн.грн.

♦ДП «Дрогобицьке ЛГ» - 3,1 млн.грн.

Відділ бухгалтерського обліку та звітності
Львівського ОУЛМГ

 

Відтворення лісів на Львівщині

31.07.2018

 

Незважаючи на короткі весняні агротехнічні строки державними лісогосподарськими підприємствами Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства посаджено 973,1 га лісових культур, що становить 120,4% до плану весни. Поряд з цим проведено доповнення існуючих лісових культур на площі 1533 га.

Під час проведення таких робіт було висаджено понад 12 млн. шт. сіянців та саджанців деревних порід (сосни звичайної, ялиці білої, модрини європейської, дуба звичайного, бука лісового, клена явора, вільхи чорної та інших).

На лісових ділянках, пройдених вибірковими та поступовими рубками головного користування, завдяки застосуванню природозберігаючих технологій лісозаготівель вдалося досягнути якісного природнього відновлення лісу на площі 1051 га. На площі 284 га проведено заходи зі сприяння природньому відновленню. 

Відтак у першому півріччі поточного року на землях держлісфонду було відтворено ліси на площі 2024,1 га.

 

Відділ лісового господарства

Львівського ОУЛМГ
 

Володимир Бондар: Скандал навколо британського дослідження був інспірований

 

Заступник Голови Державного агентства лісових ресурсів України Володимир Бондар у своєму інтерв’ю на запитання журналіста стосовно оцінки розслідування британської неурядової організація Earthsight щодо неконтрольованого експорту лісу в Європу вказав, що у Держлісагенстві з’ясували, на підставі яких документів ця організація оприлюднила звернення і проаналізували наслідки.

Зі слів Володимира Бондаря, організація знаходиться в Великобританії і була зареєстрована в 2015 році. Він підкреслив, що вона складається лише з однієї людини – директора, який, на його думку не є фахівцем. Самі ці факти говорять про те, що це дослідження можна брати до уваги лише частково, — впевнений заступник Голови Державного агентства лісових ресурсів.

«Якщо брати подальше бачення і долю цієї організації, то ми зіштовхнулися з наступними фактами. Цей директор організації чи його представники неофіційно зв’язувалися з нашими громадськими організаціями, громадськими активістами, які надавали їм свої дані. Хто ці активісти, які дані вони надавали, нам невідомо, але сказати, що це офіційні дані щодо вирубки, щодо експорту ми сьогодні не можемо. Вони не користувалися державними офіційними даними», — вказав Володимир Бондар.

Заступник Голови Державного агентства лісових ресурсів відзначив, що розслідування побудовано на припущеннях, на здогадках, на висловленнях неофіційних осіб, які ніяких доказів не дають.

«Будувати серйозну політику, або відношення до держави на таких фактах та аргументах, мені здається неправильно. Мало того, почали виступати громадські активісти, які говорять, що дані, які в них взяли, вони перекручені, вони не відповідають дійсності, вони сфальсифіковані», — повідомив Володимир Бондар.

На думку заступника Голови Держлісагентства, скандал навколо розслідування був кимось інспірований, і комусь безпосередньо вигідний.

«Не дивно, що він спричинив таку реакцію з боку, в тому числі, урядових структур. Але реакція є, і сподіваюся, що наші лісогосподарські підприємства зможуть довести свою невинуватість. Наскільки мені відомо, всі лісогосподарські підприємства працювали абсолютно в законній площині, і якщо відбувався експорт, він був за всіма законами України», — наголосив Володимир Бондар.

 25.07.2018

dklg.kmu.gov.ua

Посилення боротьби з контрабандою потрібно, але деякі правки до законодавства порушують міжнародні зобов'язання України, - Володимир Бондар про Закон щодо додаткового мораторію на експорт дров

 

Президент України ветував прийнятий Верховною Радою України 3 липня 2018 року Закон України «Про внесення змін до Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження українських лісів та запобігання незаконному вивезенню необроблених лісоматеріалів».

Зокрема, Законом тимчасово, строком на 8 років з дня набрання ним чинності, забороняється вивезення за межі митної території України в митному режимі експорту деревини паливної (товарна позиція 4401100000 згідно з УКТЗЕД) (пункт 2 розділу ІІ).

«Підтримуючи необхідність здійснення заходів для збереження українських лісів та запобігання незаконному вивезенню необроблених лісоматеріалів, слід зауважити, що запровадження такої заборони не відповідає міжнародним зобов'язанням України, взятим згідно із Протоколом про вступ України до Світової організації торгівлі, ратифікованим Законом України від 10 квітня 2008 року № 250–VI. Відповідно до статті XI Генеральної угоди з тарифів і торгівлі 1994 року ніякі заборони чи обмеження, крім мит, податків, чи інших зборів, чи то у формі квот, імпортних або експортних ліцензій чи інших заходів, не повинні встановлюватися або застосовуватися будь-якою стороною щодо імпорту будь-якого товару, який походить з території будь-якої іншої сторони, або щодо експорту чи продажу на експорт будь-якого товару, призначеного для ввезення на територію будь-якої іншої сторони», - йдеться у пропозиціях Президента.

Це також не узгоджується із зобов'язаннями України за Угодою про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони, ратифікованою Законом України від 16 вересня 2014 року № 1678–VII. Згідно зі статтею 35 названої Угоди жодна Сторона не повинна запроваджувати або зберігати в силі будь-які заборони чи обмеження або заходи еквівалентної дії щодо імпорту будь-якого товару іншої Сторони або експорту чи продажу для експорту будь-якого товару, призначеного для території іншої Сторони, за винятком випадків, передбачених в цій Угоді або відповідно до Статті XI ГАТТ 1994 та її приміток щодо тлумачення.

«Ураховуючи викладене, запроваджувана Законом тимчасова, строком на 8 років, заборона вивезення за межі митної території України в митному режимі експорту деревини паливної (товарна позиція 4401100000 згідно з УКТЗЕД) не може бути підтримана. Тому пропоную пункт 2 розділу ІІ Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження українських лісів та запобігання незаконному вивезенню необроблених лісоматеріалів" виключити, встановивши захисні заходи, спрямовані на збереження українських лісів, застосування яких відповідатиме міжнародним зобов’язанням України», - запропоновано в пропозиціях Президента України.

За словами заступника Голови Державного агентства лісових ресурсів Володимира Бондаря, Президент і Адміністрація Президента пояснили свої дії чітко і конкретно.

«Президент виступає за посилення боротьби з контрабандою, в тому числі і лісу, але в закон були внесенні між першим і другим читанням різні поправки, які порушують міжнародні зобов’язання України. І з точки зору Президента, ця річ має бути виправлена», - сказав він.

Також Володимир Бондар зазначив, що фахівці Держлісагентства досить довго працювали над цим законом разом із розробниками: «Наші аргументи були наступні. Потрібно врахувати, яка сировина не переробляється в Україні. Вона сьогодні не переробляється в Україні, вона не буде перероблятися і завтра. А тому треба розуміти часові рамки, які треба дати нашим підприємствам для того, щоб вирішити питання цієї сировини. Інакше вона просто буде нагромаджуватися на складах і в певний час підприємства лісогосподарські припинять свою роботу».

Щодо заборони експорту дров заступник Голови відомства повідомив: «Це питання не тільки власне дров, але й похідної продукції. Ми говоримо про щепу, ми говоримо про пілети, ми говоримо про дрова колоті, це продукти переробки, в тому числі і дрова колоті, тому що вони проходять через відповідні дровоколи, це обладнання дороговартістне, яке було завезено в Україну. І якщо, наприклад, брати Закарпатську область зокрема, то наскільки мені зрозуміло, більше 500 людей займаються виробництвом і експортом цієї продукції. Ці метрові дрова ніяк не можуть бути класифіковані, як діловий ліс. Тому мені здається, ці речі треба поправити в законі, виправити і винести їх з-під заборони експорту. Тому що в даному випадку це буде шкодити українській економіці».

 25.07.2018

dklg.kmu.gov.ua

Володимир Бондар взяв участь у робочій нараді з питань ефективного лісокористування в гірських лісах

20.07.2018

 

Держлісагентство взяло активний курс на перехід до європейської системи заготівлі лісу, яка сприятиме невиснажливому лісокористуванню. Зокрема, це перехід від суцільних до вибіркових та поступових систем рубок. Про це йшлося під час робочої наради з питань ефективного лісокористування в гірських лісах, яка відбулася на Франківщині 18 липня 2018 року.

У нараді взяли участь заступник Голови Держлісагентства Володимир Бондар, начальник Івано-Франківського ОУЛМГ Руслан Осташук, президент ПрАТ «Серін-ліс» Клаудіо Паскуале, генеральний директор ПрАТ «Серін-ліс» Юрій Рожко, директор УкрНДІгірліс Олексій Голубчак, директор ДП «Делітинське лісове господарство» Михайло Попович.

Володимир Бондар підкреслив, що впровадження у лісогосподарську практику вибіркових та поступових систем рубок із удосконаленими технологіями лісозаготівель сприяє формуванню природних лісів, підвищенню їхньої стійкості та забезпечує постійне функціонування лісів, а також більш ефективне використання лісових ресурсів.

«Однак, для переходу на такі методи заготівлі потрібна нова техніка, нове обладнання. Воно досить дороговартісне. Зараз державні лісогосподарські підприємства не можуть розвивати за власні кошти технології, які необхідні при веденні лісогосподарських робіт у гірській місцевості. Наші підприємства не можуть залучати потужну техніку, закупити канатні установки в потрібній кількості. Тому, якщо можливо до вирішення цих проблем задіяти на взаємовигідних умовах бізнес, то це одна з можливостей виходу із ситуації, що склалася», - наголосив заступник Голови Держлісагентства.

Володимир Бондар оглянув промислову базу ПрАТ «Серін-ліс», де ознайомився з промисловими спорудами та сучасними технологічними процесами глибокої переробки деревини. Клаудіо Паскуале та Юрій Рожко презентували діяльність та програму розвитку підприємства, а також розповіли про можливості міжнародної співпраці. Детальніше сторони зупинилися на ефективності міжнародних проектів з удосконалення лісопромислового виробництва та розробили принципи соціального партнерства у розвитку територій. У підсумку ухвалили рішення про створення модельної території раціонального лісокористування у гірських лісах на базі Делятинського лісгоспу.

Окрім того, заступник Голови Держлісагентства відвідав еколого-просвітницький центр «Діброва», де заклав капсулу з нагоди будівництва музею лісорубів та зустрівся з директорами лісогосподарських підприємств Франківщини.

dklg.kmu.gov.ua

26 червня відбудеться засідання Громадської ради при Львівському ОУЛМГ

22.06.2018


Оголошення Членам Громадської ради

при Львівському обласному управлінні лісового та мисливського господарства

26 червня 2018 року об 11.00 год. в залі засідань управління відбудеться засідання Громадської ради при Львівському обласному управлінні лісового і мисливського господарства з наступним порядком денним:

1. Про санітарний стан лісових насаджень та виконання заходів щодо ліквідації осередків масового всихання лісів 

Доповідає: Перший заступник начальника управління Целень Я.П.

2. Про доступ до публічної інформації з електронного обліку деревини.

Доповідає: Головний інженер управління Гром’як Ю.О.

3. Різне.

Голова Громадської ради
при Львівському ОУЛМГ 
Миклуш С. І


На Львівщині масово всихають сосни

  

Впродовж останніх трьох років в насадженнях лісогосподарських підприємств Львівського ОУЛМГ всихають соснові насадження.

Науковці кажуть, що головним чином це викликане еколого-кліматичними факторами, глобальним потеплінням на планеті, зменшенням опадів, зниженням рівня ґрунтових вод та підвищенням температурного режиму.

Лісівники помічають, що спочатку всихають окремі дерева, далі – цілі групи дерев, а на кінцевій стадії розвитку хвороби - всихання охоплює значну частину деревостану.

«Наслідками цього є погіршення санітарного стану соснових насаджень. Деревина втрачає технічну придатність через «посиніння», а відтак і ринкову вартість. Крім того, це створює ще й загрозу збільшення чисельності шкідників та поширення їх на суміжні ділянки деревостану».

На жаль, на сьогодні ефективних методів боротьби з цим явищем не знайдено.

Станом на 1 січня поточного року було виявлено осередки всихання сосни на площі понад 3 тис.га. З початку року розроблено 2,8тис.га всихаючих соснових насаджень, що становить 85 %.

Для вивчення цих процесів всихання соснових насаджень та напрацювання рекомендацій господарювання, 20 червня 2018 року на базі ДП «Жовківський лісгосп» відбудеться семінар по питанню всихання соснових насаджень за участю науковців, представників Державного спеціалізованого лісозахисного підприємства «Львівлісозахист», лісівників, органів місцевого самоврядування, громадськості та представників засобів масової інформації.

Початок семінару о 10-00год. за адресою: Великомостівське лісництво, Сокальський р-н, м. Великі Мости, вул. Кримська, 9.

Львівське обласне управління лісового та мисливського господарства запрошує громадських активістів, представників засобів масової інформації і всіх небайдужих громадян прийняти участь у роботі семінару.

Для тих, хто бажає поїхати в м. Жовква транспортом управління необхідно повідомити Львівське ОУЛМГ до 12-00год. 19 червня 2018 року.

Акредитація ЗМІ за тел. (032) 297-61-21 (Роман Музика, Христина Шаваринська).

 


Прес-служба Львівського ОУЛМГ

14.06.2018р.

  

Студенти-екологи відвідали ДП "Стрийський лісгосп"

 

     ДП "Стрийський лісгосп", в особі лісничого Федорківа Василя Юрійовича, гостинно прийняло студентів-екологів Національного лісотехнічного університету України на одноденну екскурсію в межах проведення практики з дисципліни «Лісомеліорація девастованих ландшафтів». 7 червня 2018 року десять студентів-екологів з керівником, доцентом кафедри екології Башуцькою У.Б., ознайомились з основними напрямками діяльності Задеревацького лісництва: принципами переформування існуючих насаджень, особливостями лісозаготівлі та лісовідновлення в різних умовах місцезростання, маркування та обліку деревини, проблемами всихання дуба черещатого та іншими практичними аспектами діяльності лісового господарства.

     Цікаво було спостерігати роботу лісового трактора, експлуатацію лісових доріг у практиці. Багато заданих питань стосувалися лісовідтворення природним і штучним способами, організації мисливського господарства, пошкодження природного поновлення дичиною. Приємні враження залишилися від екскурсії містом Моршин.

     Як зазначає студент групи Ростислав Куртяк, отримані знання забезпечують розуміння складних процесів на шляху формування стійких насаджень з акцентом на природне поновлення основних лісотвірних порід і будуть корисними у майбутній професійній діяльності інженера-еколога. Щиро дякуємо Василю Юрійовичу за роботу із студентською молоддю!

  

Фото1. Початок робочого дня

 

 

Фото 2. Дискусія про мисливське господарство

 

Фото 3. Екскурсія містом Моршин

 

 

Фото 4. Завершення робочого дня

 

Адміністрація ДП "Стрийський лісгосп"

14.06.2018р.


На сторожі лісу

 

Перед засіданням колегії Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства, яке відбулось 27 квітня, було проведено огляд транспортних засобів державних лісогосподарських підприємств, які використовує державна лісова охорона для патрулювання лісових масивів та мисливських угідь.

Керівники рейдових груп доповідали про технічний стан та оснащення автомобілів, в тому числі GPS-трекерами, забезпечення форменим одягом, засобами зв’язку та спецзасобами захисту.

Із всіх оглянутих автомобілів та укомплектування кращий був автомобіль та рейдова група ДП «Стрийський лісгосп». Вони були забезпечені форменим одягом з відповідними знаками відмінностей державної лісової охорони, укомплектовані засобами зв’язку (переносними раціями, мобільними телефонами, біноклями, теплевізорми, сертифікованими засобами фото-, відео фіксації, нагрудними камерами та спецзасобами захисту).

 

 

 

Окрім цього, при патрулюванні лісових масивів в пожежонебезпечний період рейдові автомобілі додатково укомплектовуються ранцевими лісовими оприскувачами, каністрами з водою, спецодягом, засобами пожежогасіння, що дає можливість рейдовим групам виконувати різні завдання.

За підсумками огляду всім державним лісогосподарським підприємствам було рекомендовано провести дооснащення автомобілів та забезпечити працівників державної лісової охорони достатніми засобами зв’язку та спецзасобами захисту. Через 3 місяці буде проведено повторний огляд транспортних засобів та рейдових груп.

 

 

Відділ охорони, захисту лісу
та мисливського господарства
Львівського ОУЛМГ

03.05.2018

  На Львівщині проведено обласний конкурс на краще учнівське лісництво

Сьогодні, 19 квітня 2018 року Львівським обласним управлінням лісового та мисливського господарства спільно з Львівським обласним центром еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді та Департаментом освіти і науки Львівської обласної державної адміністрації, Львівською обласною організацією товариства лісівників України, за участі викладачів Національного лісотехнічного університету України на базі Лісівничого еколого-просвітницького центру Львівського лісгоспу проведено обласний етап Всеукраїнського конкурсу учнівських лісництв.

З вітальним словом до учасників виступили: начальник Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства Дейнека Анатолій Михайлович, перший заступник начальника Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства Целень Ярослав Павлович, директор Львівського обласного еколого-натуралістичного центру Кийко Андрій Олександрович, завідувач кафедри ботаніки, деревинознавства та недеревних ресурсів лісу НЛТУ України, доктор сільськогосподарських наук Осадчук Леонід Семенович.

В конкурсі змагалися 18 шкільних лісництв області.

Учнівські лісництва представили: виставку-презентацію досягнень учнівських лісництв; творчий звіт-презентацію учнівських лісництв та відкритий захист науково-дослідницьких робіт у галузі лісового господарства.

 

В журі працювали науковці Львівського Національного лісотехнічного університету України: завідувач кафедри ботаніки, деревинознавства та недеревних ресурсів лісу НЛТУ України, доктор сільськогосподарських наук Осадчук Леонід Семенович, доцент кафедри лісової таксації Хомюк Петро Григорович, доцент кафедри лісових культур та лісової селекції Жмурко Сергій Васильович, кандидат сільськогосподарських наук, доцент кафедри лісівництва Тереля Іван Петрович, доцент кафедри ландшафтної архітектури Дудин Роман Богданович та педагоги Львівського обласного центру еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді.

За рішенням журі конкурсу були визначені переможці учнівських лісництв та нагороджені грамотами та подяками Департаменту освіти і науки Львівської ОДА, Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства, кубками та цінними подарунками:

 

І місце

Учнівське лісництво Бродівської ЗОШ І-ІІІст. №4

 

ІІ місце

- Учнівське лісництво Труханівської ЗОШ І-ІІІст. Сколівського району

- Учнівське лісництво Сколівської академічної гімназії

ІІІ місце

- Соснівське учнівське лісництво Червоноградської ЗОШ І-ІІІст. №14

- Учнівське лісництво Костенівського НВК «ЗНЗ І-ІІІст. - ДНЗ» Перемишлянського району

- Учнівське лісництво Тухлянського НВК «СЗШ-гімназія» Сколівського району

- Учнівське лісництво Лапаївської ЗОШ І-ІІІст. Пустомитівського району


Колектив Бродівської ЗОШ І-ІІІст. №4 буде представляти Львівську область у фінальному етапі Всеукраїнського конкурсу учнівських лісництв у вересні 2018 року в м. Суми.

Львівське обласне управління лісового та мисливського господарства вітає всіх учасників та переможців конкурсу!

 


Адміністрація ЛОУЛМГ

19.04.2018

{PAGEBREAK}



Підтримка Акції «Сади Героїв»

       На підтримку проведення Еко-патріотичної акції «САДИ ГЕРОЇВ» з нагоди відзначення Дня Землі та вшанування героїв АТО Стрийською районою радою, за участю громадської організації «Молодь Стрийщини» від державного підприємства "Стрийське лісове господарство" надано саджанці в кількості 430 штук вирощені у власному господарстві.

 

    В рамках проведення Акції 16-17 квітня 2018 р. у населених пунктах Стрийського району, зокрема  с.Угольна, с. Бережниця,  с.Лотатники, с. Лисовичі, с.Сихів, с. Подорожнє, с.Верчани, с.Ходовичі, с.Великі Дідушичі, с. Малі Дідушичі висадженно дерева (дуба звичайного, клена, ясена, липи,берези) за участю представників органів державної влади та відділу освіти Стрийського району, громадських організацій, учнів шкіл, патріотичної молоді, працівниками державної лісової охорони Дашавського, Задеревацького, Лисовицького, Лотатницького та  Подорожненського лісництв, громадських активістів та інших небайдужих громадян.

Адміністрація ДП "Стрийський лісгосп"

18.04.2018


Долучаємось до загальнообласної толоки – 2018!

 

Відповідно до розпорядження голови Львівської обласної державної адміністрації від 05 березня 2018 року №191/0/5-18 «Про проведення місячника озеленення, прибирання та благоустрою і Дня довкілля» 31 березня 2018 року проходитиме загальнообласна толока.

Лісівники ДП «Стрийський лісгосп» долучились до проведення толоки, та в рамках даного заходу 30-31 березня провели прибирання територій контор лісгоспу та лісництв, садиб, упорядкування джерел в межах держлісфонду, придорожніх насаджень тощо.

Зокрема 31 березня силами державної лісової охорони Роздільського лісництва на чолі лісничого М.А. Дейнеки та Стільського лісництва на чолі Ю.С. Пелиньо провели прибирання території від побутового сміття навколо джерела в кв.78 Роздільського лісництва, що прилягає до автодороги смт. Ст.Розділ – с. Дуброва;

 

прибирання території держлісфонду біля місця зупинки (з’їзду) протяжністю близько 200 м вздовж автодороги Ст.Розділ – Н.Розділ

  

та прибирання території контори Роздільского лісництва.

Також цього дня в придорожній смузі протяжністю біля 2 км, що примикає до держлісфонду Задеревацького лісництва, в межах населених пунктів с. Баня-Лисовицька та м.Моршин, спільними зусиллями державної лісової охорони Задеревацького лісництва – лісничого В.Ю. Федорківа, пом.лісничого Т.В. Смика,  сільського голови Лисовицької сільської ради М.М. Магаса та депутатів сільради М.А. Сидорова, М.Б. Магаса, Б.І. Стефанківа, Д.П. Бацюцяк проведено благоустрій біля автобусної зупинки та прибрано від побутового сміття.

 

Силами державної лісової охорони відповідних лісництв проведено упорядкування 7 – ми територій лісництв та садиб ДП «Стрийський лісгосп».

 

Адміністрація ДП «Стрийський лісгосп»

31.03.2018 р.


21 березня – Міжнародний день лісів

 

У 2012 році Генеральною Асамблеєю ООН офіційно проголошено 21 березня Міжнародним днем лісів. 

Сама традиція святкування Дня лісу була заснована ще в 1971 році під час загальних зборів Європейської конфедерації сільського господарства, метою яких було обговорення важливості вміння цінувати значення власних лісових ресурсів. Так і зародилася ідея проголошення Всесвітнього дня лісівництва, яка одразу ж була підтримана Організацією ООН з питань продовольства і сільського господарства. День лісу відзначає внесок лісів та лісового господарства у життя суспільства. Щороку в цей день фахівці з усього світу обговорюють користь лісу, товарів та послуг, отриманих з лісу; люди можуть дізнатися про стале управління лісами, невиснажливе використання лісових ресурсів (без завдання шкоди лісовим екосистемам) з метою їх збереження для майбутніх поколінь.

Цього року Міжнародний день лісів проходитиме під загальним гаслом «Ліси та населені пункти».

Саме з цього дня 21 березня стартує акція Державного агентства лісових ресурсів України«Майбутнє лісу у твоїх руках», яка триватиме до 21 квітня - Дня Довкілля.

У 2018 році лісівникам Львівщини необхідно виконати значний обсяг робіт по лісовідновленню. Заплановано створити лісові культури на площі 991,4га та забезпечити природне поновлення лісу на площі 1133га. Тому під час проведення заходів Акції усі бажаючі отримують додаткову можливість ознайомитися з особливостями ведення лісового господарства та особисто долучитися до процесу садіння дерев.

Щороку учасниками Акції є учнівська та студентська молодь, представники громадських організацій, громадськості, органів влади та засобів масової інформації. 

У 2017 році активно долучились до заходів Акції депутати Львівської обласної ради, працівники структурних підрозділів Львівської обласної державної адміністрації, прокуратури області та члени Громадської ради при Львівському ОУЛМГ. У цей період лісівники спільно з усіма бажаючими також підтримали такі заходи акцій: «За чисте довкілля», «День зустрічі птахів», всесвітню ініціативу "Дерева миру", акції «Отчий ліс» у ДП «Старосамбірське ЛМГ» та "Посади калину - символ України" на території НПП «Сколівські Бескиди».

Висловлюємо надію, що проведення Акції «Майбутнє лісу у твоїх руках-2018», відзначення Міжнародного дня лісів та Дня Довкілля приверне увагу кожного громадянина до нашого спільного завдання – зберегти й примножити природні багатства рідної Землі. 

На даний час вже виявили бажання долучитись до заходів Акції учасники Академічного симфонічного оркестру «INSO-Львів». Вони планують приєднатись до посадки лісових культур на одному з державних лісогосподарських підприємств Сколівського району. А також члени Громадської ради при Львівському обласному управлінні лісового та мисливського господарства.

Більш детально з основними заходами Акції, часом і місцем проведення, можна ознайомитись у «Орієнтовному плані проведення заходів Акції «Майбутнє лісу у твоїх руках – 2018» підприємствами Львівського ОУЛМГ», який розміщено на сайті обласного управління. 

Плани заходів Акції також висвітлені на сайтах державних лісогосподарських підприємств Львівського ОУЛМГ. Щоб долучитися до заходів Акції необхідно звернутися безпосередньо до лісгоспу або до обласного управління за телефоном відділу лісового господарства Львівського ОУЛМГ 297-61-21. 

Лісівники Львівщини запрошують Вас долучитись до заходів Акції і посадити своє дерево!

Прес-служба Львівського ОУЛМГ

 21.03.2018 року

   

 

ДОПОМОЖЕМО ПТАХАМ!

19.03.2018


До нас прийшла довгоочікувана весна. Ознакою весни є приліт перелітних птахів. Життя людей нерозривно пов’язане з птахами. Птахів називають санітарами лісів, полів, садів. Вони знищують комах, поїдають насіння бур’янів, захищають природу від шкідників. За підрахунками вчених орнітологів ластівка за літо з’їдає близько мільйона шкідливих комах, кожний грак за день знищує до 400 шкідників. Зозуля може з’їсти за годину до сотні волохатих гусениць, яких не їдять інші птахи. Відомо, що сова знищує не менше тисячі гризунів щороку. 

Більша частина птахів нашого краю є перелітними і на зиму вони відлітають у вирій. З приходом весни повертаються на насиджені місця додому. Одними з перших повертаються із теплих країв на батьківщину зозулі, жайворонки та білі плиски. У березні прилітають хижі птахи шуліки, яких занесено до Червоної книги України. За ними слідом – мартини, дикі качки, білі лелеки. Хоча ще холодно, але з’являються нарядні зяблики. Наприкінці квітня прилітають ластівка, соловейко і вивільга, останніми прилітають стрижі.

Майже всі птахи їдять два рази в день: рано і ввечері, а хижі — один раз у день. В холодну пору року багатьом птахам доводиться складно з їжею. 

Цього року за прогнозами синоптиків з п’ятниці 16 березня очікується значне похолодання, сніг та пониження температури до -15 градусів, яке буде тривати більше тижня.

Від таких кліматичних умов потерпають звірі а ще більше перелітні птахи, які вже повернулися з вирію у рідні краї. Деякі з них опиняться на грані виживання. 
При низьких температурах, сніговому покриві та замерзлих водоймах птахи не в стані самостійно добути собі природні корми, які стають для них практично недоступними.

А ще гірше, що на снігу їм не сховатися, сніг обмежує їхні маскувальні можливості, і їм важко уникати нападів хижаків. Ще в гіршому становищі опиняться перелітні птахи, особливо ті, які уже прилетіли. В першу чергу це лелеки та водоплавні зокрема дикі качки та гуси. 

Вони найбільше потребують кормів, тепла і захисту. Щоб вижити, вони змушені скупчуватись поблизу населених пунктів, збиватися у зграї в пошуках корму і захисту. В такій ситуації вони стають легкою здобиччю, як для хижаків, так і для браконьєрів. Людина, яка здатна в такій ситуації підняти руку, на птахів, які опинилися в біді і потребують допомоги від людини, це вже навіть не браконьєр, а злочинець.

Птахи дуже чуткі і лякливі. При найменшій тривозі намагаються врятуватися втечею. Але при втечі вони знесилені попадають в сніговий полон, з якого не в змозі вибратися. Така втеча призводить до їхнього виснаження, переохолодження і загибелі. Щоб цього не сталося, потрібно всією спільнотою зробити все можливе, щоб врятувати птахів рідного краю.

Львівське обласне управління лісового та мисливського господарства звертається до всіх користувачів мисливських угідь області, та до всіх громадян кому не байдужа доля перелітних птахів, залучитися до їхньої підгодівлі та охорони.

Сьогодні кожен мисливець, кожен еколог, студент, природолюб, кожен учень шкільного лісництва - має стати прикладом для інших громадян, та довести своїми діями небайдужість до птахів, які опинилися на грані виживання, залучити до цієї справи рідних, друзів та знайомих.

Не будьте байдужими!


У додатку рекомендації орнітологів та науковців, як правильно годувати птахів.


Львівське обласне управління

лісового та мисливського господарства


Акція “Майбутнє лісу в твоїх руках - 2018” - стартує!

Щоб привернути увагу громадськості та молоді до такого важливого та відповідального процесу, як створення та збереження лісів навесні вже не одний рік поспіль під егідою Державного агентства лісових ресурсів України проводиться Всеукраїнська акція “Майбутнє лісу в твоїх руках”. 

  Акція «Майбутнє лісу у твоїх руках-2018» проводиться з 21 березня (Міжнародний день лісів) до Дня довкілля, який цього року в Україні припадає на  21 квітня.

Учасниками Акції є учнівська та студентська молодь, представники громадських організацій, громадськості, органів влади, засобів масової інформації.

Головною метою Акції є виховання у підростаючого покоління шанобливого ставлення до природи, забезпечення зацікавленості у збереженні лісових насаджень, дотримання правил поведінки в лісі, роз’яснення широким колам громадськості важливості створення лісових насаджень, ознайомлення та надання можливості учнівській молоді, представникам громадськості взяти участь у створенні лісів, підвищення довіри громадськості до діяльності лісогосподарської галузі. 

Лісівники ДП”Стрийський лісгосп” щорічно беруть активну участь і є організаторами цілого ряду заходів в рамках акції. Протягом місяця — з 21 березня по 21 квітня 2018 року ми будемо проводити заходи з весняної посадки лісу із залученням учнівської молоді, представників громадських організацій та органів влади, засобів масової інформації, а також всіх тих, в кого є бажання особисто взяти участь у створенні лісів, проведення благоустрою та поновлення скверу пам’яті героям Небесної сотні, упорядкування джерел, придорожніх насаджень та територій заказника та інші заходи в рамках запланованих заходів Акції. Нище можна детально ознайомитись із запланованими заходами Акції  “Майбутнє лісу в твоїх руках” 2018 року.

 

Зважаючи на вище зазначене, ДП «Стрйиський лісгосп» запрошує усіх бажаючих громадських активістів та представників організацій, а також не байдужих до лісу, долучитись до проведення Акції.

Адміністрація ДП «Стрийський лісгосп»

16.03.2018 року

21 березня в Україні стартує акція Держлісагентства "Майбутнє лісу у твоїх руках"

 

З 21 березня 2018 року, у Міжнародний день лісів, в Україні стартує щорічна акція Державного агентства лісових ресурсів «Майбутнє лісу у твоїх руках». Вона триватиме протягом місяця – до Дня довкілля, який цього року в Україні відзначається 21 квітня.

Варто зазначити, що Міжнародний день лісів започаткований Генеральною Асамблеєю ООН з 2012 року. Щороку він проходить під різними галсами. У 2018 році він відбуватиметься під гаслом «Ліси та населені пункти».

В Україні ж фактично це означає початок лісокультурної кампанії. Державні лісогосподарські підприємства розпочинають відтворювати лісові насадження на минулорічних зрубах та створювати нові ліси*.

Заступник Голови Держлісагентства Володимир Бондар закликав всіх охочих долучитися до акції та протягом місяця висаджувати ліс разом з лісівниками.

«Метою акції є виховання у підростаючого покоління шанобливого ставлення до природи, забезпечення зацікавленості у збереженні лісових насаджень, дотримання правил поведінки у лісі. Для нас важливо надати можливість учнівській молоді, представникам громадськості та загалом всім бажаючим взяти участь у створенні лісів, а також підвищити довіру громадян до діяльності лісогосподарської галузі», - підкреслив Володимир Бондар.

Також під час акції буде приділена увага до проведення ознайомчих та пізнавальних заходів (екскурсії, тематичні зустрічі, лекції тощо).  

«Ми закликаємо, щоб до нашої акції з посадки лісу долучалися родинами. Проводитимуться дні лісу для малюків та учнів молодших класів, озеленення територій будинків-інтернатів спільно з вихованцями закладу, екскурсії до лісу. Тож, відтворимо ліси разом!», - наголосив заступник Голови Держлісагентства.

Зазначимо, що у 2017 році в акції взяли участь майже 30 тис. громадян, що стало своєрідним рекордом. Сподіваємося, що цього року разом ми зможемо побити цей рекорд.

 

* Залежно від погодних умов строки проведення головного заходу Акції в окремих регіонах можуть бути змінені.

Прес-служба ДАЛРУ

14.03.2018р.

 

Збережемо первоцвіти!


 

Первоцвіти - безцінний дар природи, перша посмішка весни, прикраса лісів! До примхливої природи ці ранні квіти чудово пристосувались. Але у них є інший ворог, від якого важко врятуватися - це ми з вами. Прогулянка до лісу ранньої весни - просто спокуса. Руки так і тягнуться до квітів. Але не поспішайте рвати це диво…

Щороку на початку весни в Україні знищуються мільйони ранньоквітучих рослин – первоцвітів. Серед них – підсніжники, шафрани, рябчики, білоцвіти, проліски та ін. Більшість цих видів занесено до Червоної книги України. Тож виходить, що найчарівніші, найніжніші створіння природи потребують нашого захисту. За свою ніжну красу ці рослини постійно стають жертвами людини. Їх безжально рвуть на букети, іноді просто зривають і викидають. Таке ставлення до первоцвітів призводить до того, що ми все рідше можемо милуватися ними у весняному лісі. При зборі квітів під ногами гинуть насіння, сходи та цибулини, що  формуються в момент цвітіння.

Останніми роками кількість первоцвітів в Україні значно скоротилася. Рослини, які віщують нам прихід весни, за останні десятиліття опинилися на межі зникнення. Це відбувається внаслідок господарського освоєння місць зростання первоцвітів, намагання окремих людей перетворити їх на засіб заробітку. Рослини, які так нелегко виборювали право пестити людей свiжiстю весняного оновлення, раптом опинились в тенетах людської жорстокості. І саме з вини людей зазнають бездушного винищення. Згідно Положення про Червону книгу України їх не можна зривати.

Збираючи і продаючи первоцвіти - ми губимо їх, купуючи допомагаємо губити. Саме масовий збір – одна з головних причин різкого зменшення чисельності 30% ранніх видів рослин, занесених до Червоної книги України.

З метою ефективного захисту ранньоквітучих рослин необхідно діяти у кількох основних напрямках: перший – заклик не допускати масову заготівлю первоцвітів; другий –  не купувати первоцвітів; третій – припинити випадки торгівлі.

Лише не купляючи квіти сьогодні і лишаючи роздрібних торгівців у збитках, ми можемо примусити систему торгівлі первоцвітами зупинитись. Первоцвіти вже сьогодні знаходяться на межі вимирання. Якщо не припинити злочинний бізнес сьогодні – незабаром в дикій природі цих рослин може не залишитись взагалі… Зривання червонокнижної квітки в Україні згідно з українським законодавством тягне за собою адміністративну відповідальність у вигляді накладення штрафу на громадян від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією незаконно добутого і на посадових осіб - від тридцяти до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією незаконно добутого.

 Порушниками вважаються всі, хто збирає, перевозить, продає або купує первоцвіти. За кожен екземпляр рослин, занесених до Червоної книги України, залежно від виду, передбачається штраф у розмірі від 90 до 150 грн. Зазвичай, у букетах нараховується до 60 квіток, а самих букетів у продавців може бути кілька сотень, тому загальна сума штрафу за таку кількість квітів є досить значною, і це може примусити торгівців припинити цей бізнес.

Проте більшу роль в охороні первоцвітів мають відігравати свідомі громадяни та журналісти. Лише доклавши спільних зусиль, вдасться подолати таке ганебне явище, як масова заготівля первоцвітів. Нагадуємо, що збір та торгівля первоцвітами в Україні заборонена низкою законів, зокрема, законом «Про Червону книгу» та законом «Про рослинний світ».

 

 

Інженер з охорони і захисту лісу

02.03.2018 року

 

Лісівники Львівщини готові до проведення весняної лісокультурної компанії 2018!

26.02.2018

 

23 лютого відбулося засідання колегії Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства, яке провів начальник управління Анатолій Дейнека. Участь в засіданні взяли члени колегії, директори державних лісогосподарських підприємств. 

На колегії розглянуто ряд важливих питань діяльності підприємств управління.

З першого питання порядку денного виступив перший заступник начальника Львівського ОУЛМГ Ярослав Целень, який розповів про основні плани лісовідновлення державних лісогосподарських підприємств на 2018 рік. Він відмітив, що всі держані лісогосподарські підприємства управління склали проекти лісових культур та природного поновлення на 2018 рік, які були розглянуті та схвалені лісокультурною радою при Львівському ОУЛМГ.

Загальні обсяги відтворення лісів на 2018 запроектовані на площі 2124,7 га. Зокрема створення лісових культур на площі 991,4 га ( 47 %) та природне відновлення на площі 1133,3 га ( 53 % ). 

Для створення лісових культур 2018 року восени 2017 року проведено підготовку ґрунту на площі 325 га, що становить 33 % від загального обсягу садіння лісових культур.

Ярослав Целень звернув увагу директорів підприємств на залучення місцевих громад, представників громадських організацій, ЗМІ, органів місцевого самоврядування до виконання робіт з лісовідновлення та в реалізації заходів Акції Держлісагентства «Майбутнє лісу у твоїх руках».

Підводячи підсумки з даного питання, Анатолій Дейнека зазначив, що лісівники до цього питання мають підійти з професійної точки зору та забезпечити відтворення лісів, та надати суспільству повну інформацію про стан лісовідновлення. Для покращення лісокультурного виробництва голова колегії запропонував провести інвентаризацію наявних об’єктів постійної лісонасіннєвої бази, із залученням фахівців і науковців Національного лісотехнічного університету України та УкрНДІгірліс. Також було наголошено на якісному проведенні лісокультурних робіт в стислі агротехнічні терміни.

Наступним розглянуто питання про результати роботи з внутрішнього аудиту на підприємствах Львівського ОУЛМГ у 2017 році. Головний спеціаліст – аудитор Федчишин В.В. повідомив, що проведено аудити діяльності окремих державних підприємств, що входять до сфери управління Львівського ОУЛМГ, а саме: ДП "Дрогобицький лісгосп", ДП "Радехівське ЛМГ", ДП «Сколівський лісгосп», ДП «Львівський ЛСНЦ» щодо законності та достовірності фінансової звітності, правильності ведення бухгалтерського обліку, дотримання актів законодавства, планів, процедур з питань ведення лісового господарства.

На колегії також обговорено питання про міжнародну діяльність Львівського ОУЛМГ та підвідомчих підприємств. У виступі головного спеціаліста відділу лісового господарства Шаваринської Х.В. відмічено, що у 2017 році відбулось знайомство та обмін досвідом лісівників Львівщини з досвідом лісорозсадницького виробництва Польщі та Латвійської Республіки. Зокрема, відповідно до Програми співробітництва Україна-Латвія в галузі агропромислового комплексу у 2018 році передбачено навчання спеціалістів ДП «Львівський лісовий селекційно-насіннєвий центр» технології вирощування садивного матеріалу із закритою кореневою системою. Очікуваним результатом є реалізація проекту будівництва контейнерного лісового розсадника з вирощування садивного матеріалу із закритою кореневою системою в ДП «Львівський ЛСНЦ». 

Окрім цього, лісівники Львівщини у 2017 році відвідали лісопромислові виставки Швеції, Польщі та виробничі фірми Австрії та Угорщини, де мали можливість ознайомитись з найновішими тенденціями розвитку лісової галузі, налагодити та встановити контакти з виробниками сучасної лісогосподарської та лісопромислової техніки.

По всіх питаннях порядку денного колегія ухвалила відповідні рішення.

 

Прес-служба Львівського ОУЛМГ

 

Лісокультурна Рада Львівського ОУЛМГ розглянула проекти лісових культур та природного поновлення на 2018 рік

19.02.2018

 

      Сьогодні, 19 лютого 2018 року в приміщенні Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства відбулось засідання «Лісокультурної Ради Львівського ОУЛМГ». До складу лісокультурної Ради входять науковці Національного лісотехнічного університету України проф. Гузь М.М., та проф. Дебринюк Ю.М., а також головні лісничі державних лісогосподарських підприємств, інженери лісових культур та працівники лісового відділу управління. Відкрив засідання голова лісокультурної Ради - перший заступник начальника Львівського ОУЛМГ Целень Я.П.

 

     На засіданні лісокультурної Ради було розглянуто проекти лісових культур 15 державних лісогосподарських підприємств загальною площею 991,4 га та проекти природного поновлення загальною площею 1133,3 га на 2018 рік.

    Широке їх обговорення дозволяє найефективніше використати потенціал лісокультурної площі. Розгляд проектів за участі науковців підкреслює надзвичайно важливий зв'язок науки і виробництва в питаннях відновлення лісів та дозволяє лісівникам пересвідчитись у правильності своєї роботи, їхні зауваження та пропозиції завжди знаходять своє втілення на практиці.

   Після рецензування лісокультурною Радою проектів лісових культур та природного поновлення із врахуванням пропозицій та поправок, відповідно до розпорядження Львівського ОУЛМГ від 01.12.2015 року №18 «Щодо механізмів громадського контролю в лісогосподарських підприємствах Львівського ОУЛМГ», зведені відомості проектів лісових культур та природного поновлення будуть висвітлені на офіційному сайті Львівського ОУЛМГ та на сайтах державних лісогосподарських підприємств.


Відділ лісового господарства
Львівського ОУЛМГ

 

 

Лісове господарство Львівщини: ефективність роботи за 2017 рік та основні завдання і перспективи роботи лісогосподарських підприємств на 2018 рік

 

Головною темою першого засідання колегії Львівського ОУЛМГ у цьому році стало підбиття підсумків господарсько-фінансової діяльності лісогосподарських підприємств за 2017 рік. 

Відкрив засідання колегії начальник Львівського ОУЛМГ Анатолій Дейнека. Він відзначив, що в цілому за 2017 рік державними лісогосподарськими підприємствами забезпечено виконання усіх поставлених завдань.

З інформацією за напрямками діяльності виступили перший заступник начальника – головний лісничий Львівського ОУЛМГ Ярослав Целень, заступник начальника – головний інженер обласного управління Громяк Ю.О. та всі начальники структурних підрозділів.

Так, загальні обсяги відтворення лісів за 2017 рік склали 3033 га. Зокрема, створено 1654 га лісових культур. Природне поновлення лісів забезпечене на площі 1379 га, що становить 45% від всього обсягу лісовідновлення.

У відповідності до обласної цільової Програми розвитку лісового господарства Львівської області на 2017-2021 роки, підприємствами управління за рахунок коштів загального фонду обласного бюджету створено 204,2 га лісових культур, здійснена закупівля обладнання для вирощування садивного матеріалу із закритою кореневою системою.

За 2017 рік проведено 10084 га доглядів за лісовими культурами при плані 9631 га, що становить 104,7%.

Рубки формування та оздоровлення лісів проведено на площі 15,6 тис.га., в ході яких заготовлено 365,9 тис. кбм ліквідної деревини, в тому числі рубки догляду в молодняках проведені на площі 2,9 тис. га.

За 2017 рік в лісогосподарських підприємствах Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства виявлено 667 випадків самовільних рубок, загальною кубомасою 2433 кбм деревини, сума шкоди завдана лісовому господарству становить 14246,2 тис.грн., в тому числі виявлено державною лісовою охороною 666 випадків (99%) самовільних рубок загальною кубомасою 2409 кбм деревини. 

Об’єм самовільних рубок зменшився у порівнянні з 2016 роком на 835 кбм., або на 26%.

За порушення правил полювання було складено 98 протоколів, з них працівниками державної лісової охорони - 43 протоколи, або 44% від загальної кількості.

За період з початку року підприємствами управління від всіх видів рубок заготовлено 914,3 тис. кбм. деревини, в тому числі на рубках головного користування – 549,8 тис. кбм. 

В круглому вигляді було реалізовано 674,5 тис.кбм. деревини.

З метою забезпечення вітчизняних переробників деревини сировиною, на спеціальних аукціонах було реалізовано 74,4 тис.кбм деревини, на загальних аукціонах – 200,8 тис.кбм.

На власних виробничих потужностях перероблено 170,6 тис.кбм. деревини, що на 5,1 тис.кбм більше, ніж за відповідний період минулого року.

З початку року побудовано та відновлено 78,7 км лісових доріг.

Обсяг реалізації продукції склав 860,5 млн.грн., або 114,4% до минулого року.

На 01.01.2018 року чисельність штатних працівників у лісогосподарських підприємствах Львівського ОУЛМГ склала 3161 чол.

Рівень середньомісячної заробітної плати по підприємствах управління досяг 7840 гривень, або 125,7% до рівня минулого року (ріст – 1604 грн). 

Заборгованість із виплати заробітної плати на підприємствах управління – відсутня. 

Підприємствами управління сплачено до зведеного бюджету 228,2 млн. грн. податків, зборів та обов’язкових платежів, що на 39,9 млн. грн. більше, ніж за відповідний період минулого року. 

З них до Державного бюджету сплачено 162,4 млн. грн., до місцевого бюджету — 65,8 млн. грн.

Крім податків підприємствами управління за 2017 рік сплачено Єдиного соціального внеску в сумі 64,2 млн. грн. 

Разом сплачено платежів до зведеного бюджету та Єдиного соціального внеску в сумі 292,4 млн. грн.

Перший заступник начальника Львівського ОУЛМГ Ярослав Целень звернувся до керівників підприємств забезпечити проведення атестації об’єктів постійної лісонасіннєвої бази у 2018 році. Зазначив, представити на розгляд громадськості звітні презентації про діяльність лісогосподарських підприємств за 2017 рік, які розмістити на власних веб-сайтах та обласного управління.

Підсумовуючи доповіді Анатолій Дейнека звернув увагу керівників підприємств на наступних питаннях.

Наголосив, що питання стану охорони лісів – це насамперед відповідальність державної лісової охорони. З метою ефективної боротьби з незаконними рубками необхідно забезпечити повну публічність і висвітлення інформації про факти самовільних рубок на всіх рівнях і про результати розслідувань. 

Акцентував увагу щодо стану виготовлення правовстановлюючих документів на право постійного користування земельними ділянками, оскільки всього по підприємствах Львівському ОУЛМГ їх виготовлено на загальну площі 65,8тис.га, що становить 14% від загальної площі держлісфонду по обласному управлінні.

Забезпечити ефективне використання лісових ресурсів, зокрема виходу лісоматеріалів та цінних сортиментів. 

Активізувати рейдову роботу по охороні мисливської фауни від браконьєрства.

За результатами засідання колегії прийнято відповідні рішення та окреслено основні напрями діяльності підприємств Львівського ОУЛМГ на найближчу перспективу.

Прес-служба Львівського ОУЛМГ

31.01.2018р.

 

 

 

 

 

 

Будівництво та відновлення лісових доріг в 2017р.

22.01.2018

 

    В 2017 році державними лісогосподарськими підприємствами області було продовжено, розпочату в 2007 році, роботу по будівництву та відновленню лісових доріг, які проводились за рахунок власних коштів підприємств.

В загальному збудовано 27,4 км нових доріг з них 25,1 км в гірській частині Карпат.

       Відновлення та ремонт лісових автомобільних доріг проведено в обсязі 51,3 км.

Загальний кілометраж будівництва земляного полотна, будівництва доріг з твердим покриттям, відновлення та ремонту доріг становить 78,7 км.

    За 11 років збудовано і відновлено ремонтом 688,1 км доріг на суму 89 млн грн., в тому числі:

104,4 км на суму 35.1 млн. грн. за кошти держбюджету;

583,7 км на суму 53,9 млн грн. за власні кошти підприємств.

  Лідерами будівництва доріг залишаються Сколівський, Славський та Турківський ЛГ.

    Для продовження розвитку лісотранспортної мережі підприємств області, в 2018 році планується будівництво та ремонт лісових автомобільних доріг в обсязі 62 км.

Відділ лісових ресурсів, машин
та технологій Львівського ОУЛМГ