Головне меню

Купить новостройку с отделкой. Где купить однокомнатную квартиру в новостройке? Купить новостройку недорого. Оценка стоимости недвижимости. Какая рыночная оценка недвижимости? Принципы оценки недвижимости. Теплый пол своими руками. Как сделать теплый пол в доме. Монтаж водяного теплого пола. Не включается ноутбук. Скажите почему не включается ноутбук. Ноутбук включается и сразу выключается. Быстрый кредит наличными. Где быстро взять кредит без справок. Оформить быстрый кредит. Топ wow сервера. Где скачать последний клиент wow? Самый лучший сервера world of warcraft. Ленточная пилорама цена. Ленточная пилорама своими руками чертежи. Скачать чертежи ленточной пилорамы. Аренда квартир без посредников. Длительная аренда квартир без посредников и прочих. Аренда однокомнатной квартиры.
Головна
Новини
2020р
2021р
2022р
2023р
2024р
Про нас
Наша історія
Лісовий фонд
Мисливська фауна
Природно - заповідний фонд
Червонокнижні види
Структура
Апарат підприємства
Підрозділи
Діяльність
Лісокультурна
Лісогосподарська
Охорона та захист лісу
Фінансово – економічна
Лісова сертифікація
Загальні положення
Репрезентативні ділянки
ОЦЗ
Продукція
Контакти
Карта проїзду
Громадська приймальня
Електронний документообіг процесуальних документів
Комунікація з громадськістю
Механізми громадського контролю
Плани проведення рубок
Доповнення до планів проведення рубок
Громадські слухання
Проведення відводів
Видача дозволів (лісорубних квитків)
Санітарно - оздоровчі заходи
Перелік ділянок на які надано відстрочку на заготівлю та вивезення деревини
Проведення лісовідновлювальних робіт
Використання недеревних продуктів лісу
Рух справ про лісопорушення
Рух справ про браконьєрство
Електронний облік деревини
GPS/GPRS моніторинг руху лісовозного транспорту та рейдових бригад
Антикорупційна програма

2021р

28.12.2021 р. Всі лісокористувачі відтепер зобов’язані користуватися системою електронного обліку деревини

Відтепер вся деревина, яка не буде потрапляти в систему ЕОД, вважатиметься незаконною. Інструкція з електронного обліку деревини затверджена наказом Міндовкілля та зареєстрована Мінюстом.

“Затягування прийняття Інструкції з електронного обліку деревини тривало понад 1,5 роки. Адже прийняття цього документу було вкрай невигідним учасникам тіньового ринку. Тепер ми виведемо із тіні ті процеси, які відбуваються на третині площ українських лісів”, - повідомив заступник Голови Держлісагентства з питань цифрового розвитку Віктор Смаль. Детально про це у відео за посиланням.

Електронний облік деревини - це програма для моніторингу тієї деревини, яка була заготовлена і реалізована.

Як працює ЕОД? На деревину, яка заготовляється, набивається спеціальна бирка. У цій бирці зашифрована інформація про характеристики деревини та місце, де вона була заготовлена. Коли деревина переміщується далі на склад, до неї прикріплюється товаро-транспортна накладна, в якій міститься інформація про перевезення.

Разом вся ця інформація потрапляє до електронного обліку деревини. Ці дані дозволяють чітко прослідкувати, хто де і, головне, скільки заготував якої сировини. Таким чином можна порівняти, скільки деревини було заготовлено і скільки деревини потім було реалізовано. Вся деревина, яка не потрапила до системи, вона вважається незаконною.

Донедавна системою електронного обліку деревини користувалися виключно державні підприємства, що знаходяться у підпорядкуванні Державному агентству лісових ресурсів України. У юрисдикції Держлісагентства знаходиться 73% площ українських лісів. Інформація про решту лісів у системі була відсутня.

До сьогодні не вистачало нормативно-правової бази, яка б зобов’язували всіх лісокористувачів підключатися до використання ЕОД.

Що на практиці означає прийняття інструкції з електронного обліку деревини?

Її використання є обов’язковим для 100% лісокористувачів і власників лісів.

Всі обсяги деревини, яка була заготовлена та реалізована, мають бути відображені в системі.

Ми поширили дію електронної товаро-транспортної накладної на всіх лісокористувачів.

Це серйозна подія у рамках цифровізації лісової галузі. Її наслідки відчує на собі кожний українець, адже виведені із тіні гроші підуть на наповнення бюджету.


22.12.2021 р. Підсумки виконання програми Президента України “Зелена країна”
З 01 жовтня по 30 листопада 2021 року проводилась Акція Держлісагентства «Створюємо ліси разом», яка була ініційована у рамках виконання програми Президента України «Зелена країна». ДП «Стрийський лісгосп» активно брав участь в реалізації екологічної ініціативи – як власними силами, так і за допомогою представників громадських організацій, органів місцевого самоврядування, представників ЗМІ, місцевого населення, шкільної та студентської молоді.В ході Акції на території держлісфонду ДП «Стрийський лісгосп» було висаджено 136450 дерев хвойних та листяних порід з яких:
  • Створення лісових культур – 14,1 га, висаджено 32,25 тис. шт. дерев;
  • Сприяння природному відновленню – 2 га, висаджено 5 тис. шт. дерев;
  • Введення невистачаючих порід – на площі 199,4 га, висаджено 99,2 тис. шт. дерев.
Акція проводилась у наступних навчальних закладах:
  • ДНЗ №12 "Струмок" м. Стрия, де було висаджено 9 хвойних та 7 листяних дерев;
  • Новороздільський професійний ліцей – висаджено 100 шт. дерев, із яких 65 хвойних та 35 листяних;
  • Роздільська ЗОШ І-ІІІ ст. – висаджено 60 хвойних дерев.
Крім працівників навчальних закладів та їх вихованців, в Акції  також активно брали участь представники місцевих підприємств, ЗМІ та активні громадяни.
ДП «Стрийський лісгосп» висловлює щиру подяку всім, хто долучився до Акції та посадив дерево на користь своєї громади та держави в цілому.

10.12.2021 р. Сортиментний план заготівлі деревини на 2022 рік по ДП "Стрийський лісгосп"

Одним з основних напрямків розвитку лісового господарства України є підвищення продуктивності лісів, поліпшення якісного складу лісових насаджень, розширення застосування методів раціонального використання лісових ресурсів. Ефективне використання лісопродукції, зокрема раціональна розробка лісосік та оперативний контроль виходу сортиментів дає можливість підвищити рівень прибутковості підприємства та вирішує питання економічного планування діяльності підприємств  із урахуванням ситуації на ринках деревини.

Державними лісогосподарськими підприємствами Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства, зокрема у ДП "Стрийський лісгосп" на протязі 2021 року були впроваджені рубки на засадах наближених до природи, лісівництва та перехід на вибіркову систему рубок, що одночасно дозволяє проводити раціональне використання деревних ресурсів з постійним існуванням лісу і виконанням ним екологічних функцій.

Сформована сортиментна структура рубок головного користування та рубок поліпшення якісного складу лісів на 2022 рік. Сортиментна структура рубок головного користування сформована відповідно.

Із сортиментою структурою можна ознайомитись за посиланням: СОРТИМЕНТНИЙ ПЛАН ЗАГОТІВЛІ ДЕРЕВИНИ ПО ДП "СТРИЙСЬКИЙ ЛІСГОСП" НА 2022 РІК.

 




 

 

 

 

 



   1 жовтня по 30 листопада Держлісагентство проводить громадську акцію «Створюємо ліси разом» в рамках виконання Програми Президента України «Зелена країна».

   На Львівщині в рамках Акції заплановано проведення ряду заходів з лісовідновлення, лісорозведення та озеленення населених пунктів, спрямованих на покращення комунікації з громадськістю, підвищення іміджу лісової галузі та виховання у підростаючого покоління шанобливого ставлення до природи.

   До Акції приєднаються об’єднані територіальні громади та інші лісокористувачі області, на землях яких також заплановане створення нових лісів, з метою примноження зелених насаджень краю.

   Повідомляємо, що 16 вересня під час урочистостей з відкриття інноваційного лісорозсадницького комплексу у ДП «Львівський лісовий селекційно-насінневий центр» та святкування Дня працівника лісу присутнім на заході та представникам ЗМІ було анонсовано про проведення громадської акції «Створюємо ліси разом» в рамках виконання Програми Президента «Зелена країна».

   Усі зацікавлені можуть ознайомитись із Планом заходів державних лісогосподарських підприємств Львівського ОУЛМГ у рамках Акції    Держлісагентства «Створюємо ліси разом» та взяти участь у Акції.

   Плани заходів акції також висвітлені на сайтах державних лісогосподарських підприємств Львівського ОУЛМГ.

   До участі в Акції з садіння молодих дерев запрошується учнівська та студентська молодь, представники органів влади, ОТГ, громадських організацій, громадськості та засобів масової інформації.

   Перед початком заходу працівники лісогосподарських підприємств проведуть учасникам Акції інструктажі з техніки безпеки та технології садіння лісових культур, забезпечать їх садивним матеріалом та інвентарем для посадки сіянців, у тому числі із закритою кореневою системою.

   Лісівники Львівщини сподіваються, що проведення громадської акції «Створюємо ліси разом» в рамках виконання Програми Президента України «Зелена країна» приверне увагу кожного громадянина та зацікавить посадити своє дерево на користь громади, країни та на благо українського лісу, примножуючи тим самим природні багатства Землі!

   Запрошуємо всіх охочих долучатися до заходів громадської Акції «Створюємо ліси разом» в рамках виконання Програми Президента України «Зелена країна»!

 

Інформація про заплановані заходи у рамках Акції Держлісагенства "Створюємо ліси разом"

 по ДП "Стрийський лісгосп"


 

***
Ліси вкривають лише 15.9% території України при оптимальному показнику лісистості у 20%. У рамках програми Президента “Зелена країна” за 3 роки буде висаджено 1 мільярд нових дерев. За 10 років площа лісів збільшиться на 1 мільйон гектарів. "Зелена країна": як зміниться площа лісів в рамках реалізації програми Президента

Сьогодні Генеральний директор Директорату з питань економічної політики Офісу Президента України Дмитро Олійник разом із Головою Державного агентства лісових ресурсів України Юрієм Болоховцем дали старт наймасштабнішій висадці дерев у країні.

Держлісагентство, якому належить 73% лісів, стане основним драйвером виконання еко-ініціативи. До кінця 2024 року лісівники висадять більше 166 тисяч гектарів культур.

“Разом із Міністром захисту довкілля та природних ресурсів Романом Абрамовським ми розробили чітку дорожню карту з реалізації програми “Зелена країна”. Ми вже почали збільшувати власні потужності. За ці роки у нас має з’явитися 9 сучасних і технологічних селекційно-насіннєвих центрів. Сьогодні такий центр відкриваємо у Львові, до кінця року відкриємо ще один у Лимані Донецької області. Побудуємо такі технологічні насіннєві центри на Волині, Івано-Франківщині, Хмельниччині, Київщині, Сумщині, Херсонщині, Кіровоградщині”, - сказав Голова Держлісагентства Юрій Болоховець.

У рамках програми Президента лісівники будуть висаджувати одно- і двохрічні сіянці деревних та чагарникових порід (залежно від місцерозташування). Це будуть типові для України дерева – дуб звичайний, сосна звичайна, сосна кримська, ялина європейська, ялиця біла, бук лісовий, ясен звичайний, липа дрібнолиста, клен гостролистий, клен-явір та інші. При створенні лісових культур враховуватимуть глобальні зміни клімату, щоб виростити біологічностійкі лісові насадження.

За ініціативи Міндовкілля та Держлісагентства на майданчиках облдержадміністрацій створені відповідні робочі групи з виявлення самозалісених земель та земель, придатних до лісорозведення. За результатами цієї роботи в обов’язковому порядку будуть виділені степові ділянки, які не підлягатимуть залісенню задля збереження біорізноманіття.

На спеціальному сайті, який вже доступний за посиланням zelenakraina.gov.ua, кожна людина зможе відслідкувати хід висадки лісу по окремих регіонах. Крім того, будь-хто зможе долучитися до масштабної еко-ініціативи і висадити ліс. Для цього потрібно заповнити спеціальну форму реєстрації на участь в акції “Створюємо ліси разом”. Під час висадки лісівники безкоштовно нададуть садивний матеріал і проведуть майстер-класи по садінню лісу.

Висадка нових лісів – це світовий тренд. ЄС збирається висадити 3 млрд дерев до 2030 року. Туреччина за останні роки створила сотні тисяч гектар нових лісів. Проєкти з відновлення тропічних лісів набувають масовості у Південній Америці, Африці, Південно-Східній Азії. Створення лісів у правильних місцях є не тільки потужним засобом боротьби зі зміною клімату, але і запобігає деградації ґрунтів, забрудненню та обмілінню рік, опустелюванню, сприяє збереженню біорізноманіття.


 
 

 

Лісівники поповнюють бюджети громад

13 вересня 2021р, Новини. Прес-служба

Бюджети громад Львівської області різних рівнів отримують доходи, джерелом яких є податки.  Податки сплачуються, як лісогосподарськими підприємствами, так й національними парками та Львівським ОУЛМГ. За 8 місяців 2021 року державними лісогосподарськими підприємствами Львівської області, національними парками, Львівським ОУЛМГ  до бюджетів усіх рівнів сплачено 328,2 млн. гривень податків та зборів.

До державного бюджету сплачено 167,4 млн. грн., до місцевих бюджетів ( ОТГ) сплачено 95,9 млн. грн, Єдиного соціального внеску сплачено 64,9 млн. грн.

Найбільше сплачено:

  • податку на додану вартість (ПДВ) 123,1 млн. гривень
  • рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів 58,9 млн. грн., з них до місцевих бюджетів сплачено 28,5 млн. грн.
  • податку з доходів фізичних осіб 58,8 млн. грн до місцевих бюджетів

Найбільшими платниками податків є:

  • ДП «Бродівське ЛГ» -  57,0 млн.грн.
  • ДП «Дрогобицьке ЛГ» - 39,4 млн.грн.
  • ДП «Стрийське ЛГ» - 28,6 млн.грн.
  • ДП «Рава-Руське ЛГ» - 23,0 млн.грн
  • ДП «Радехівське ЛГ» - 20,5 млн.грн.
  • ДП «Жовківське ЛГ» - 20,3 млн. грн.

 

22 серпня у Миколаєві над Дністром відбудеться ІІІ Міжнародний фестиваль «Мисливська ватра»

 

https://youtu.be/Mb5RlASJkg0

 

Директора Стрийського лісгоспу звинуватили у службовій недбалості

Ростислав Павлів стверджує, що кримінальна справа є помстою за його активну протидію незаконному видобутку піску.
Державне бюро розслідувань передало до суду справу про звинувачення директора ДП «Стрийське лісове господарство» Ростислава Павліва у службовій недбалості. За версією обвинувачення, він незаконно відчужив земельні ділянки лісового фонду для видобування піску біля Миколаєва, що завдало державі 24 млн грн збитків. Натомість сам Ростислав Павлів стверджує, що навпаки активно боровся з незаконним видобутком піску, а звинувачення у службовій недбалості вважає формою тиску за його принципову позицію.
Досудове розслідування проводило головне слідче управління ДБР, процесуальне керівництво здійснює Офіс генпрокурора. 12 квітня справу передали у місцевий Миколаївський суд.
«Посадовець підписав акт прийому-передачі межових знаків, не провівши належної перевірки дійсних меж лісового господарства. Внаслідок цього частина території, яка належить лісовому фонду, була відчужена суб’єкту підприємницької діяльності, що здійснює видобуток корисних копалин», — повідомили 13 квітня в управлінні ДБР.
В Офісі генпрокурора того ж дня уточнили, що мова про ДП «Стрийське лісове господарство», службова недбалість керівника якого призвела до незаконного вилучення землі лісового фонду площею 0,3 га.
Директор ДП «Стрийський лісгосп» Ростислав Павлів називає порушену проти нього справу тиском за перешкоджання незаконному видобутку піску. Він розповів ZAXID.NET, що чотири роки воює з фірмою, яка без дозволів видобуває пісок біля Миколаєва. У 2018 році суд звільнив від відповідальності керівника підприємства «Агробудсервіс», його фірма взяла на поруки.
«За моєю заявою була порушена справа щодо незаконного видобутку піску компанією, бенефіціаром якої є «Онур». Директор сам визнав вину, але відшкодування [збитків державі] не відбулося. Впродовж чотирьох років я веду діяльність на захист лісових угідь і зупинки цієї незаконної діяльності. Це все робиться з метою тиску на мене. Їм потрібно, щоб я мовчав про ті справи», — заявив ZAXID.NET Ростислав Павлів.
За словами директора Стрийського лісгоспу, ця ж фірма «Агробудсервіс» тепер самовільно видобуває пісок вже на новій ділянці лісу, цього разу площею 4,3 га. Щодо цього захоплення землі Ростислав Павлів також написав заяву у прокуратуру.
Він пояснює, що документ за його підписом про межі, який згадує ДБР, ще 10-річної давності, у ньому зробили виправлення і посунули межі. Маючи ці підроблені документи, фірма здійснює незаконний видобуток, хоча, за словами Ростислава Павліва, не має гірничого відводу.
Тепер директору Стрийського лісгоспу інкримінують службову недбалість, що спричинила тяжкі наслідки (ч. 2 ст. 367 КК України). За це передбачено позбавлення волі від 2 до 5 років.

 

Колегія лісівників Львівщини розглянула питання розвитку лісового та мисливського господарства

 

1 липня 2021р, Новини. Прес-служба

 

Сьогодні у Львівському обласному управлінні лісового та мисливського господарства відбулось засідання колегії, яке провів начальник управління Анатолій Дейнека за участі членів колегії та директорів державних лісогосподарських підприємств.

На початку засідання голова колегії поінформував про результати колегії Держлісагентства від 24 червня  та окреслив пріоритетні напрямки розвитку лісової галузі на найближчу перспективу.

У виступі поінформовано про стан організації виконання Указу Президента України від 7 червня 2021 року № 228/2021 «Про деякі заходи щодо збереження та відтворення лісів», відповідно до якого, зокрема, передбачено розробити та затвердити Кабінетом Міністрів України державну цільову програму «Масштабне заліснення України».

Керівникам державних лісогосподарських підприємств надано доручення проаналізувати наявний обсяг лісокультурного фонду, його параметри в трьохрічній перспективі, потреби у вирощуванні садивного матеріалу та заготівлі лісового насіння.

Окрім того, директорам лісогосподарських підприємств необхідно звернутися до об’єднаних територіальних громад в зоні діяльності з пропозицією щодо проведення ідентифікації деградованих і ерозійно-небезпечних земельних ділянок, самосійних лісів та надання їх у постійне користування лісогосподарським підприємствам з метою їх заліснення та ведення лісового господарства.

Згідно порядку денного начальник відділу бухгалтерського обліку та звітності Наталія Крюченкова надала інформацію про стан бухгалтерського обліку та достовірності звітності на підприємствах Львівського ОУЛМГ. Керівникам держаних лісогосподарських підприємств наголошено про необхідність забезпечення повноти і достовірності бухгалтерського обліку, надання своєчасної інформації про активи, зобов’язання та результати діяльності підприємств. Звернуто увагу на забезпеченні вимог Держлісагентства щодо виконання галузевих нормативних документів стосовно ведення первинних документів бухгалтерського обліку.

Також на засіданні колегії розглядались питання ефективного розвитку мисливської галузі. З цією метою директорам державних лісогосподарських підприємства доручено розробити програму розвитку мисливського господарства на ввіреній території.

По всіх розглянутих питаннях колегією ухвалено відповідні рішення.

 

На Стрийщині відбулася нарада щодо впровадження інноваційних методів ведення лісового господарства на засадах наближеного до природи лісівництва

 

19 травня 2021р, Новини. Прес-служба

У середу 19 травня 2021 року, голова Державного агентства лісових ресурсів України Юрій Болоховець, народний депутат України Матусевич О.Б. та лісівники Львівської, Івано-Франківської, Закарпатської, Чернівецької, Тернопільської областей, в рамках проведення виїзної наради щодо застосування рубок переформування та проведення поступових,  вибіркових і комбінованих систем рубок головного користування ознайомилися з роботою Стрийського лісгоспу.

ДП «Стрийський лісгосп» - державне підприємство, яке одне з перших в Україні, у 2013 році, перейшло на прогресивні європейські методи ведення лісового господарства, а саме впровадження рубок переформування, які широко і успішно проводяться німецькими, чеськими, швейцарськими, а також польськими лісівниками.

Рубки переформування – це комплексні рубки, спрямовані на поступове перетворення чистих одновікових насаджень у багатоярусні мішані різновікові деревостани. Ці рубки є цінні тим, що забезпечують багатоцільове ведення лісового господарства, що базується на принципах сталого та наближеного до природи лісівництва з урахуванням важливих на сьогодні соціальних, екологічних та економічних потреб.

Поставивши за мету, знайти оптимальний спосіб проведення рубок переформування,  на території ДП «Стрийський лісгосп» на базі Задеревацького лісництва у 2008 році було створено науково-виробничий стаціонар «Моршинський» площею 0,8 га.

Учасники наради мали змогу на власні очі переконатися в ефективності запровадження  рубок переформування. Директор підприємства Ростислав Павлів продемонстрував учасникам наради ділянки із закладеними пробними площами, які характеризують успішність природного поновлення та його якісний і кількісний склад, видове біорізноманіття, вертикальну структуру та запас деревостану. Продемонстровані ділянки, на яких вже проведені  один, два або три прийоми рубок переформування. Присутні мали змогу порівняти деревостани після рубок переформування з контрольною ділянкою, де ця рубка не проводилась.

У Стрийському лісгоспі рубки переформування проведені на площі 1362 га.

Про високу ефективність цих рубок також наголосили перший заступник начальника Львівського ОУЛМГ Ярослав Целень та завідувач кафедри лісівництва НЛТУ України, професор Григорій Криницький, які стояли у витоках запровадження рубок переформування в лісах Львівщини.

На завершення наради, Юрій Болоховець зазначив, що рубки переформування дозволяють вирощувати біологічно-стійкі, високопродуктивні деревостани у час кліматичних змін.

 

 

Ознайомлення із лісогосподарською діяльністю та біологічним різноманіттям у лісових екосистемах ДП «Стрийський лісгосп»

студентами-екологами НЛТУ України

 

Закріплення теоретичних знань і набуття практичних навичок є важливим етапом підготовки магістра екології. З цією метою студенти Національного лісотехнічного університету України відвідали у п’ятницю, 14 травня 2021 року, Задеревацьке лісництво, яке відоме застосуванням у своїй лісогосподарській діяльності принципів, наближених до природних. Початок екскурсії відбувся із ознайомлення із десятирічним досвідом проведення рубань із переформування деревостанів (рис. 1).

 

Рис. 1. Учасники практики

 

«Рубки переформування передбачені Правилами поліпшення якісного складу лісів, які є затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 12 травня 2007 року», – розпочав фаховий супровід Василь Федорків. Цей лісничий дбає про природне відновлення лісів Стрийщини та присвячує час і увагу професійному розвитку молодих спеціалістів – майбутньому України.

В ході практики студентами вивчено особливості природного відновлення основних лісоутворювальних порід у різних екотопах (рис.2).

 

Рис.2. Облікова ділянка природного відновлення бука звичайного

 

Особливу увагу привернули лісові культури вільхи чорної у досить забезпечених вологою місцезростаннях із розвинутим ярусом рослин-індикаторів, а також аспекти пошкодження природного відновлення дичиною (рис. 3).

 

Рис. 3. Об’їдання верхівкової бруньки ялиці білої сарною європейською

 

Питання конфлікту лісового та мисливського господарств є дуже важливим з екологічного точки зору, адже дерева і дичина є природними складовими лісової екосистеми. Аспекти цивілізованого полювання, браконьєрства, рівня біотехнії та інших форм турботи про приріст популяції обговорено із спеціалістом мисливства й відновлювання тварин, Ярославом Сельтовим (рис. 4).

 

Рис. 4. Дискусія про сучасне полювання і послуги мисливських господарств

 

Пізнавальними були спостереження заготівлі деревини без пошкодження природного відновлення та питання екологічного транспортування стовбурної деревини. Акцентовано на необхідності уникнення ущільнення ґрунту, ерозійних процесів та надходження понаднормової кількості викидів при роботі техніки.

Лісогосподарська ланка ознайомила студентів із особливостями відведення дерев при вибірковій системі рубань. Студенти звернули увагу на використання у технологічному процесі еко-фарби на основі біо-алкоголю. Жваве обговорення викликало питання біорізноманіття та електронного картування екооселищ (зокрема мурашників).

Як зазначає староста групи, Лідія Филипчак, отримані знання забезпечують розуміння шляхів формування стійких лісових насаджень із ефективними середовищетвірними функціями і будуть корисними у майбутній професійній діяльності магістра екології.

 

Доцент Уляна Башуцька,

кафедра екології НЛТУ України

 

28 квітня Всесвітній день охорони праці

 

27 квітня 2021р, Новини. Прес-служба

 

В Україні День охорони праці відзначають щорічно 28 квітня. У 2021 році за рекомендацією Міжнародної організації праці Всесвітній день безпеки та здоров’я на роботі відзначається під девізом «Передбачати, готуватися та реагувати на кризи – інвестуймо зараз у стійкі системи безпеки та здоров’я на роботі (БЗР)».

Пандемія COVID-19 обумовила вибір теми Всесвітнього дня охорони праці і у 2021 році. Минулого року вірус зупинив життя цілої планети і внаслідок цього, звичайно, постраждали як роботодавці, так і працівники. Наслідки негативного впливу коронавірусної інфекції на сферу праці доводиться долати до цього часу.

Разом з кризою прийшло усвідомлення важливості зміцнення систем безпеки та здоров’я на роботі, включно зі службами безпеки та охорони здоров՚я, як на національному рівні, так і на рівні підприємств. Саме тому Всесвітній день безпеки та здоров’я на роботі буде присвячений стратегіям зміцнення національних систем БЗР та спрямованим на посилення життєстійкості та протидії нинішнім і майбутнім кризам з урахуванням винесених уроків і набутого досвіду в сфері праці.

Відзначення 28 квітня Всесвітнього дня охорони праці – це нагода звернути увагу суспільства, суб'єктів господарювання та громадських організацій на проблеми збереження життя та здоров'я працівників, активізувати зусилля всіх учасників виробничого процесу щодо попередження нещасних випадків на виробництві та профзахворювань, сприяти організації гідних і безпечних умов праці для працівників, долучатися до роботи з формування культури безпеки та гігієни праці.

Уникаймо виробничих травм на робочому місці!

 

Відділ лісових ресурсів,

машин та технологій

Львівського ОУЛМ


***

 

 

Відновлюємо ліси разом.

Державне агентство лісових ресурсів України з метою популяризації  інформації щодо лісового господарства та діяльності лісівників започаткувало проведення громадської Акції «Відновлюємо ліси разом» з 21 березня 2021 року(Міжнародного дня лісу) по 17 квітня 2021 року (День довкілля).  Під час проведення Акції працівниками лісового господарства проводилися інформаційні та роз’яснювальні заходи щодо ролі та важливості лісів для існування життя на планеті, значення праці лісівника в забезпеченні створення, охорони та захисту лісових насаджень.

Лісівники ДП «Стрийський лісгосп» активно проводили  заходи направлені на роз’яснення громадянам нашого краю важливості проведення такої громадської Акції. На інтернет - ресурсах підприємства періодично оновлювалися дані про хід проведення Акції. Працівники підприємства тісно співпрацювали з ТРК «ЛАН» та надавали коментарі для засобів масової інформації.

В ході проведення Акції «Відновлюємо ліси разом», лісівники ДП «Стрийський лісгосп» разом із представниками громадських організацій, органів місцевого самоврядування, громадськими активістами, просто не байдужими громадянами садили лісові культури на попередньо підготовлених до садіння ділянках.

У День довкілля, 17 квітня 2021 року, до садіння лісових культур у Лисовицькому лісництві долучилися громадська організація «Пласт» з м. Львів. У Акції приймали участь 15 дорослих і 8 дітей. Гарна погода сприяла роботі, і хоча до лісокультурної площі довелося йти майже 2 кілометри, всі учасники були у надзвичайно піднесеному настрої. Прогулянка весняним лісом додавала енергії та оптимізму. Після проведення майстер-класу із садіння лісових культур та інструктажу з техніки безпеки всі завзято приступили до садіння молодих дубочків. Особливо раділи такій можливості діти. Вони вправно підносили садивний матеріал дорослим та намагалися самостійно посадити деревця.

Також, в Лисовицькому лісництві до проведення Акції долучилися  працівники меблевого виробництва «Меблі стиль» з м. Стрий. В садінні лісових культур взяли участь 13 дорослих і 5 дітей, а разом із ними працювали 6 місцевих жителів. Перед початком роботи лісничий Лисовицького лісництва Олександр Цимбалюк провів інструктаж з правил техніки безпеки та показав присутнім, як правильно садити дерева під меч Колесова. Всі учасники Акції залишилися задоволеними проведеною роботою, адже за їхньою допомогою на лісокультурній площі висаджено понад 3000 молодих саджанців дуба звичайного. Пройдуть роки і ці маленькі деревця стануть кремезними дубами, а наймолодші учасники Акції – діти, зможуть розповісти своїм нащадкам про важку працю по відновленню лісу.

    Від проведеної Акції «Відновлюємо ліси разом» залишаться найкращі спогади.

 

 

*** 

 

Львівська область є однією з найбільш заліснених областей України. Лісовий сектор економіки області відіграє важливу роль в економічному розвитку регіону. Як заявляють очільники області: «кожен четвертий долар валютних надходжень загального експортного потенціалу економіки області надходить від підприємств лісового сектору». Відтак стабільний та збалансований розвиток лісової та деревообробної галузей важливий для наповнення обласного та місцевих бюджетів, фінансування соціальної сфери, збереження робочих місць. 

 

На даний час область, як і уся держава, перебувають в активній фазі процесу децентралізації. Проходить делегування повноважень від центральних органів виконавчої влади до органів влади на «місця», формуються засади сталого розвитку територіальних громад. Проте, через недостатню правову обізнаність новостворених органів місцевого самоврядування, нехтуванні чи потуранні регіональних органів державної влади та місцевого самоврядування, низка територіальних громад області приймають регуляторні акти, перевищуючи властиві їм повноваження та компетенції, що призводить до блокування роботи державних лісогосподарських підприємств.

 

Зокрема, протягом останнього  часу ряд сільських та міських рад Яворівського, Самбірського, Дрогобицького районів (див. додаток) своїми рішеннями зобов’язали держлісгоспи розпочинати заплановані заходи із лісовпорядкування лише  після їх згоди (відповідного позитивного рішення ради).

 

У медіа-просторі області (інтернет-ресурси: «Львівська мануфактура новин», «Медіа Дрогобиччина», «Форпост» тощо) поширюється інформація про те, що на черговій сесії  сільської чи міської рад Львівської області приймаються згадані рішення із супровідним коментарем: «..усі лісові господарства, які займаються лісозаготівлею надалі, напередодні лісозаготівлі, повинні отримати дозвіл від громади».

 

Відповідно до повноважень, передбачених Положенням про Громадську раду при Львівському обласному управлінні лісового та мисливського господарства, Громадська рада здійснює громадський моніторинг щодо реалізації державної політики у сфері лісового та мисливського господарства у Львівської області.

 

Звертаємо увагу, що рішення, прийняті органами місцевого самоврядування в частині, які носять зобов’язальний характер щодо погодження державними лісогосподарськими підприємствами ведення статутної діяльності, суперечить Лісовому та Господарському кодексам України, ряду інших нормативно-правових актів.

 

Такі некомпетентні рішення є зародками соціальної напруги в громадах, породжують конфронтацію між лісозаготівельниками, деревообробниками та  мешканцями громад.  Втілення таких обмежувальних та забороняючих рішень місцевими радами надалі призведе до блокування роботи держлісгоспів, породить суттєве зменшення лісозаготівель, а відтак й реалізація необробленої деревини місцевим деревообробникам. Що в свою чергу приведе до скорочення робочих місць, зменшення поступлень до місцевих бюджетів тощо.

 

Звертаємо увагу на нагальну необхідність проведення ревізії регуляторних актів місцевих рад в частині правомірності встановлення обмежувальних та заборонних перепон у діяльності держлісгоспів та зобов’язати привести прийняті рішення у відповідність до чинного законодавства.

 

 Рекомендуємо Львівській обласній раді та Львівській обласній державній адміністрації провести роз’яснювальну роботу та надати правову допомогу новоствореним органам місцевого самоврядування на предмет дотримання чинного законодавства та сприяти оволодінню ними низки компетенцій щодо подальшого прийняття законних, всесторонньо зважених рішень.

 

Громадська рада при ЛОУЛМГ висловлює сподівання на належне реагування та готова долучитись до заходів  організованих регіональними органами державної влади та місцевого самоврядування щодо налагодження плідної та конструктивної співпраці між лісогосподарськими підприємствами Львівщини та новоутвореними територіальними громадами.

 

Прийнято на засідання Правління Громадської ради при Львівському ОУЛМГ. 

 

Протокол № 4 від 13. 04. 2021р.                                                          

 

 13.04.2021р.

 

 Голова Громадської ради

 

при Львівському ОУЛМГ                                                                      С. Білас

 

 додаток №1

 

 Перелік територіальних громад, які прийняли рішення  про запровадження механізмів громадського контролю за використаннямта відтворенням лісових ресурсів на їх території

 

Стрілківська сільська рада Самбірського району № 34 від 30.12.2020 р.

Східницька селищна рада Дрогобицького району № 103 від 04.03.2021 р.

Добромильська міська рада Самбірського району № 79 від 19.03.2021 р. 

Ралівська сільська рада Самбірського району №…  від 23.03.2021 р. 

Новокалинівська міська рада Самбірського району №849 від25.03.2021 р. 

Мостиська міська рада Яворівського району № 19 від 26.03.2021 р. 

Бориславська міська рада Дрогобицького району № 167 від 30.03.2021 р. 

Дрогобицька міська рада Дрогобицького районувід №271 від 01.04.2021 р. 

Трускавецька міська рада Дрогобицького районувід № 672 від 06.04.2021 р. 

 

 

***


10 квітня 2021 року запланована глобальна екологічна Акція 

«Озеленення планети»

На зображенні може бути: дерево

Організатором проекту «Озеленення планети»  є благодійний фонд «Озеленення України» за підтримки Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів і Державного агентства лісових ресурсів України.

Проведення цього заходу планувалося провести 20 березня 2021 року у переддень Міжнародного дня лісу, але у зв’язку з несприятливими погодними умовами Акцію «Озеленення планети» вирішили  перенести на 10 квітня 2021 року.

Метою проведення Акції є привернення уваги громадськості до проблем екології та відновлення екосистеми планети, формування позитивного іміджу України у світі через колективну історію успіху.

Місія  проекту «Озеленення планети» - висадити 100 000 000 дерев по всій планеті та змінити екосвідомість людей у всьому світі до шанобливого ставлення до природи.

Завдання Акції в 2021 році – висадити 1 000 000 дерев за 1 день у 100 країнах світу.

Працівники ДП «Стрийський лісгосп» долучилися до глобальної екологічної ініціативи «Озеленення планети». В лісових масивах Дашавського, Лисовицького та Ходорівського лісництв виділено попередньо підготовлені до садіння лісових культур локації (зруби, що вийшли з під рубок головного користування). До проведення робіт по садінню дерев на лісокультурних площах планувалося залучити учнівську та студентську молодь, представників численних громадських організацій, керівників місцевих органів самоврядування, громадських активістів, але у зв’язку із посиленням карантинних вимог довелося обмежити чисельність учасників, які бажали прийняти участь у садінні лісу. Для того, щоб долучитися до Акції не обов’язково йти до лісу, посадити дерево можна і у себе на прибудинковій території, біля школи, дитячого садочка, або майданчика, у парку чи сквері, біля церкви, стадіону, адміністративних будинків в багатьох інших громадських місцях.


 

«Озеленення планети»

 

Планета «Земля» - це наш спільний дім. Дбати про чистоту цього дому – обов’язок кожного свідомого жителя нашої планети. З розвитком промисловості, передових технологій, машинобудування, інших сфер діяльності людини наша планета все більше потерпає від промислових викидів, що забруднюють навколишнє середовище. Зарадити цьому можуть зелені насадження – ліси. Ліси  це  легені нашої планети, вони мають неоціненне екологічне, соціальне та економічне значення. Вони беруть безпосередню участь у формуванні клімату планети, забезпечують киснем, переробляють шкідливі викиди, зберігають водні ресурси, є середовищем для існування безлічі рослин і тварин.

 

 

 

ДП «Стрийський лісгосп» прийняв активну участь у проведенні глобальної екологічної Акції «Озеленення планети». 10 квітня 2021 року працівники Лисовицького лісництва разом із представниками Моршинської ОТГ, депутатами , місцевими жителями, свідомими громадянами краю провели садіння молодих сіянців дуба звичайного в  кварталі  473, виділ 31.1 на площі 0,3га. На даній площі було попередньо підготовлено розбивку на ряди посадки (ряди позначені віхами). Перед початком роботи лісничий Лисовицького лісництва Цимбалюк Олександр Тарасович провів із учасниками акції майстер-клас по садінню лісових культур та детальний інструктаж по дотриманню правил техніки безпеки і карантинних вимог. Усі учасники Акції забезпечені засобами індивідуального захисту та працювали на безпечній відстані. Чудова весняна погода сприяла активній роботі всіх присутніх. На даній локації висаджено 1000 шт. молодих дубочків. Спільна праця об’єднала всіх учасників Акції. За короткий проміжок часу на лісокультурні площі завершилася робота по садінню лісу. 

 

 

 

На території Ходорівського лісництва також пройшла Акція «Озеленення планети». Працівники лісництва відповідально поставилися до проведення Акції. В кварталі 274, виділ 22.1 на площі 0,7 га. проведено механізований обробіток ґрунту. До початку робіт по створенню лісових культур з власного тимчасового розсадника викопано та завезено на лісокультурну площу садивний матеріал дуба звичайного. Лісничий Ходорівського лісництва Котуранов Андрій Борисович провів інструктаж по дотриманню правил техніки безпеки та нагадав присутнім, що під час пандемії необхідно дотримуватись карантинних вимог.  Після проведення майстер-класу по садінню лісових культур всі учасники Акції приступили до роботи. У садінні лісових культур прийняли участь депутати Ходорівської ОТГ, представники місцевих ЗМІ, голова Жирівського старостинського округу, учнівська молодь, місцеві жителі. На даній локації висаджено 2300 шт. сіянців дуба звичайного.

 

 

На території Дашавського лісницва також пройшла акція на двох ділянках. Лісничий Боднар Володимир Степанович своїм прикладом продемонстрував як правильно висаджувати молоді дерева дуба звичайного усім присутнім. На двох ділянках було висаджено 5 000 шт. сіянців дуба звичайного. Участь в акції також прийняли небайдужі місцеві жителі.

 

Від імені керівництва ДП «Стрийський лісгосп» лісничий висловив подяку учасникам Акції, людям, які хочуть бачити нашу планету свіжою, чистою з гарним майбутнім, де можна жити, творити, розвиватися і робити прекрасні речі.



Збережемо первоцвіти!

  

Первоцвіти - безцінний дар природи, перша посмішка весни, прикраса лісів! До примхливої природи ці ранні квіти чудово пристосувались. Але у них є інший ворог, від якого важко врятуватися - це ми з вами. Прогулянка до лісу ранньої весни - просто спокуса. Руки так і тягнуться до квітів. Але не поспішайте рвати це диво…

 

 

 

 

Щороку на початку весни в Україні знищуються мільйони ранньоквітучих рослин – первоцвітів. Серед них – підсніжники, шафрани, рябчики, білоцвіти, проліски та ін. Більшість цих видів занесено до Червоної книги України. Тож виходить, що найчарівніші, найніжніші створіння природи потребують нашого захисту. За свою ніжну красу ці рослини постійно стають жертвами людини. Їх безжально рвуть на букети, іноді просто зривають і викидають. Таке ставлення до первоцвітів призводить до того, що ми все рідше можемо милуватися ними у весняному лісі. При зборі квітів під ногами гинуть насіння, сходи та цибулини, що  формуються в момент цвітіння. 

Останніми роками кількість первоцвітів в Україні значно скоротилася. Рослини, які віщують нам прихід весни, за останні десятиліття опинилися на межі зникнення. Це відбувається внаслідок господарського освоєння місць зростання первоцвітів, намагання окремих людей перетворити їх на засіб заробітку. Рослини, які так нелегко виборювали право пестити людей свiжiстю весняного оновлення, раптом опинились в тенетах людської жорстокості. І саме з вини людей зазнають бездушного винищення. Згідно Положення про Червону книгу України їх не можна зривати. 

Збираючи і продаючи первоцвіти - ми губимо їх, купуючи допомагаємо губити. Саме масовий збір – одна з головних причин різкого зменшення чисельності 30% ранніх видів рослин, занесених до Червоної книги України. 

З метою ефективного захисту ранньоквітучих рослин необхідно діяти у кількох основних напрямках: перший – заклик не допускати масову заготівлю первоцвітів; другий –  не купувати первоцвітів; третій – припинити випадки торгівлі.

 

Лише не купляючи квіти сьогодні і лишаючи роздрібних торгівців у збитках, ми можемо примусити систему торгівлі первоцвітами зупинитись. Первоцвіти вже сьогодні знаходяться на межі вимирання. Якщо не припинити злочинний бізнес сьогодні – незабаром в дикій природі цих рослин може не залишитись взагалі… Зривання червонокнижної квітки в Україні згідно з українським законодавством тягне за собою адміністративну відповідальність у вигляді накладення штрафу на громадян від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією незаконно добутого і на посадових осіб - від тридцяти до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією незаконно добутого.

 

 Порушниками вважаються всі, хто збирає, перевозить, продає або купує первоцвіти. За кожен екземпляр рослин, занесених до Червоної книги України, залежно від виду, передбачається штраф у розмірі від 90 до 150 грн. Зазвичай, у букетах нараховується до 60 квіток, а самих букетів у продавців може бути кілька сотень, тому загальна сума штрафу за таку кількість квітів є досить значною, і це може примусити торгівців припинити цей бізнес.

 

Проте більшу роль в охороні первоцвітів мають відігравати свідомі громадяни та журналісти. Лише доклавши спільних зусиль, вдасться подолати таке ганебне явище, як масова заготівля первоцвітів. Нагадуємо, що збір та торгівля первоцвітами в Україні заборонена низкою законів, зокрема, законом «Про Червону книгу» та законом «Про рослинний світ».

 

 



21 березня – Міжнародний день лісів

Calaméo - Міжнародний день лісів

Вперше ідея відзначати Міжнародний день лісу виникла на 23 – й Генеральній Асамблеї Європейської конфедерації сільського господарства у 1971 році. Роком пізніше Всесвітня продовольча та сільськогосподарська організація при ООН (ФАО) підтримала ідею святкування Міжнародного дня лісу, як привід проінформувати суспільство про важливість збереження лісів та їх впливу на навколишнє середовище.

Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних націй прийняла 21 грудня 2012 року резолюцію, у якій 21 березня, починаючи з 2013 року, було проголошено Міжнародним днем лісів. Причому було прийнято рішення про святкування цього дня саме у день осіннього рівнодення  в Південній півкулі і весняного рівнодення в Північній півкулі (останнє, за традицією, вважається першим днем весни і є символом нового життя та нових починань).

Основне завдання Міжнародного дня лісу – підвищити обізнаність жителів планети про значущість лісових екосистем, їх дійсному стані, основні заходи їх захисту, відтворення та відновлення. У цей день в багатьох країнах світу проводяться різноманітні заходи, спрямовані на захист лісів і зелених насаджень, їх відтворенню та відновленню.

Як відомо, ліси займають третину суші планети та виконують життєво важливі екосистемні функції. Ліси є найбільш біологічно різноманітними екосистемами суші, де мешкає та зростає більш ніж половина наземних видів тварин, птахів, комах та рослин.

Ліси – це також регулятор багатьох природних процесів. Вони відіграють ключову роль у боротьбі зі зміною клімату, сприяють підтриманню збалансованого газового складу повітря, захищають річки та озера від обміління, перешкоджають весняним поводам розмивати ґрунти.  Ліси – це також житло, робота та безпека для залежного від них населення. За даними сучасної статистики, у світі налічується понад 1,6 млрд. людей, які безпосередньо залежать від здорового стану лісів, до їх числа входять близько 2-х тис. корінних народів і народностей, невід’ємно зв’язавших свій побут, культуру і світосприйняття з унікальними багатствами лісу.

Ліси забезпечують суспільство багатьма цінностями. Це чиста прісна вода, безпечна домівка для нашої флори і фауни, деревина для наших будівель, сировина для виготовлення паперу, пилок та нектар для бджільництва, неймовірна кількість безцінних археологічних, історичних та культурних об’єктів. Ліс – це саме життя. Тому любіть ліс та святкуйте разом із працівниками лісової галузі це чудове свято!

Міжнародний день лісу – це хороша нагода  привернути увагу суспільства до надважливих екологічних проблем світового рівня та нагадати людству про справжні цінності. Ми переконані, що зростання екологічної свідомості громадян, формування культури поведінки на природі та активності щодо висаджування дерев і створення нових лісових насаджень зможуть врятувати планету!


 

 



Інформаційна довідка

щодо проведення Акції «Створюємо ліси разом!»

У зв’язку з несприятливими погодними умовами, організаторами Акції «Озеленення планети» за погодженням з Держлісагентством, прийнято рішення щодо перенесення дати проведення Акції з 20 березня 2021 року на 10 квітня 2021 року.

21 березня 2021 року, у Міжнародний день лісів, розпочинається лісівнича акція Державного агентства лісових ресурсів України «Створюємо ліси разом!», яка триватиме до Дня довкілля – 17 квітня 2021 року.

За сприятливих погодних умов 10 квітня біжучого року відбудеться садіння лісових культур на території державних лісогосподарських підприємств Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства  спільно з учасниками Акції в рамках глобального екологічного проекту «Озеленення планети».

Лісівники ДП «Стрийський лісгосп» підготують локації – лісові ділянки, на яких після проведення інструктажу та майстер класу із правильного садіння сіянців відбудеться садіння лісових культур спільно з учасниками заходу.

Звертаємо увагу на те, що з метою недопущення поширення коронавірусної інфекції COVID – 19 всі заходи Акції будуть проводитися з суворим дотриманням усіх карантинних обмежень

Для належної організації проведення Акції та широкого доступу до інформації для усіх бажаючих, на сайті ДП «Стрийський лісгосп» буде зазначена вся необхідна інформація. 

Відповідальна особа по Державному підприємству «Стрийське лісове господарство» – провідний інженер відділу лісового господарства Лужецький Захар Васильович.
 

 

Створюємо ліси разом!

 

 

12 березня 2021р, Новини. Прес-служба

Увага! У зв'язку з несприятливими погодними умовами, організаторами Акції "Озеленення планети" за погодженням з Держлісагентством, прийнято рішення щодо перенесення дати проведення Акції з 20 березня на 10 квітня 2021 року.

21 березня, у Міжнародний День Лісів розпочинається лісівнича акція Державного агентства лісових ресурсів України  «Створюємо ліси разом!», яка триватиме до Дня довкілля -  17 квітня 2021 року.

За сприятливих погодних умов 10 квітня 2021 року відбудеться садіння лісових культур на території державних лісогосподарських підприємств Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства спільно з учасниками Акції в рамках глобального екологічного проєкту «Озеленення планети».

Лісівники Львівщини підготували локації – лісові ділянки, на яких після проведення інструктажу відбудеться садіння лісових культур спільно з учасниками заходу.

►Місцерозташування лісових ділянок в розрізі лісогосподарських  підприємств  на час проведення Акції в лісах Львівського ОУЛМГ

Для належної організації проведення Акції та широкого доступу до інформації усім бажаючим, на сайті Львівського ОУЛМГ та на веб-сайтах державних лісогосподарських підприємств буде зазначена вся необхідна інформація стосовно відповідальних осіб (ПІБ, контактні телефони), локацій – лісових ділянок, де проводитиметься Акція.

Відповідальна особа по Львівському обласному управлінні лісового та мисливського господарства  - Кисіль Михайло Степанович - головний спеціаліст відділу лісового господарства Львівського ОУЛМГ.

Контактні дані:

-  тел. роб. (032)297-61-21,  моб. 0679309375;

-  email:  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Запрошуємо громадськість Львівщини, учнівську та студентську молодь, представників інститутів громадського суспільства, органів влади, засобів масової інформації, державних установ та організацій, бізнесових структур долучатися до Акції.

Звертаємо увагу на те, що з метою недопущення поширення коронавірусу COVID-19 всі заходи акції необхідно проводити з суворим дотриманням усіх карантинних обмежень.

Довідково. У рамках глобального екологічного проєкту «Озеленення планети» планується висадка 1 млн дерев за 24 години у всіх куточках світу. Місією ініціативи на наступні 3 роки є висадка 100 млн дерев по всій планеті і поширення цієї теми серед усіх верств населення, аби змінити екосвідомість людей для шанобливого ставлення до природи.


Щодо проведення громадської Акції

З ініціативи Державного агентства лісових ресурсів України та за підтримки Благодійної організації «Озеленення  України» з метою популяризації інформації щодо лісового господарства та роз’яснення широким колам громадськості діяльності лісівників, підвищення іміджу професії лісівника, інформування суспільства щодо важливості та необхідності проведення лісогосподарських заходів, поширення знань про ліси та їх важливість для існування життя на планеті, покращення екологічної ситуації в країні, виховання у підростаючого покоління шанобливого ставлення до природи, відзначення Міжнародного дня лісів (21 березня проголошено Генеральною Асамблеєю ООН в резолюції  А/RES/67/200 як Міжнародний день лісів) проголошено проведення громадської Акції  під гаслом «Відновлюємо ліси разом».

20 березня 2021 року ДП «Стрийський лісгосп», як і всі лісогосподарські підприємства у співпраці із благодійним фондом «Озеленення України» проведуть Акцію «Озеленення планети». Про місце і час проведення заходів щодо садіння лісів інформацію надамо пізніше, після узгодження всіх необхідних питань.

До участі у проведені Акції запрошуємо учнівську та студентську молодь, представників органів влади, ЗМІ, громадських організацій, всіх не байдужих громадян нашого краю.

 

2020 рік: здобутки лісівників Львівщини

 

11 січня 2021р, Новини. Прес-служба

Минулий рік для лісівників державних лісогосподарських підприємств Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства був напруженим, нелегким, але результативним.

Режим карантину вніс корективи у роботу, але це не завадило успішній праці  на благо лісу та людей. Ділимося основними  здобутками лісівників Львівщини.

 

Лісу – бути!

 

  У 2020 році лісогосподарськими підприємствами відтворено 1999,2 га лісів, в тому числі:

  • створено лісових культур на площі 840,2 га;
  • забезпечено природнє поновлення на площі 1159,0 га.

Вирощено садивного матеріалу всього 10,6 млн. шт. стандартних сіянців основних лісоутворюючих порід, в тому числі ДП «Львівський лісовий селекційно-насіннєвий центр» - 936 тис. шт. із закритою кореневою системою (модрина європейська, ялиця біла, ялина європейська, сосна звичайна, дугласія, дуб звичайний, бук європейський).

ДП «Львівський ЛСНЦ» перероблено 96446 кг насіннєвої сировини та отримано 3770,4 кг якісного лісового насіння. У розбудову лісорозсадницького комплексу з вирощування садивного матеріалу із закритою кореневою системою інвестовано 8,5 млн. грн.

Державні лісогосподарські підприємства Львівщини долучилися до встановлення національного рекорду: 17 жовтня лісівники за участі голови Державного агентства лісових ресурсів України  Василя Кузьовича, голови Львівської обласної державної адміністрації Максима Козицького,  ГО «Добро.Дій» та інших громадських організацій за добу висадили 212,4 тисяч дерев на території державного лісового фонду області в рамках масштабної акції із озеленення країни «Мільйон дерев за 24 години».

 

На шляху до наближеного до природи лісівництва!

 

Особливу увагу приділяли рубкам переформування, за допомогою яких забезпечується формування різновікових, складних насаджень, стійких до виклику зміни клімату та забезпечують поступовий перехід при проведенні рубань на засади наближеного до природи лісівництва, зокрема максимального використання вибірково – поступової системи рубок із застосуванням природозберігаючих технологій лісозаготівель та вивезення деревини в лісах області.

При проведенні рубок переформування забезпечується:

  • лісівнича ефективність - формується багатоярусне, складне за породним складом насадження;
  • економічна ефективність - економія коштів у порівнянні з традиційним лісовідновленням, зокрема на вирощуванні садивного матеріалу, створенні лісових культур,  догляді та доповненні лісових культур , а також проведенні догляду за молодняками;
  • соціальна значимість - ліс повноцінно виконує свою економічну, екологічну та рекреаційно-оздоровчу функцію. Залишається постійно вкрита лісом площа, яка є місцем відпочинку і оздоровлення громадян.

У 2020 році проведено переформування деревостанів на площі 2047 га, а всього рубки формування і оздоровлення лісів в 2020 році проведено на площі 13,1 тис.га.

 

На сторожі лісу!

 

У 2020 році вісімнадцятьма рейдовими бригадами лісогосподарських підприємств Львівського ОУЛМГ проведено 964 рейди з охорони лісу та державного мисливського фонду. В результаті проведеної роботи складено 134 протоколи на лісопорушників. Незаконних рубок в держлісфонді зафіксовано 1358 м3 . За останні 5 років їх обсяг зменшився у 2,3 рази.

 

Мисливство – від слова «мислити»!

 

З кожним роком лави мисливців області поповнюються двома тисячами нових мисливців. На завершення 2020 року в області зареєстровано майже 51 тисячу мисливців, які отримали державні посвідчення мисливця.

Станом на 01.01.2020 в області веденням мисливського господарства займаються 81 користувачів мисливських угідь. Серед них: - чотирнадцять державних підприємств та НПП «Сколівські Бескиди», - п’ятнадцять організацій УТМР, десять товариств ЛОТМІР Лісівник, одне мисливське госп-ство Товариства військових мисливців ЗРУ, два господарства ЛОО ФСТ "Динамо", сім інших громадських мисливських об’єднань, тридцять мисливських організацій різної форми власності.

В мисливських угіддях Львівщини обліковано 71 вид ссавців та 199 видів птахів, що мають мисливське значення.

За результатами обліку мисливської фауни у минулому році в області обліковано: оленів плямистих – 45; лосів – 106; оленів Даніеля (лань) – 98; оленів європейських – 1761; козулі – 16623; кабанів – 3189; зайців – 48358, вовків – 164, ведмедів – 72 особини.

 

Найбільше зубрів в Україні – на Львівщині!

 

У лісах Львівського ОУЛМГ обліковано найчисельнішу в Україні субпопуляцію зубрів двох генетичних ліній загальною чисельністю 114 зубрів. Зокрема, в рівнинних лісах Малого Полісся – лінія Біловезьких зубрів (79 особин), в Карпатах – гірські зубри Біловезько-Кавказької лінії (35 особини).

 

Лісовий сектор – основа біоекономіки області!

 

- заготовлено від усіх видів рубок 849 тис. кбм ліквідної деревини;

- на усіх видах рубок досягнуто виходу лісоматеріалів круглих 47 %, що на 5,3 % більше 2019 року;

- через аукціонні торги реалізовано та поставлено понад 200 тис. кбм необробленої деревини;

- всього поставлено для потреб деревинообробників 667,9 тис. кбм необробленої деревини;

- перероблено на власних цехах 173 тис. кбм низькосортної деревини;

- побудовано та відремонтовано  38 км лісових доріг;

- придбано нової техніки на загальну суму 4,0 млн. грн.

 

Щодня – майже мільйон гривень!

 

Державними лісогосподарськими підприємствами сплачено 335,9 млн.грн. податків та зборів. Відтак,  лісівники сплачують близько 1 млн. гривень податків та інших обов’язкових платежів щодня. А це – заробітні плати лікарям, вчителям, соціальним працівникам, пенсії, видатки на оборону України.

Важливо: чверть валютної виручки області забезпечують підприємства лісового сектора.

 

Лісівники – природоохоронці!

 

Під охороною державних лісогосподарських підприємств Львівського ОУЛМГ знаходиться майже 65 відсотків природного заповідного фонду області. У лісах підприємств Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства виділено 112 територій та об’єктів природно-заповідного фонду  загальною площею 102,52 тис. га. Частка заповідного фонду досягла 21 відсотка від загальної площі лісів підприємств Львівського ОУЛМГ.

Продовжено роботу по збереженню старовікових лісів: завдяки проведенню спільних обстежень спеціалістами   державних лісогосподарських підприємств  та ГО «Дунайсько-Карпатська Програма» насаджень у Боринському, Львівському, Самбірському, Стрийському, Сколівському, Славському, Турківському лісгоспах виявлено природні старовікові ліси орієнтовною площею 2024га, яким у встановленому порядку заплановано надати відповідний природоохоронний статус. Значна площа виявлених старовікових деревостанів вже входить до складу об'єктів природно-заповідного фонду.

Використано європейський досвід у підходах до збереження біологічного різноманіття в лісах: у Великомостівському лісництві ДП «Жовківський лісгосп» навесні 2020 року, наказом по підприємству  від 26 березня 2020 р. №44 виявленим ділянкам зростання шафрана Гейфеля  загальною площею 56,1 га надано статус оселищ та довкола по їх периметру створено охоронні зони.

Розвішано понад 600 годівниць для підгодівлі птахів взимку на Львівщині. У грудні місяці всі державні лісогосподарські підприємства Львівського ОУЛМГ за участі  учнівської молоді, представників  органів влади, ЗМІ та громадськості взяли участь у заходах Акції, організованої Державним агентством лісових ресурсів України «Нагодуй птахів взимку» та розвісили годівнички у паркових зонах та скверах міст, населених пунктів, на території шкіл та дошкільних навчальних закладів. Зокрема, 90 годівниць для птахів розвішано у парках міста Львова.

 

До лісу – на відпочинок!

 

Лісівники Львівщини для лісу, для людей: у лісах Львівського ОУЛМГ облаштовано 123 рекреаційні об’єкти для зручного та комфортного відпочинку населення: пікнік-локації вздовж автомобільних доріг загальнодержавного значення, зони короткотермінового відпочинку, туристичні притулки, рекреаційні пункти, еколого-просвітницькі стежки та маршрути тощо. Значна кількість визначних місць Карпат, які популярні серед туристів, знаходяться на території національного природного парку «Сколівські Бескиди».

 

Впорядковано мережу туристичних шляхів активного відпочинку в НПП «Сколівські Бескиди»: мережа складається з 19-ти пішохідних туристичних шляхів та двох екологічних стежок загальною протяжністю 146 км (фінансування розвитку рекреаційної інфраструктури та розробки мережі туристичних шляхів проведено за рахунок цільового фонду охорони навколишнього природного середовища у складі обласного бюджету).

До Дня Європейського добросусідства та Дня працівника лісу 19 вересня на Сколівщині відкрито рекреаційний пункт «Дубравка», який розташовується в урочищі Дубравка Бутивлянського лісництва на перетині відразу трьох туристичних маршрутів: на гору Парашка, Перехресна і урочища "Альтана". Туристичний пункт в НПП «Сколівські Бескиди» створили в межах реалізації проєкту "Розвиток сталого туризму в природоохоронних територіях Карпат".